Εκπέμπουν «SOS» οι επιστήμονες: Μη αναστρέψιμο το λιώσιμο των πάγων από την κλιματική αλλαγή

Ανακάλυψη της ΝASA: Η Ανταρκτική λιώνει... από κάτω!

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει εντείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί «μη αναστρέψιμο» λιώσιμο πάγων στην Ανταρκτική, με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να θεωρείται η μόνη λύση για να επιβραδυνθεί αυτή η διαδικασία, προειδοποίησε η Ζόι Τόμας, μια Αυστραλή επιστήμονας.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει εντείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο μαζικό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, εκτίμησε η Τόμας ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία μαζί με μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα για το φαινόμενο.

«Αυτό που παρατηρούμε στο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής είναι ότι αρχίζει να λιώνει και όταν ξεπεραστεί ένα όριο, θα συνεχίσει να λιώνει παρά τις προσπάθειές μας να το αντιστρέψουμε», υπογράμμισε.

Η ομάδα στην οποία συμμετέχει η Τόμας θέλει να συνεχίσει τις έρευνές της για να καθορίσει πόσο γρήγορα αντιδρά αυτό το στρώμα πάγου στην αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι που θα τη βοηθήσει να καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για το μέλλον.

Στις 6 Φεβρουαρίου σε επιστημονική βάση στην Ανταρκτική καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην περιοχή, 18,3 βαθμοί Κελσίου. Αν οι αυξημένες θερμοκρασίες επιμείνουν, ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο στη στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας, γεγονός που θα αναγκάσει πολλούς πληθυσμούς να εγκατελείψουν τα σπίτια τους.

Η Τόμας εκτίμησε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να επιβραδύνει το λιώσιμο των πάγων είναι ο περιορισμός του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

«Μόλις δεσμευθούμε σε ένα μέλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πιθανούς τρόπους απομάκρυνσής του από την ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, οι πυρκαγιές που μαίνονταν επί μήνες στην Αυστραλία προκάλεσαν μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τότε που διατηρούνται αρχεία εδώ και 60 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

δεν είναι θεωρία συνωμοσίας αλλά κοσμοιστορικό γεγονός!

Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας εποχής παγετώνων; Το Βήμα-Science έθεσε αυτό και άλλα ερωτήματα στον Ντέιβιντ Θόρναλι, λέκτορα Κλιματικών Επιστημών στο University College του Λονδίνου: "Πιστεύετε ότι η απειλή για μια νέα εποχή παγετώνων (ισχυρότερη ή ηπιότερη) είναι υπαρκτή ή ο πλανήτης δείχνει να έχει ακόμη μεγάλες αντοχές; Μήπως θα κάνουν την εμφάνισή τους ανά περιοχές ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε πλανητικό επίπεδο;" "Στο πρώτο ερώτημα, αν δηλαδή είναι προ των πυλών μια εποχή παγετώνων, η απάντηση του είναι ξεκάθαρη. Οχι! Τα υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα των αερίων με κύριο το CO2 που προκαλούν την υπερθέρμανση σημαίνει ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και οι αυξημένες θερμοκρασίες θα εμποδίσουν την πρόκληση μια εποχής παγετώνων(!)". Mε το σκεπτικό αυτό ότι συμβαίνει παγκόσμια με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές είναι συμφωνημένο μεταξύ των χωρών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθυστερήσει η νέα παρατεταμένη εποχή παγετώνων παρά μόνο με την έκλυση τρισεκατομυρίων τόνων αερίων co2 στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται (ανθρωπογενώς) η θερμότητα γύρω απο τον πλανήτη . Πέρσι ήταν ο Αμαζόνιος και τα πυκνά δάση του, φέτος η Αυστραλία τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ η Νότια Ευρώπη και έπεται συνέχεια .Κάθε χώρα θα πληρώνει με τη σειρά της αυτό το τίμημα καίγοντας μέρος απο τους φυσικούς πόρους της . Έχει υπολογισθεί πώς με αυτό τον τρόπο θα καθυστερήσουν την νέα εποχή παγετώνων 1000 έτη , αλλά η Φύση ως ασύμμετρος παράγων εκδικείται αργά η γρήγορα ΠΑΝΤΑ την ανθρώπινη Ύβριν..

Γιάννης

Όχι άλλο κάρ-βου-νο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης