Και οι φάλαινες θέλουν…το αντιηλιακό τους!

Και οι φάλαινες θέλουν…το αντιηλιακό τους!


Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των φαλαινών που εμφανίζουν εγκαύματα στο δέρμα τους από την ηλιακή ακτινοβολία

Και οι φάλαινες θέλουν…το αντιηλιακό τους!
Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των φαλαινών που εμφανίζουν εγκαύματα στο δέρμα τους από την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι κατέληξαν ότι τα μεγάλα θηλαστικά της θάλασσας, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους ανθρώπους, εξαιτίας της υπεριώδους  ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με  σχετική μελέτη των ερευνητών του Ινστιτούτου Ζωολογίας και του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Queen Mary), υπό τη Λόρα Μαρτίνεθ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B», εκτιμάται ότι μεταξύ των ετών 2007 - 2009 εμφανίστηκε αύξηση μεγέθους 56% στα περιστατικά βλαβών στο δέρμα, με ανησυχητικές επιπτώσεις για την υγεία της γαλάζιας φάλαινας, η οποία διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τα άλλα θηλαστικά της κατηγορίας της.

Αντιθέτως, τα μικρότερα δερματικά προβλήματα εμφανίζουν οι πτεροφάλαινες ,που έχουν πιο σκούρο δέρμα και περισσότερη μελανίνη, οπότε και ο οργανισμός τους μπορεί να αντικαταστήσει πιο γρήγορα τα κατεστραμμένα δερματικά κύτταρα με τη διαδικασία της απόπτωσης.

Κάτι παρόμοιο με τη δερματική επαναδόμηση συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό, γι' αυτό οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι κινδυνεύουν λιγότερο να καούν στον ήλιο, σε σχέση με τους ανοιχτόχρωμους.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για πιο λόγο διαρκώς αυξάνεται το ποσοστό εγκαυμάτων στις φάλαινες. Μια πιθανή εξήγηση είναι η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας λόγω των μεταβολών στην προστατευτική ασπίδα που παρέχουν τόσο το στρώμα του όζοντος, όσο και τα σύννεφα.
Κλείσιμο

Ακόμη, πάντως, τα εγκαύματα δεν προκαλούν περιστατικά καρκίνου του δέρματος στις φάλαινες.
Παραμένει, όμως, άγνωστο, εάν το DNA τους υφίσταται μεταλλάξεις υπό την επίδραση της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, κάτι που ερευνούν εντατικά οι ειδικοί, ώστε να διαπιστώσουν ποιός είναι ο βαθμός μακροπρόθεσμου κινδύνου για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

 
.

    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης