Αναπάντεχη συνεργασία: Street food με αστέρι Michelin

Αναπάντεχη συνεργασία: Street food με αστέρι Michelin

Ενας δημοφιλής ράπερ και ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ διοργανώνουν ένα κοινό γαστρονομικό event και αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει όριο στην έμπνευση δύο δημιουργικών μυαλών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
isorropistis_art
Κάποιο βράδυ η Δήμητρα, γιατρός στο επάγγελμα, γνώρισε τον βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin σεφ Νίκο Καραθάνο αλλά και την κουζίνα του. Ενθουσιασμένη με το ιδιαίτερο μενού του και τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα, μετά τη συνομιλία τους, του είπε: «Ε, λοιπόν, πρέπει να γνωρίσεις τον σύντροφό μου».

Εννοούσε τον ράπερ Νικόλα Παυλίδη, διάσημο στο μουσικό κοινό ως Ισορροπιστή και μέλος των ΝΕΒΜΑ, ενός από τα μακροβιότερα σχήματα της ελληνικής hip-hop σκηνής. Πράγματι, οι δύο άντρες βρέθηκαν λίγες ημέρες αργότερα. «Η γνωριμία αυτή υπήρξε η απαρχή μιας πολύ δημιουργικής σχέσης», αναφέρει στο «Gala» o Νίκος Καραθάνος.

«Συνάντησα έναν άκρως ενδιαφέροντα τύπο που αγαπούσε κάθε είδους τέχνη και μπορούσαμε να συζητάμε για πολλά πράγματα. Εχουμε περάσει ατελείωτα βράδια ανταλλάσσοντας απόψεις για τη μουσική και το φαγητό. Ο ένας παραδέχεται τον άλλον στη δουλειά του κι ας έχουμε διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι εκ γενετής -και εκ πεποιθήσεως- ροκάς».

KI200716_104ar2


Συναντιόμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Και οι δύο φορούν μαύρα κοστούμια διά χειρός Τάκη Γιαννέτου. Ράπερ και με πολλά tattoo ο ένας, γαστρονομικά εμπνευσμένος και αεικίνητος σεφ ο άλλος. Ωστόσο αλληλοσυμπληρωματικοί στις ιδέες. «Την ημέρα που ο Ισορροπιστής μού εξομολογήθηκε ότι το κύριο επάγγελμά του είναι η παραγωγή φρούτων άρχισα να σκέφτομαι με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Το μυαλό μου δούλευε νυχθημερόν πάνω σε ιδέες», αποκαλύπτει ο Νίκος Καραθάνος.

«Η παραγωγή φρούτων είναι μια οικογενειακή δραστηριότητα που κρατάει χρόνια. Είμαι μεγαλωμένος μέσα σε αυτά. Από μικρό παιδί έχω περάσει ατελείωτες ώρες στα κτήματά μας στη Νάουσα. Παράγουμε ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, βανίλιες, δαμάσκηνα το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, λωτούς και κυδώνια. Τα πρωινά, δε, όσο εκκεντρικό κι αν ακούγεται, τα περνώ στις λαϊκές αγορές. Πάγκος και άμεση επαφή με τον κόσμο. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου αρέσει αυτή η δραστηριότητα. Να έρχομαι σε επαφή με το κοινό είτε ως καλλιτέχνης είτε προσφέροντας διαλεχτά φρούτα», διευκρινίζει ο Ισορροπιστής.

Ο Νίκος Καραθάνος ξαναπαίρνει τη σκυτάλη στη συζήτηση: «Η καλή κουζίνα ξεκινά από την καλή πρώτη ύλη. Το λέμε όλοι οι σεφ: καλή μαγειρική χωρίς φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα δεν υπάρχει. Οταν γνώρισα τον Ισορροπιστή και δοκίμασα τα φρούτα του ανακάλυψα τη μοναδική τους γεύση. Κεράσια και βερίκοκα που θύμιζαν αυτά που τρώγαμε όλοι σε κάποιο χωριό στα παιδικά μας χρόνια».

KI200716_082ar3


Ο Ισορροπιστής συμπληρώνει: «Και οι δύο έχουμε βαρεθεί την έλλειψη φαντασίας από την οποία πάσχουν όλοι οι χώροι. Ολα πια είναι φασόν τόσο στη μουσική βιομηχανία όσο και στην υψηλή εστίαση. Εμείς θελήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε τη διαφορά δίνοντας μια γκουρμέ νότα στο street food. Και μάλιστα σε ένα πρωτότυπο περιβάλλον».

Το αποτέλεσμα ήταν να διοργανώσουν ένα street event στη λαϊκή αγορά της Νέας Φιλαδέλφειας που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα στον χώρο της γαστρονομικής δημιουργικότητας και εντυπωσίασε το ιδιαίτερο κοινό που βρέθηκε εκεί. «Την ώρα της λαϊκής και ενώ ο κόσμος πηγαινοερχόταν δίπλα μας, φτιάξαμε επιτόπου ρυζόγαλο με τα κεράσια που πουλάει ο Ισορροπιστής».

Φυσικά, η εικόνα των δύο ανδρών να μαγειρεύουν δίπλα στον πάγκο των φρούτων έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. «Το θέμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις διάθεση να το πας ένα βήμα παρακάτω. Ο κόσμος είναι έτοιμος να αγκαλιάσει νέες πρωτοβουλίες -ακόμα κι αν κάποιες φορές φαίνονται τρελές- όταν έχουν αυθεντικότητα και φαντασία», δηλώνουν και οι δύο.

