Το Hubble «είδε» Βόρειο Σέλας στον Κρόνο

Saturn2

Για να καταγράψει τα βόρεια φώτα, το Hubble χρησιμοποίησε το φασματικό διάγραμμα απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου τους μήνες πριν και μετά το βόρειο θερινό ηλιοστάσιο του Κρόνου, όταν οι πόλοι είναι κεκλιμένοι προς τον ήλιο

Σε διάστημα επτά μηνών το 2017, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε μια όμορφη απεικόνιση φωτός, όμοιο με το Βόρειο Σέλας πάνω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου.

Εδώ στη Γη, οι άνθρωποι βλέπουν τo βόρειo Σέλας όταν τα ταχέως κινούμενα σωματίδια από τον ήλιο ταξιδεύουν κατά μήκος του ηλιακού ανέμου και αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Οι αύρες προκαλούνται από μαγνητικά σωματίδια που κινούνται προς τα κάτω προς τους πόλους και στη συνέχεια αλληλεπιδρούν με μόρια αζώτου και οξυγόνου, τα οποία γεμίζουν τον ουρανό με φωτεινές δέσμες πράσινου, κόκκινου και ιώδους φωτός.

Η Γη δεν είναι ο μόνος πλανήτης που έχει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. Οι γιγαντιαίοι εξωτερικοί πλανήτες -ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας- έχουν επίσης βόρεια και νότια φώτα.

Εδώ στη Γη, οι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν ψηλά και να εκτιμήσουν την πολύχρωμη πανδαισία, αλλά είναι λίγο διαφορετικά από πλανήτες όπως ο Κρόνος που είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένοι από αέριο που περιβάλλει έναν μικρό, βραχώδη πυρήνα. Επειδή αυτοί οι πλανήτες περιέχουν κυρίως υδρογόνο, οι φωτισμοί μπορούν να παρατηρηθούν μόνο σε υπεριώδες φως.

Για να καταγράψει τα βόρεια φώτα, το Hubble χρησιμοποίησε το φασματικό διάγραμμα απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου τους μήνες πριν και μετά το βόρειο θερινό ηλιοστάσιο του Κρόνου, όταν οι πόλοι είναι κεκλιμένοι προς τον ήλιο.

Αν και οι ακτίνες του Κρόνου έχουν φωτογραφηθεί προηγουμένως από το Hubble, αυτές οι νέες εικόνες αποκαλύπτουν ότι οι αύρες κορυφώνονται με φωτεινότητα περίπου την αυγή.

Αυτό δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο έχει σχέση με τους ηλιακούς ανέμους που αλληλεπιδρούν με τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη κατά τη διάρκεια του ηλιοστάτη, καθώς και με την ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο Κρόνος, περίπου μία φορά κάθε 11 ώρες.

Ενώ οι ακτίνες της Γης τείνουν προς τα πάνω σε απόσταση περίπου 100 έως 500 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα, οι ακτίνες του Κρόνου μπορούν να φτάσουν σε ύψη πάνω από 1.200 χιλιόμετρα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stanlei-kamilopardali

Ο Στάνλεϊ, η τύχη του οποίου απασχόλησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επιζήσει από την πύρινη λαίλαπα στο Malibu Wine Safari μαζί με άλλα μεγάλα, εξωτικά ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου

Εξωπλανητης_Barnards_b__καλλιτεχνικη_απεικονιση__πηγη_ESO-M__Kornmesser

Eίναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός - Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί 

galactic

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία

4199063

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δημοσίευσε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη - Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι ποταμοί