Κοσμάς Κουμιανός: Ύμνος στις γυναίκες του κόσμου

Κοσμάς Κουμιανός: Ύμνος στις γυναίκες του κόσμου

Ο διάσημος Ελληνας φωτογράφος των lifestyle περιοδικών αυτή τη φορά γυρίζει τον κόσμο απαθανατίζοντας γυναίκες ηρωίδες από το Νεπάλ, τη Σενεγάλη, τον Λίβανο και την Ελλάδα που έχουν συγκλονιστικές ιστορίες να διηγηθούν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
koumianos-gala
Τον συνάντησα με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση «Κοίταξέ με, άκουσέ με» που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου στο Ωδείο Αθηνών. Οι φωτογραφίες που θα δούμε είναι προϊόν της συνεργασίας του Κοσμά Κουμιανού με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την ActionΑid, στο πλαίσιο της οποίας γυρίζουν τον κόσμο απαθανατίζοντας και καταγράφοντας την εικόνα της γυναίκας σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές του πλανήτη.

Gala: Ποιος είναι ο ρόλος που είχαν και έχουν οι γυναίκες στη ζωή σου;
Κοσμάς Κουμιανός: Πολύ σημαντικός γιατί είχα την τύχη να μεγαλώσω με γυναίκες. Τι εννοώ; Ο παππούς και ο πατέρας μου ήταν ναυτικοί. Μια ζωή και οι δύο έλειπαν. Οπότε μεγάλωσα με τη γιαγιά, τη μητέρα, την αδελφή μου και όλες τους τις φίλες. Αυτό δεν μου έδωσε προβάδισμα στο να τις γνωρίζω καλύτερα, άλλωστε «άβυσσος η ψυχή της γυναίκας», αλλά έμαθα να τις σέβομαι και να τις αγαπάω περισσότερο από άλλους.
koumianos__1_
Η φωτογραφία της ντυμένης με την ουκρανική σημαία γυναίκας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα έγινε αμέσως viral
koumianos__10_
Ο Κοσμάς Κουμιανός με την ActionΑid και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη (αρχικά, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Ενας άλλος κόσμος», το 2018) ταξίδεψε τον κόσμο για να συναντήσει δυναμικές γυναίκες που συγκινούν άθελά τους και «μιλούν» με το βλέμμα τους

G.: Η εμπειρία μου μού έχει δείξει πως οι άνδρες που μεγαλώνουν με αδερφές καλλιεργούν ακόμα περισσότερο τον σεβασμό τους γι’ αυτές.
K.K.: Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό γιατί ό,τι κι αν γίνει, ό,τι κι αν θέλεις να κάνεις, ξέρεις -ειδικά εγώ που έχω μια μικρότερη αδερφή- δεν θα έκανες ποτέ σε μια γυναίκα αυτό που δεν θα ήθελες να συμβεί στη μικρή σου αδερφή. Δεν είμαι τέλειος, έχω στενοχωρήσει τη γιαγιά, τη μητέρα, την αδερφή αλλά και τις συντρόφους μου. Αλλά ο σεβασμός και τα όρια βρίσκονται πάντα εκεί.

