Ορυκτά, πρώτη ύλη της ζωής μας

Ορυκτά, πρώτη ύλη της ζωής μας

Ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός είναι μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά που έχουν αγκαλιάσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την καθημερινότητά μας.

orykta01
Υπάρχει όμως και ένα άλλο μέταλλο που η παρουσία του στην ζωή μας είναι τόσο καταλυτική αλλά ελάχιστα γνωρίζουμε για αυτό. Αυτό είναι ο μόλυβδος.

Τον συναντάμε στις κατασκευές, τις καθημερινές μας μετακινήσεις και τη διαβίωση μας ως βασική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για κάθε τύπο οχημάτων. Καθώς και ως κύριο συστατικό σε μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας με έμφαση στην καινοτομία, στις οποίες αποθηκεύεται η ενέργεια των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και αποτελούν τα λεγόμενα υβριδικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ελάχιστοι λάτρεις της άσκησης και του υγιεινού τρόπου ζωής πιθανώς γνωρίζουν πως ο μόλυβδος αποτελεί βασικό συστατικό και για τα όργανα γυμναστικής.

Ακόμη και τα συστήματα μουσικής, έχουν βασιστεί στον μόλυβδο, αφού μπορεί κανείς να τον συναντήσει σε στούντιο ηχογράφησης, ως ένα από τα καλύτερα ηχομονωτικά υλικά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η ανθεκτικότητά του στην οξείδωση, τη διάβρωση, τη φθορά του χρόνου, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τα άλατα της θάλασσας. Αλλά και η μόνωση από την ακτινοβολία και οι αντισεισμικές του ιδιότητες, που τον καθιστούν απαραίτητο συστατικό στη ζωή μας.

Η χώρα μας διαθέτει, ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα μολύβδου, το οποίο βρίσκεται στο μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής της Χαλκιδικής, μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου.

Κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 1,5 εκατομμύριο τόνους μολύβδου και ψευδάργυρου.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Μάθε που αλλού κρύβεται στο www.tosopolytima.gr.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης