Γ.Ανωμερίτης: Θα γίνει το πλέον “πράσινο” λιμάνι της Μεσογείου ο Πειραιάς

Γ.Ανωμερίτης: Θα γίνει το πλέον “πράσινο” λιμάνι της Μεσογείου ο Πειραιάς

Tη μετατροπή του Πειραιά στο πλέον πράσινο και οικολογικό ενεργειακάλιμάνι της Μεσογείου εισηγείται ο Πρόεδρος...

Γ.Ανωμερίτης: Θα γίνει το πλέον “πράσινο” λιμάνι της Μεσογείου ο Πειραιάς
Tη μετατροπή του Πειραιά στο πλέον πράσινο και οικολογικό ενεργειακάλιμάνι της Μεσογείου εισηγείται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε.  Γιώργος Ανωμερίτης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει καταρχήν τρεις ενέργειες:
Α. Ο Πειραιάς μετατρέπεται σε ένα λιμάνι Πρασίνου με φυτά ελληνικής και μεσογειακής χλωρίδας.
Β. Ο Πειραιάς μετατρέπεται σε ένα λιμάνι Πράσινης Ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και ηλιακού θερμικού πάρκου, περιμετρικά του λιμανιού.
Γ. Ο Πειραιάς μετατρέπεται στο πιο καθαρό λιμάνι της Μεσογείου με παρεμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
Με αυτές τις παρεμβάσεις εντός του 2010 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόκτησης σήμανσης περιβαλλοντικής ποιότητας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου ECOPORT.
Ειδικότερα, όπως ανέλυσε τις οικολογικές πολιτικές της σημερινής διοίκησης του Ο.Λ.Π. Α.Ε. ο  Γιώργος Ανωμερίτης:
Α. Πρόγραμμα αναβάθμισης του πράσινου στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.
Η προσέγγιση του πρασίνου βασίζεται στη μελέτη φυτοτεχνικών διαμορφώσεων του συνόλου της λιμενικής ζώνης του Ο.Λ.Π. η οποία συντάχθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Eργαστήριο Aνθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Tοπίου).
Κλείσιμο
Με βάση την πιο πάνω μελέτη αξιολογήθηκε η υφιστάμενη βλάστηση και διατυπώθηκαν επιπλέον προτάσεις για την ανάδειξη και ανάπλαση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, καθώς και για την δημιουργία νέων, όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος.
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της συνοχής του πρασίνου και η ανάδειξη ενός ιδιαίτερου ύφους που να προσαρμόζεται στις βιοκλιματικές συνθήκες του λιμανιού.

Β. Πρόγραμμα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού Πάρκου.
Στόχος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο (α) περιμετρικά του κεντρικού λιμένα (β) στον εμπορικό λιμένα με τη δημιουργία ηλιακού θερμικού πάρκου και (γ) με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην ευρύτερη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το Σχιστό. Η άμεση εκκίνηση εντός του 2010 γίνεται σε επίπεδο εφαρμογής με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Νότια πλευρά του κεντρικού λιμένα.
Γ. Εγκατάσταση δύο ηλιακών θερμικών συστημάτων και Ηλιακού Πύργου Ισχύος με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι και 14 MWp.
Οι μελέτες εκτελούνται σε εναλλακτικά σημεία και τα σχετικά έγγραφα θα κατατεθούν για άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εντός του έτους.
Δ. Άμεσες περιβαλλοντικές δράσεις.
-Επίκειται άμεσα η εγκατάσταση ευκολιών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ελλιμενιζόμενα πλοία ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση καυσίμων και η παραγωγή αερίων ρύπων στο λιμάνι.
-Σχεδιάζεται επίσης σύστημα ανακύκλωσης και καθαρισμού του έρματος των πλοίων ώστε ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος να απαλλαγεί από την βιολογική του ρύπανση, δηλαδή την εισαγωγή ξένων θαλάσσιων ειδών και παρασίτων επιβαρυντικών για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Εκτιμάται ότι ο σχεδιασμός του συστήματος θα ολοκληρωθεί εντός του 2010.
-Τέλος σχεδιάζεται η κατάργηση των 2 δεξαμενών εντός του κεντρικού λιμένα λόγω παλαίωσης αλλά και πρόκλησης ρύπανσης και η αντικατάστασή τους με πλωτές δεξαμενές. Αυτό θα συνδυαστεί με την λειτουργία της νέας θυγατρικής εταιρίας «ΝΑΥΣΟΛΠ», με τεχνολογική συνεργασία των εταιρειών της COSCO GROUP.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης