Σύμπλευση 200 εθνών για τους κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο του Παρισιού για το Κλίμα

ktowitse

Προκρίθηκε η πρόταση της Βραζιλίας, ωστόσο πολλά μεγάλα έθνη εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις

Στους κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο του Παρισιού για το Κλίμα κατέληξαν 200 έθνη το βράδυ του Σαββάτου, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η τελική συμφωνία καθυστέρησε πάνω από 30 ώρες να εκδοθεί, καθώς υπήρχαν μεγάλες ενστάσεις από τις οικονομικά ισχυρές χώρες, αναφορικά με την κάλυψη του κόστους εναλλακτικής ενέργειας, ώστε οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες να μειώσουν την κατανάλωση άνθρακα, ενώ μεγάλα εμπόδια υπήρξαν και στο θέμα της παραγωγής και αγοράς άνθρακα (πετρέλαιο, κάρβουνο).

Οι νέοι κανόνες για το Κλίμα ήταν επιβεβλημένο να καθοριστούν, καθώς η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη υπολογίζεται να αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου τα αμέσως επόμενα χρόνια. Στόχος των νέων παραμέτρων που ορίστηκαν, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας να είναι κατά πολύ μικρότερη, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την -ει δυνατόν- ολική ανατροπή της περιβαλλοντικής αλλαγής ή έστω την επιβράδυνση του φαινομένου.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, τελικά προωθήθηκε η πρόταση της Βραζιλίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Παρόλα αυτά, πολλά μεγάλα έθνη εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις, γεγονός που καθιστά ρευστή και τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Οι χώρες δεν ανέλαβαν νέες δεσμεύσεις για αναπροσαρμογή των στόχων τους για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παρά το γεγονός ότι οι αναληφθείσες δεσμεύσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς απέναντι στην απορρύθμιση του κλίματος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας