Κλιματική αλλαγή: Για πρώτη φορά η θερμοκρασία στην Ανταρκτική πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου

Κλιματική αλλαγή: Για πρώτη φορά η θερμοκρασία στην Ανταρκτική πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου

Πλησίασε τους 21 βαθμούς στη βορειότερη χερσόνησο που ανήκει στην Αργεντινή - Ο Ιανουάριος του 2020 καταγράφηκε ως ο θερμότερος όλων των εποχών στον πλανήτη

antarctica
Άκρως ανησυχητικά μηνύματα λαμβάνουν οι επιστήμονες από τα επίπεδα κλιματικής αλλαγής που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα σε ότι φορά την Αρκτική και την Ανταρκτική, δύο περιοχές που καθορίζουν το κλίμα του πλανήτη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από τη διακύμανση της θερμοκρασίας, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου στην περιοχή της Ανταρκτικής.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μέτρησαν τη θερμοκρασία σε περιοχή της Ανταρκτικής στους 20,75 βαθμούς Κελσίου, ή 69,35 βαθμούς Fahrenheit. «Ποτέ στην ιστορία δεν έχουμε δει τόσο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική», δήλωσε ο Βραζιλιάνος επιστήμονας Κάρλος Σέφερ, περιγράφοντας με απογοήτευση τις εξελίξης στο κλίμα της Γης.

Το δείγμα της θερμοκρασίας ελήφθη στις 9 Φεβρουαρίου και αμέσως ξεκίνησε μία πιο αναλυτική παρακολούθηση, ώστε να βγει ένας μέσος όρος, που θα είναι ενδεικτικός της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. «Η συγκεκριμένη μέτρηση, από μόνη της, δεν αποτελεί δείγμα ραγδαίας μεταβολής του κλίματος, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε τους μέσους όρους, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Αποτελεί, όμως, ένα πολύ δυσοίωνο μήνυμα», τόνισε ο επιστήμονας από τη Βραζιλία.

Το δείγμα ελήφθη από τη βορειότερη χερσόνησο της Ανταρκτικής, η οποία ανήκεισ την Αργεντινή. Από το ίδιο σημείο, πριν λίγες ημέρες, είχε ανακοινωθεί θερμοκρασία ρεκόρ 18,5 βαθμών Κελσίου.

Τα μηνύματα για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης πάντως κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, καθώς το 2019 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος στην ιστορία, μετά το πρόσφατο 2016, ενώ ο Ιανουάριος του 2020, ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος όλων των εποχών στον πλανήτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης