Στην κορύφωσή του το φαινόμενο των Τεταρτίδων - Φαντασμαγορικό θέαμα από δεκάδες «πεφταστέρια»

Στην κορύφωσή του το φαινόμενο των Τεταρτίδων - Φαντασμαγορικό θέαμα από δεκάδες «πεφταστέρια»

Το ετήσιο ραντεβού με τη «βροχή» των διαττόντων αστέρων ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιανουαρίου

Όπως κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου και φέτος κορυφώνονται νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου (περί τις 23:00 ώρα Ελλάδας) έως τα χαράματα της Πέμπτης. 

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό. Εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Λόγω της υπέρ-Σελήνης στις αρχές Ιανουαρίου, τα ορατά μετέωρα αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα δέκα έως 25 ανά ώρα και αυτό μόνο σε περιοχές με σκοτεινό ουρανό χωρίς αστική φωτορύπανση.

Είναι μια βροχή διαττόντων λιγότερο γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Τι ακριβώς είναι όμως?

Τα πεφταστέρια όπως μεταφορικά τα αποκαλούν τι ακριβώς είναι και πόσοι το γνωρίζουν? Είναι οι αστέρες που βλέπουμε και απλά πέφτουν στην Γη όπως νομίζουν οι περισσότεροι, η κάτι άλλο? Και πόσοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι τα αστέρια τελικά? Οσοι γνωρίζετε για ρωτήστε συγγενείς και φίλους και θα εκπλαγείτε απο τα αποτελέσματα! Ρωτήστε τους απλά πρώτα, τι είναι τα αστέρια και μετά τι είναι τα πεφταστέρια! Και όποιοι είναι youtubers, κάντε ένα βιντεάκι γκάλοπ με αυτό το θέμα ερωτήσεων!

i love stars

Ειναι πανεμορφα τα αστερια. Το καλοκαιρι καθομασταν ολη νυχτα στην παραλια και τα βλεπαμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Elia1

Απώτερος στόχος της δράσης είναι η διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων, η γενετική τους βελτίωση μέσα από τη μελέτη ανθεκτικών κλώνων σε ασθένειες, ξηρασία και κλιματική αλλαγή