G.: Πώς έβαλες το σκεπτικό της γυναικείας ενδυνάμωσης στη δουλειά σου;
K.K.: Στον κόσμο που ζούμε και στη δουλειά που κάνουμε, περιοδικά, διαφημίσεις, όλα γίνονται για τη γυναίκα. Αν το πάρουμε με όρους αγοράς, προηγούνται οι γυναίκες, ακολουθούν τα παιδιά, μετά τα κατοικίδια και στο τέλος έρχονται οι άνδρες, που συχνά πληρώνουν για όλα τα παραπάνω. (γέλια) Συζητούσαμε με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη τη συμμετοχή του στην ActionΑid και τα ταξίδια που έκανε στην Αφρική και το Νεπάλ για λογαριασμό της. Ηθελα να δω τι κάνει η ActionΑid ή πώς εργάζονται οργανώσεις σαν αυτή. Aναρωτιόμουν αν κάνουν δουλειά και έτσι συνόδεψα ως φωτογράφος τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Βρέθηκα το 2018 στο Νεπάλ και σε κάποια χωριά στα σύνορα με την Ινδία. Ηταν μεγάλο χαστούκι για μένα το πώς ζουν εκεί και τι προβλήματα υπάρχουν. Είχα πάει στην Αφρική, αλλά ήταν ένα επαγγελματικό ταξίδι, οπότε η προσέγγιση ήταν πιο επιφανειακή. Σε αυτά τα μέρη η έννοια της ισότητας των φύλων είναι άγνωστη, οι γυναίκες βρίσκονται σε πολύ κατώτερη θέση. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα στο Νεπάλ πέσει θύμα βιασμού και μείνει έγκυος, το παιδί δεν έχει κανένα δικαίωμα από το κράτος, δεν μπορεί να πάρει ούτε ταυτότητα. Μιλάμε για σοβαρά προβλήματα πολιτιστικά αλλά ακόμα και θεσμικά, που θέλουν διόρθωση. Εκεί είδα όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη, να γίνεται δουλειά. Να ανοίγουν σχολεία, να δημιουργούνται ομάδες ενδυνάμωσης μεταξύ των γυναικών. Ουσιαστικά εκεί βλέπεις σε ένα κακώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον οι γυναίκες να βρίσκουν τη φωνή τους και να παλεύουν για εκείνες.
koumianos__9_
Το κορίτσι που ζει σε τσαντίρι στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας έχασε το σπίτι του αλλά όχι το χαμόγελό του
koumianos__6_
koumianos__7_
Ο Κοσμάς Κουμιανός φωτογραφίζει σε ένα ταξίδι που διήρκεσε τέσσερα χρόνια και περιελάμβανε αρκετούς προορισμούς με προσωπική του προσπάθεια και τη συμβολή της ActionΑid
koumianos__8_
Οι γυναίκες του είναι χαμογελαστές. Ο φωτογράφος άλλωστε δεν αναζητά το δράμα, αλλά την ψυχική τους δύναμη
Κλείσιμο

G.: Υπάρχει πιστεύεις κάποιο κοινό στοιχείο ανάμεσα στη γυναίκα που είδαμε με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου στην πρόσφατη έκθεσή σου στο Παρίσι και κάποιας που φωτογράφισες στο Νεπάλ ή στον Λίβανο;
K.K.: Αυτό που σίγουρα δεν είναι κοινό μεταξύ τους είναι το πόσο μεγάλη απόσταση πρέπει να διανύσει μια γυναίκα του Νεπάλ ή του Λιβάνου για να φτάσει στην ισότητα που έχουμε οι Δυτικοί. Πολλές φορές λέω στις φίλες μου ή στην αδερφή μου όταν στενοχωριούνται, «εσύ έχεις μπει στο γήπεδο και βλέπεις τον τερματισμό, ανήκεις σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Οι περισσότερες γυναίκες του κόσμου δεν θα μπουν καν στο γήπεδο, ποτέ». Το κοινό τους στοιχείο είναι τα αποθέματα δύναμης που διαθέτουν.

G.: Αν το πάρουμε σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, τι είναι αυτό που δίνει τόσο δύναμη στις γυναίκες, ο τοκετός μήπως;
K.K.: Εχουν τον τοκετό, έχουν τις ορμόνες τους, έχουν κάθε 28 μέρες την ωορρηξία, έχουν να παλέψουν και με τις εις βάρος τους διακρίσεις. Πόσο μάλλον με τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης που βγήκαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια με το #MeToo ακόμα και στην Ελλάδα.

G.: Πώς από τα lifestyle περιοδικά α ποφάσισες να αρχίσεις να γυρνάς τον κόσμο;
K.K.: Μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω. Επίσης, δηλώνω οπαδός της αλήθειας.

