LIVE

Κορωνοϊός

Ετοιμάζονται γεωτρήσεις για οξυγόνο, νερό και καύσιμα στο φεγγάρι!

moonvisualization

Όλες οι διαστημικές υπηρεσίες εκτιμούν πλέον ότι είναι ζωτική η επί τόπου εξόρυξη και παραγωγή πρώτων υλών, αν πρόκειται να δημιουργηθεί μια μόνιμη σεληνιακή βάση στο μέλλον

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει για πρώτη φορά μια επιστημονική αποστολή στη Σελήνη με την προοπτική να αρχίσει γεωτρήσεις στο φεγγάρι έως το 2025.

Για τον σκοπό αυτό, η ESA υπέγραψε ετήσιας διάρκειας συμβόλαιο με την αεροδιαστημική ευρωπαϊκή εταιρεία ArianeGroup, με έδρα το Παρίσι, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους Ariane της Ευρώπης, προκειμένου η δεύτερη να κάνει μια προκαταρκτική μελέτη για τη δυνατότητας μιας αποστολής εξόρυξης ρεγόλιθου στη σεληνιακή επιφάνεια.

O ρεγόλιθος αποτελεί ένα στρώμα που καλύπτει την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων και αποτελείται από ένα μίγμα διαφόρων υλικών και χημικών ουσιών.
Στόχος της ESA είναι να εξάγει οξυγόνο, νερό και καύσιμα από τον ρεγόλιθο.

Όλες οι διαστημικές υπηρεσίες εκτιμούν πλέον ότι είναι ζωτική η επί τόπου εξόρυξη και παραγωγή πρώτων υλών, αν πρόκειται να δημιουργηθεί μια μόνιμη σεληνιακή βάση στο μέλλον.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, η ArianeGroup θα συνεργασθεί με τη νεοσύστατη γερμανική εταιρεία PTScientists που θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τη σεληνιακή άκατο της ευρωπαϊκής ρομποτικής (μη επανδρωμένης) αποστολής, καθώς και με τη βελγική εταιρεία Space Applications Services που θα αναπτύξει τις σεληνιακές εγκαταστάσεις ελέγχου και επικοινωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ο 22ος αιώνας θα είναι ιστορικά η αρχή! 22/01/2019, 20:58

O ριγόλιθος είναι διαστρωματώσεις από βραχώδη συντρίμμια και σκόνη κυρίως σιδήρομετεωριτών , που δημιουργήθηκαν εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια από μετεωριτικές και κομητικές προσκρούσεις στο Φεγγάρι . Κάτω από αυτό το υπόβαθρο των δύο μέτρων βρίσκεται το θεμελιώδες υπόστρωμα. Ο πάγος που μας ενδιαφέρει βρίσκεται μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης σε κρατήρες στους πόλους (όπου δεν εμφανίζεται ποτέ η ηλιακή ακτινοβολία) . Έρευνα απέδειξε ότι εάν ο Σεληνιακός ριγόλιθος θερμανθεί από τους μείον 150-170 βαθμούς Κελσίου της Σεληνιακής μόνιμης νύχτας στους μείον 50 βαθμούς, η τάση των ατμών του νερού που είναι ανάμεσα στα σωματίδια του ριγόλιθου είναι πολύ υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση στο φεγγάρι. Στο κενό περιβάλλον του φεγγαριού κυριολεκτικά οι υδρατμοί φτάνουν στην επιφάνεια μέσω των σωματιδίων του ριγόλιθου! Οι υδρατμοί συγκεντρώνονται σε ένα ψυχρό μέρος (κάτω από μείον 50 C) όπου σχηματίζει πάγο και είναι έτοιμο για κατανάλωση ή μπορεί με ηλεκτρόλυση να μετατραπεί σε υδρογόνο και οξυγόνο για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο και οξειδωτικό μέσο αντίστοιχα, για τα ταξίδια στο διάστημα, όπως στον Άρη. Τα μικροκύματα δεν απορροφούνται από το ριγόλιθο (του εδάφους), έτσι ώστε να μπορεί να διεισδύει αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος και να το θερμαίνει. Απαιτείται μόνο να μάθουμε περισσότερα για τις ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες του ριγόλιθου στις διάφορες συχνότητες των μικροκυμάτων που είναι η δεύτερη πειραματική και η πλέον οικονομική μέθοδος εξαγωγής νερού στην Σελήνη αφού δεν θα χρειάζεται σκάψιμο απο τους αστροναύτες η και ακόμα να βάλουμε το ριγόλιθο στο "φούρνο". Η τροποποίηση αυτών των συχνοτήτων θα μπορούσε να επιτρέψει στα κύματα να διεισδύσουν βαθύτερα στην επιφάνεια, εάν απαιτείται να πάρουμε επιπλέον νερό για τις ανάγκες μιας μελλοντικής επανδρωμένης σεληνιακής αποστολής ,δια μέσου της εξάχνωσης. Οι Κινέζοι ψάχνουν στον μεγαλύτερο κρατήρα στην αθέατη πλευρά όχι μόνο για ριγόλιθο αλλά για το Χόλι Γκρέιλ σεληνιακό υπερμέταλλο προερχόμενο απο τεράστιους άθικτους στην ουσία, λόγω της έλλειψης διαβρωτικής ατμόσφαιρας, μετεωρίτες. Άν καταφέρουν πρώτοι κάποιοι να το εξορύξουν, να το φέρουν σε ικανές ποσότητες πίσω στη γή ,να φτιάξουν κράματα μετάλλων απο γήινα και σεληνιακά πετρώματα και με αυτά να κατασκευάσουν αδιαπέραστα απο την φονική κοσμική γαλαξιακή ακτινοβολία διαστημικά σκάφη , η μελλοντική κατάκτηση του Διαστήματος και πιό συγκεκριμένα του Ηλιακού Συστήματος , θα είναι γεγονός απο τις αρχές και μετά του 22 ου αιώνα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης