Φωτογραφίες: Οι άγνωστοι κρητικοί αίγαγροι της Πάρνηθας

krikri

Μια σπάνια συνάντηση με ένα από τα πιο ντροπαλα ενδημικά είδη της Ελλάδας που ζει και αναπαράγεται στην Αττική 

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο κρητικός αίγαγρος, κρι κρι επί το δημοφιλέστερο, Capra aegarus subsp. cretica επι το επιστημονικότερο, συναντάται αποκλειστικά στις κρητικές μαδαρες. Η αλήθεια είναι ότι το σπάνιο αυτό είδος έχει μεταφερθεί και εγκληματιστει επιτυχώς από το 1961 και στην Πάρνηθα, όπου κανείς μπορεί να το συναντήσει, σπάνια όμως καθώς το ζώο αυτό αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία.

Παρότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταγράψει, επειδή ακριβως δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, τον ακριβή πληθυσμο των αιγάγρων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας ο φωτογραφικός φακός μας κατέγραψε σπάνια στιγμιότυπα από μια ομαδα περίπου 10 αρσενικών να βόσκουν στις απόκρυμνες πλαγιές του βουνού. Εκεί οπου ο αίγαγρος ζει και αναπαράγεται φυσιολογικά, χωρίς όπως λένε οι επιστήμονες να έχει δημιουργήσει προβληματα στις υπολοιπες ομάδες ζώων του Δρυμού .

Ο βιότοπός του είναι τα απόκρημνα ασβεστολιθικά βράχια του βουνού, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει μικρές ομάδες αυτών των υπέροχων ζώων. Αν και οπως προαναφεραμε δεν εχει ακόμα γίνει καμία επισταμένη μελέτη για τον πληθυσμό τους το σιγουρο ειναι ότι έχουν ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Αττικης και περιμενουν τους φυσιολάτρες, αν ειναι τυχεροί, να εντοπίσουν τους αιγάγρους και να τους απολαύσουν.
krikri2
krikri3
krikri1

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Οδυσσεας

Εχουν μεινει??! Γιατι με τις βαλιστρες τα πελεκανε στον δρυμο...και διπλα στα χωρια του οροπεδιου...και συν τα κακγουρια που νομιζουν οτι κανουν αναβαση αλα Καρλος Σαινθ....το βουνο και καθε καμενο εκατοστο χρειαζεται ολη την πανιδα για να ξαναεπανελθει...λιγο οι νεοκουλτουροπεριπατοι να κοπουν και τα παρτυ στο καταφυγιο(ονοματα δεν λεμε)και ολα ειναι μελι γαλα για την Παρνηθα...

@

Να είναι καλά ο Παπαδόπουλος που το 1961 τα έφερε στην Πάρνηθα για αναπαραγωγή. Πάντως μία φορά τα είδα και εγώ από κοντά, στην κορυφή περίπου, είναι καταπληκτική εμπειρία.

Κατσιμίδι

Κύριε Δασάρχα, το νου σας στους Λαθροθήρες ! ! !

ποτέ δεν θα ξαναπρασινίσει

δεν φτάναν τόσα ελάφια, έχουμε τώρα και τα ΚΡΙΚΡΙ να βόσκουν και να μην αφήνουν να βλαστήσει τίποτα στα καμμένα.

ΧΑΝΙΑ

Το παντερμο νοστιμο που ειναι τσιγαριαστο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20375591

Μόλις πλησιάζει ένας ελέφαντας στις ράγες των τρένων, από τα μεγάφωνα ακούγεται βόμβος μελισσών – Οι ελέφαντες απομακρύνθηκαν επειδή φοβούνται ότι θα τους τσιμπήσουν γύρω από τα μάτια ή στην προβοσκίδα

seahulls

Άκρως ανησυχητική μελέτη από πανεπιστήμιο του Περθ για την εξέλιξη των βακτηρίων και τη μεταφορά τους μέσω των πουλιών και των ζώων στον άνθρωπο - Μικρόβια ανθετικά στα αντιβιοτικά προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και σήψη

britain_0

Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό»

7