G.: Εξ ου και το γυμνό στις φωτογραφίες;
K.K.: Ακριβώς. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει πολλή αλήθεια. Δεν έχει προλάβει η προσωπικότητα, η ψυχή, να «βρωμίσει», αν θέλεις. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εχω πάει σε χωριά που δεν έχουν καν ρεύμα. Ανακαλύπτοντας αυτά τα μέρη πήρα μεγάλα μαθήματα, πρώτα απ’ όλα για εμένα. Τα lifestyle περιοδικά είναι η παιδική μου χαρά, που έχω την τύχη και τη χαρά να μου πληρώνουν τους λογαριασμούς. Τα ταξίδια σε αυτά τα μέρη είναι η παιδική χαρά που μου γεμίζει την ψυχή. Γυναίκες χωρισμένες, βιασμένες, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους από το τίποτα και διατηρούν το χαμόγελό τους. Και αυτό είναι μια τεράστια σφαλιάρα μετά την οποία γυρίζεις και λες: «Εγώ που τα έχω όλα γιατί γκρινιάζω;». Επισκεφτήκαμε ένα χωριό στη Σενεγάλη, στο οποίο φτάσαμε μετά από πέντε ώρες οδήγησης σε χωματόδρομο. Εκεί είχε φτιάξει ένα σχολείο η ActionΑid και εμείς πήγαμε για καταγραφή της κατάστασης χωρίς να έχουμε μαζί μας δώρα ή κάτι τέτοιο. Χωρίς να μας περιμένουν ή να γνωρίζουν τον σκοπό της επίσκεψής μας, συγκεντρώθηκαν είκοσι γυναίκες που χόρευαν και μας τραγουδούσαν. Ετσι, για το καλωσόρισμα. Αυτή είναι η κουλτούρα τους. Και όλοι, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, ήταν με ένα χαμόγελο στα χείλη.
koumianos__5_
koumianos__2_
koumianos__3_
koumianos__4_
Εργα του Κοσμά Κουμιανού από την πρόσφατη έκθεσή του στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι εικόνες του γυναικείου σώματος του Ελληνα φωτογράφου είναι περιζήτητες στις γκαλερί του Παρισιού και της Νέας Υόρκης

G.: Το κορίτσι που έγινε και αφίσα της έκθεσης «Κοίταξέ με, άκουσέ με» από ποια περιοχή είναι;
K.K.: Από το Νεπάλ. Πιο πρόσφατα, όμως, φωτογράφισα μια κοπέλα στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου. Αυτό το 14χρονο κοριτσάκι είχε χάσει το σπίτι του, ζούσε σε τσαντίρι και δεν σταματούσε να χαμογελάει. Ηταν ευτυχισμένη στο πουθενά. Αυτό το κορίτσι, σε σχέση με τις ανιψιές μου, δεν θα μπει ποτέ στο «γήπεδο».

G.: Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία σκέφτομαι ότι έχω να κάνω με τον Ελληνα Στιβ ΜακΚάρι...
K.K.: Η αλήθεια είναι ότι ο Στιβ ΜακΚάρι είναι από τους αγαπημένους μου φωτογράφους, αλλά ξέρεις τι; Θα το πω απλά: μου ’κατσε. Ηταν εκεί. Το ίδιο πιστεύω συνέβη με το διάσημο «Afghan girl» του Στιβ ΜακΚάρι.

G.: Ποια είναι τα όπλα της γυναικείας ψυχής;
K.K.: Η καλοσύνη και η αγάπη. Ο γυναίκες καλλιεργούν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη από πολύ μικρές. Σε αντίθεση με τους άνδρες που μας πετάς μια μπάλα και ξεμπέρδεψες.


info
Η έκθεση φωτογραφίας από την ActionAid και τον Κoσμά Κουμιανό «Κοίταξέ με, άκουσέ με»  πραγματοποιείται από τις
9 έως τις 13 Μαρτίου στο Ωδείο Αθηνών, Πολυχώρος Ω2 (Βασ. Γεωργίου B’ 17-19, Αθήνα, athensconservatoire.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