Hotel du Cap Edem-Roc: Η Μέκκα της Κυανής Ακτής

Hotel du Cap Edem-Roc: Η Μέκκα της Κυανής Ακτής

Το θρυλικό ξενοδοχείο που επιβίωσε από δύο παγκόσμιους πολέμους και δύο πανδημίες γιορτάζει ενάμιση αιώνα ιστορίας που γράφτηκε από τους εκλεκτούς επισκέπτες του: από τη Μάρλεν Ντίτριχ μέχρι την Κένταλ Τζένερ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
eden-roc-arthro
Επιβίωσε από δύο παγκόσμιους πολέμους, την παγκοσμιοποίηση και τη μαζικοποίηση των υπηρεσιών φιλοξενίας, αλλά και από δύο πανδημίες -εκείνη του 1918 και αυτή του 2020. Κυρίως κατάφερε να μην υποτάξει την αίγλη του στη λάμψη και το larger than life εκτόπισμα των διάσημων επισκεπτών του που εδώ και ενάμιση αιώνα αναζητούν εκεί ένα διάλειμμα από την υπερμεγεθυμένη εικόνα τους. Το μυθικό ξενοδοχείο της νότιας Γαλλίας φέτος το καλοκαίρι, στις 4 Ιουνίου, επανεκκινεί τις εργασίες του, έτοιμο να φιλοξενήσει πλούσιους, διάσημους και επιδραστικούς πολίτες αποφασισμένους να αποδράσουν για λίγο από τους επιθετικούς προσδιορισμούς τους. Το «Hotel du Cap-Eden-Roc» υπήρξε άλλωστε διαχρονικά ένα φιλόξενο απάγκιο και για τους ροκ σταρ κάθε εποχής -από έκπτωτους βασιλείς, εστέτ και διανοούμενους μέχρι αστέρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Χτίζοντας έναν μύθο

Αν και εδραίωσε και γιγάντωσε τη φήμη του ως πολυτελές ξενοδοχείο, η αλήθεια είναι ότι η ιστορία του «Hotel du Cap-Eden-Roc» ξεκίνησε κατά τι διαφορετικά. Το 1865 o τότε ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Le Figaro», η οποία είχε μόλις αποκτήσει την καθημερινή έκδοσή της και ήταν μάλιστα η πρώτη σε πωλήσεις στη Γαλλία, οραματίστηκε ένα σανατόριο για μπουχτισμένους συγγραφείς και καλλιτέχνες, μια κολυμπήθρα του Σιλωάμ που θα τους «απολέπιζε» από το burn out - ναι, δεν πρόκειται αποκλειστικά για ασθένεια προνομιούχων πολιτών του πρώτου κόσμου του 21ου αιώνα. Ο Ογκίστ Ντελονέ ντε Βιλμεσάν χρειάστηκε τέσσερα χρόνια προκειμένου να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο όραμά του.

_ski_Nautique__1960
_Eden-Roc_swimming_pool__7675
_Duc_et_Duchesse_de_Windsor__2450
1. Οι εκλεκτοί φιλοξενούμενοι αγαπούσαν και το θαλάσσιο σκι (1960) 2. Η περίφημη πισίνα του στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του θρυλικού ξενοδοχείου 3. Ο δούκας και η δούκισσα του Ουίνδσορ έζησαν εδώ μερικές από τις σημαντικές στιγμές του έρωτά τους


Το 1869 η Villa Soleil, όπως την ονόμασε, στο χείλος της χερσονήσου της Αντίμπ, ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες της - και μάλιστα σχεδόν αφιλοκερδώς. Οι ευγενείς προθέσεις του Γάλλου ανατράπηκαν από τη ρωσική φεουδαρχική επέλαση στην περιοχή. Οι εκτάσεις στη χερσόνησο της Αντίμπ εξαγοράστηκαν από τον Αλεξέι Πλετσέφ, έναν πρώην στρατηγό του τσαρικού στρατού, ο οποίος αποφάσισε ότι ήταν πιο συμφέρον η βίλα να μετατραπεί σε ξενοδοχείο για την αριστοκρατία της εποχής. Οι καλλιτέχνες ήταν κι αυτοί ευπρόσδεκτοι, απλώς θα έπρεπε να στριμώξουν τη θλίψη τους ανάμεσα στα στίφη των πλουσίων που κατηφόριζαν από το Βορρά στον Νότο για να φωτοσυνθέσουν.

Στην πραγματικότητα το σχέδιο του Ρώσου δεν απέδωσε ποτέ καρπούς. Ο Γαλλοπρωσικός Πόλεμος και η οικονομική ύφεση που ακολούθησε οδήγησαν στην εγκατάλειψη του ξενοδοχείου, που στο μεταξύ είχε ονομαστεί «Grand Hotel du Cap». Δεκαεπτά χρόνια μετά, εκεί όπου οι άλλοι έβλεπαν νυχτερίδες κι αράχνες ο Ιταλός ξενοδόχος Αντουάν Σελά εντόπισε μια επενδυτική ευκαιρία. Αγόρασε το ξενοδοχείο το 1887 και μέσα σε κάτι περισσότερο από μία δεκαετία καθοδήγησε την αναγέννησή του από την παρακμή, εκμοντερνίζοντας τις εγκαταστάσεις και εξοπλίζοντάς το πλήρως. Μέχρι τον θάνατο του Σελά, το 1931, το ξενοδοχείο της Αντίμπ είχε αναδειχτεί σε ομφαλό για πλούσιους, διάσημους και βέβαια γι’ αυτούς για τους οποίους εξαρχής θεμελιώθηκε, δηλαδή τους καλλιτέχνες.

_Gerard_Philippe___French_Actor_1952_4227
_Mrs_DOrlangis__5245
1. Ο σταρ του γαλλικού σινεμά και θεάτρου Ζεράρ Φιλίπ με τη συντροφιά του (1952) 2. Η Μαντάμ Ντ’Ορλανζί, ακόμα μια διασημότητα της εποχής που μαζί με το «Hotel du Cap-Eden-Roc» έχτιζε τον μύθο της


Καθοριστικό ρόλο στη διάδοση των νέων -κυρίως στην αμερικανική ακτή του Ατλαντικού ωκεανού- έπαιξε το ζεύγος Τζέραλντ και Σάρα Μέρφι. Αμερικανοί, ζάπλουτοι και εστέτ, κατέφτασαν πρώτη φορά στην Κυανή Ακτή το καλοκαίρι του 1923 έπειτα από πρόσκληση του κολλητού τους, συνθέτη και μουσικού Κόουλ Πόρτερ. Εως τότε η υψηλή τουριστική σεζόν για την περιοχή εκτεινόταν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Ειδικά οι Αμερικανοί επισκέπτες έβρισκαν τη ζέστη του καλοκαιριού αφόρητη και γι’ αυτό τους θερινούς μήνες μετοικούσαν στις πιο δροσερές ακτές της Ντοβίλ στη Νορμανδία και στο Μπιαρίτζ. Οι Μέρφι ήταν τόσο ιδιόρρυθμοι και επιδραστικοί ώστε επέβαλαν έναν νέο κανόνα, του ξεκαλοκαιριάσματος στην Κυανή Ακτή, τον οποίο ασπάστηκαν οι εκλεκτοί φίλοι τους: ο Πόρτερ, ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, η Ντόροθι Πάρκερ, ο Ζαν Κοκτό, ο Πάμπλο Πικάσο, αλλά και ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ που εμπνεύστηκε το «Τρυφερή είναι η νύχτα» από το «Grand Hotel du Cap» και έπλασε τους βασικούς χαρακτήρες του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των Μέρφι. Οι Αμερικανοί λέγεται πως είναι εκείνοι που επέβαλαν το πνεύμα της χαλαρότητας και της απροσποίητης διασκέδασης, το οποίο διαπνέει το ξενοδοχείο μέχρι σήμερα.

Λαμψη & σκάνδαλα

Τον δρόμο των Αμερικανών σύντομα ιχνηλάτησαν και οι Ευρωπαίοι: ο Γουίνστον Τσόρτσιλ και η σύζυγός του, ο στρατηγός Ντε Γκολ, ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ με την τότε ερωμένη του Γουόλις Σίμσον. Ο δούκας του Ουίνδσορ έζησε μερικές από τις πιο σημαδιακές στιγμές του έρωτά του με την Αμερικανή στο ξενοδοχείο της Αντίμπ. Ηταν τόσο δεμένος με τον τόπο ώστε είχε αποφασίσει να τελέσει εκεί τους γάμους του έπειτα από την παραίτησή του από τον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου το 1936.

Κλείσιμο
__Marlene_Dietrich_1938_5146

Ομως ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ -πατέρας της Ελισάβετ- θεώρησε το μέρος τελείως αταίριαστο και ιδιαζόντως κοσμικό για γαλαζοαίματους, στερώντας μια ακόμα χαρά από τον αδελφό του. Δεν είχε απολύτως άδικο, αφού οι ιστορίες για όσα συνέβαιναν στο ξενοδοχείο της Αντίμπ ήταν πολλές και συχνά σκανδαλιστικές. Οπως εκείνη που ήθελε τη Μάρλεν Ντίτριχ να περνά τα καλοκαίρια του ’30 τις διακοπές της εκεί συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Εριχ Μαρία Ρεμάρκ και την ερωμένη του. Οχι ότι έμεινε και η ίδια με σταυρωμένα τα χέρια. Αν πιστέψει κανείς τα κουτσομπολιά της εποχής, στο «Grand Hotel du Cap» η Γερμανίδα ηθοποιός συνδέθηκε με τον Τζο Κένεντι -πατέρα του Τζον Κένεντι-, ο οποίος τα δύο καλοκαίρια που πέρασαν μαζί ελάχιστα είδε την Αντίμπ και την οικογένειά του, μια και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στην καμπάνα της Ντίτριχ. Το δεύτερο καλοκαίρι το ειδύλλιο διακόπηκε βίαια, όταν η ηθοποιός ερωτοχτυπήθηκε με μια γυναίκα, η οποία κατά διαβολική σύμπτωση λεγόταν επίσης Τζο.

Δεν είναι εύκολο να ξεδιαλύνει κανείς τους μύθους από την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ιδιώτευση των επιφανών πελατών του εμβληματικού ξενοδοχείο. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για έναν θεσμό που μεταλαμπαδεύεται από celebrity γενιά σε celebrity γενιά. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη δημιουργία του Φεστιβάλ Καννών, το «Grand Hotel du Cap» συνέχισε να προσελκύει τα σμήνη των celebrities. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον πέρασαν φλογερά καλοκαίρια με φόντο την περίφημη λαξευτή στον βράχο πισίνα του, ενώ ο Κερκ Ντάγκλας συνήθιζε να μοστράρει στους ομολόγους του διάσημους την επιδεξιότητά του στο θαλάσσιο σκι. Οι ιστορίες της Οντρεϊ Χέπμπορν, της Γκρέις Κέλι, του Μάικλ Κέιν, του Σον Κόνερι έχουν μπολιάσει τους τοίχους του ξενοδοχείου, προσθέτοντας στη μυθολογία αλλά και στην υπεραξία του.

_Eden-Roc_Champagne_Lounge_3345
__Main_Grande_Allee_0192
_Tennis_court_7322
__Front_of_the_Hotel_du_Cap-Eden-Roc_7118
_Bar_Bellini_7742


Κάτι παλιό, κάτι κανούριο

Το 1964 ο Γερμανός ξενοδόχος Ρούντολφ Ετκερ έφυγε από την Αντίμπ με τις αποσκευές του βαρύτερες από την ιδέα να αγοράσει το θρυλικό ξενοδοχείο. Πέντε χρόνια αργότερα η εξαγορά ολοκληρώθηκε και το «Hotel du Cap-Eden-Roc», όπως είναι πια το πλήρες όνομά του, παραμένει στο χαρτοφυλάκιο της οικογένειας μέχρι σήμερα. Η vintage ατμόσφαιρα και το παλιό χολιγουντιανό glam μαγνητίζουν ακόμη και τώρα τα στίφη των νέας κοπής celebrities. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τη βουτιά της Κένταλ Τζένερ πριν από λίγα καλοκαίρια στην πισίνα του ξενοδοχείου, η οποία αναδύθηκε στον αφρό του virality των κοινωνικών δικτύων; Την εμμονή στην παλιομοδίτικη αισθητική μαρτυρά το γεγονός ότι έως το 2006 το ξενοδοχείο δεν δεχόταν πιστωτικές κάρτες, αλλά και η ιστορία που θέλει τον διευθυντή του να επιπλήττει την Κέιτ Μος η οποία περιφερόταν στους εσωτερικούς χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου σαν τουρίστρια στο Φαληράκι της Ρόδου, ήτοι μόνο με το μικροσκοπικό μπικίνι της. Στο «Hotel du Cap-Eden-Roc» πραγματοποιείται και το ετήσιο amfAR Gala -στο περιθώριο του Φεστιβάλ Καννών- με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τον αγώνα για την εξάλειψη του AIDS.

Φέτος ξεκινά η 150ή σεζόν για το διάσημο θέρετρο. Επ’ ευκαιρία της επετείου ο οίκος Dior κυκλοφόρησε ένα νέο άρωμα με το όνομα Eden Roc. Ο δημιουργός του, ο αρωματοποιός Φρανσουά Ντεμασί, λέει ότι το μόνο που ήθελε ήταν να κλείσει όλα τα αρώματα του γαλλικού Νότου σε ένα μπουκάλι. Ηταν, αν μη τι άλλο, μια πράξη σχεδόν ανθρωπιστική για όλους εκείνους που μπορούν να απολαμβάνουν τον θρύλο του ξενοδοχείου μόνο από τις φωτογραφίες.

_Louroc_restaurant_terrace_1294
_Spa_Eden-Roc_by_La_Prairie_8687
_One_Bedroom_Suite_Terrace_7480
_Junior_Suite_0028
_Villa_Les_Cedres_6840


Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρουσιάστηκε το podium των νικητών από ανακυκλώσιμα υλικά

Απόπειρα απαγωγής 16χρονης στη Θεσσαλονίκη: Στο «φως» καταγγελία εις βάρος του καθηγητή από το ΕΠΑΛ «Ευκλείδης» το 2020 

Πειραιάς: Ταξιδιώτες απομάκρυναν τους... επαγγελματίες συνδικαλιστές που εμπόδιζαν τον απόπλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