Κλείσιμο
Ο Νίκος Καραθάνος εξομολογείται πως έχει διηγηθεί πολλές φορές την -ασυνήθιστη- προσωπική του ιστορία. Ωστόσο, δεν αρνείται να κάνει μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν για ακόμη μια φορά. «Με τη μαγειρική έμπλεξα σχεδόν από τύχη. Μόλις είχα απολυθεί από τον Στρατό και δούλευα μαζί με τον πατέρα μου που ήταν πλακάς. Ηταν αβάσταχτο για μένα να ξυπνάω τόσο νωρίς, σχεδόν ξημερώματα. Με θυμάμαι να σηκώνομαι, να φοράω τη φόρμα και να ψάχνω να βρω πατάρι για να ξαπλώσω. Δεν άντεχα. Στο τρίμηνο είχα σταματήσει. Εκείνη την εποχή η μαγειρική είχε γίνει μόδα και έτσι αποφάσισα να πάω στη σχολή. Παράλληλα δούλευα σε μια μπιραρία. Ηταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι θα ακολουθούσα αυτό το επάγγελμα και όχι άλλο. Δίπλα στον Λευτέρη Λαζάρου ερωτεύτηκα τον χώρο. Θυμάμαι που έλεγα ότι σε δέκα χρόνια θέλω να γίνω σαν κι αυτόν. Δεν ήμουν ψώνιο, απλά λάτρευα την κουζίνα και τη δυνατότητα που αυτή σου δίνει για δημιουργία. Η μαγειρική είναι για μένα τα πάντα. Το πάθος, αλλά και η ζωή μου. Μάλιστα διατηρώ τον ίδιο ενθουσιασμό που είχα όταν ξεκινούσα μέχρι σήμερα».

KI200716_109ar2


Το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην καριέρα του, όμως, κρύβεται πίσω από ένα όνομα που είναι ταυτισμένο με την υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα. Τον Απόστολο Τραστέλη. «Ηταν ο άνθρωπος που με μύησε στην έννοια της τελειότητας. Υπήρχε πάντα μια δημιουργική διαφωνία μεταξύ μας. Σε αυτό τον άνθρωπο χρωστάω πολλά. Αν δεν υπήρχαν η “Σπονδή” και ο Τραστέλης, δεν θα είχα πάρει αστέρι Michelin. Αν δεν είχα την τύχη να γνωρίσω τον Τραστέλη θα μπορούσα να είχα τρελαθεί. Ο άνθρωπος αυτός, τον οποίο θεωρώ άτυπα μέντορά μου, έχει πάντα τον τρόπο να σε προσγειώνει στην πραγματικότητα. Πήρα το Michelin σε ηλικία μόλις 27 ετών. Εγώ, ένα παιδί που μεγάλωσα στις αλάνες του Ηρακλείου και είχα πατέρα πλακά. Το ότι βρέθηκα στη “Σπονδή” με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ένας επαγγελματίας μπορεί συνεχώς να βελτιώνεται, ακόμη κι αν κάποια στιγμή ο δρόμος του φωτιστεί από τη λάμψη ενός αστεριού Michelin. Τίποτα δεν σταματά εκεί».

Ο Ισορροπιστής από την άλλη -ισορροπώντας με μαεστρία μεταξύ της παραγωγής μουσικής και της παραγωγής φρούτων- διατηρεί το συγκρότημά του, ενώ σε συνεργασία με τον NiVo, κατά κόσμον Νίκο Βουρλιώτη, έχουν δημιουργήσει τη δισκογραφική εταιρεία Family the Label που ασχολείται με την προώθηση της ραπ και των νέων ταλέντων της. «Η μουσική είναι τρέλα, πάθος, τρόπος ζωής. Το hip-hop είναι κοινότητα, αν και η ελληνική κοινωνία δεν το δέχεται με τον τρόπο που του αρμόζει. Είναι διαφορετικά τα πράγματα βέβαια στις νεότερες γενιές». Κάνει μια παύση και συνεχίζει: «Ασχολούμαι με το hip-hop από το ’94. Εξακολουθώ να γράφω με το ίδιο πάθος που είχα τον πρώτο καιρό και νιώθω πως έχω πολλά ακόμα να δώσω και να πω. Δεν έχει εξαντληθεί η έμπνευσή μου. Μπορώ να διηγηθώ πολλές ιστορίες ακόμα».

Νίκος Καραθάνος και Ισορροπιστής ενώνουν τις δυνάμεις και την τρέλα τους και μετά το επιτυχημένο event τους στη Νέα Φιλαδέλφεια ετοιμάζουν κι άλλα ευφάνταστα happenings σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Φέρνουν σε δημιουργική επαφή γνωστούς σεφ με παραγωγούς φρούτων και λαχανικών παροτρύνοντάς τους να δράσουν από κοινού. «Μια καλή σοδειά από λαχανικά ή φρούτα είναι θησαυρός στα χέρια ενός ανήσυχου σεφ», αναφέρει στο «Gala» ο Νίκος Καραθάνος. Οι λαϊκές αγορές, άλλωστε, είναι ένα μέρος που ανέκαθεν τον ενέπνεε και -όπως αποδεικνύεται- εξακολουθεί να τον εμπνέει ◆

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: Οι 84 μέρες της Ιωάννας στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Θριασίου

Πανδημία στην Αυστραλία: Οκτώ θάνατοι και 278 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βικτόρια σε 24 ώρες

Πακέτο φορολογικών κίνητρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