Φωτογραφίες: Οι άγνωστοι κρητικοί αίγαγροι της Πάρνηθας

Φωτογραφίες: Οι άγνωστοι κρητικοί αίγαγροι της Πάρνηθας

Μια σπάνια συνάντηση με ένα από τα πιο ντροπαλα ενδημικά είδη της Ελλάδας που ζει και αναπαράγεται στην Αττική 

krikri
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο κρητικός αίγαγρος, κρι κρι επί το δημοφιλέστερο, Capra aegarus subsp. cretica επι το επιστημονικότερο, συναντάται αποκλειστικά στις κρητικές μαδαρες. Η αλήθεια είναι ότι το σπάνιο αυτό είδος έχει μεταφερθεί και εγκληματιστει επιτυχώς από το 1961 και στην Πάρνηθα, όπου κανείς μπορεί να το συναντήσει, σπάνια όμως καθώς το ζώο αυτό αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία.

Παρότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταγράψει, επειδή ακριβως δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, τον ακριβή πληθυσμο των αιγάγρων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας ο φωτογραφικός φακός μας κατέγραψε σπάνια στιγμιότυπα από μια ομαδα περίπου 10 αρσενικών να βόσκουν στις απόκρυμνες πλαγιές του βουνού. Εκεί οπου ο αίγαγρος ζει και αναπαράγεται φυσιολογικά, χωρίς όπως λένε οι επιστήμονες να έχει δημιουργήσει προβληματα στις υπολοιπες ομάδες ζώων του Δρυμού .

Ο βιότοπός του είναι τα απόκρημνα ασβεστολιθικά βράχια του βουνού, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει μικρές ομάδες αυτών των υπέροχων ζώων. Αν και οπως προαναφεραμε δεν εχει ακόμα γίνει καμία επισταμένη μελέτη για τον πληθυσμό τους το σιγουρο ειναι ότι έχουν ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Αττικης και περιμενουν τους φυσιολάτρες, αν ειναι τυχεροί, να εντοπίσουν τους αιγάγρους και να τους απολαύσουν.




krikri2
krikri3
krikri1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης