Κολλημένες για 4 μήνες οι ΑΠΕ

Κολλημένες για 4 μήνες οι ΑΠΕ

Με φόντο την οικονομική κρίση, μόλις 6 μεγαβάτ σε νέα ισχύ προστέθηκαν στο σύστημα ηλεκτρισμού – Μόνο τα φωτοβολταϊκά “τρέχουν” αφού έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.

Κολλημένες για 4 μήνες οι ΑΠΕ
Δεν λένε να ξεκολλήσουν  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), παρά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών – και δη αναδρομικά από 1-1-2009– που έδωσε, πλην φωτοβολταϊκών, στο τέλος Δεκεμβρίου η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρά το στίγμα που δίνει το νομοσχέδιο που έχει δρομολογηθεί για την ενίσχυση του τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε στην διάρκεια του Ιανουαρίου βελτιώθηκε ουσιαστικά η κατάσταση  που χαρακτηρίζει την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, χρονιά στην διάρκεια της οποίας, πάντως, σημειώθηκε η καλύτερη, ιστορικά, επίδοση με ένταξη έργων  ισχύος άνω των 200 μεγαβάτ.

Τον Ιανουάριο, λοιπόν, προστέθηκαν μόλις 6 μεγαβάτ από  αιολικά πάρκα καθώς και άλλα 6 από φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα τελευταία έχουν αισίως φτάσει σε ισχύ τα 53 μεγαβάτ σε όλη την χώρα, μέγεθος σίγουρα ακόμη μικρό, αλλά πάντως σχεδόν 4πλάσιο σε σχέση με τα 14 μεγαβάτ που ήταν εγκατεστημένα προ έτους.
Κλείσιμο

Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι τον Οκτώβριο του 2009, μόλις 8 μεγαβάτ (αιολικά) είχαν προστεθεί στο  σύστημα ηλεκτρισμού σε ισχύ, για  να ακολουθήσουν 2 μεγαβάτ το Νοέμβριο και 1 μεγαβάτ το Δεκέμβριο (υδροηλεκτρικά  έργα και στις δύο περιπτώσεις).

Παρόλο που το 2009 ήταν, όπως προαναφέρθηκε η καλύτερη χρονιά στην ιστορία των ΑΠΕ –  με εξαίρεση, πάντως, τα αιολικά, όπου οι επιδόσεις υποχώρησαν σε σχέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ – είναι ο διαχειριστής του εγχώριου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού - οι ανανεώσιμες πηγές έδωσαν μόλις το 5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην χώρα. 

Η κυβέρνηση, δια της  κας Μπιρμπίλη, έχει θέσει ως στόχο την ένταξη έργων ισχύος περίπου 1.000 μεγαβάτ ετησίως από ΑΠΕ, προκειμένου έως το 2020 το 40% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τον συγκεκριμένο τομέα και προκειμένου οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα να έχουν μειωθεί κατά 20%, σε συνδυασμό και προς την κατά 20% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, στο τέλος  Ιανουαρίου λειτουργούσαν έργα ισχύος 1.128 μεγαβάτ από ΑΠΕ (αιολικά, μικρά  υδροηλεκτρικά, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού/θερμότητας, βιομάζα καθώς και 53 μεγαβάτ από  φωτοβολταϊκά), ενώ έργα ισχύος 177 μεγαβάτ βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Επιπλέον, έργα ισχύος 320 μεγαβάτ διαθέτουν εμπορική σύνδεση  αλλά δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη, για έργα 80 μεγαβάτ έχει δοθεί  σύμβαση σύνδεσης, έργα ισχύος 1.180 μεγαβάτ  διαθέτουν άδεια εγκατάστασης, ενώ  φτάνουν τα 5.863 μεγαβάτ σε ισχύ τα έργα από ΑΠΕ που διαθέτουν  άδεια παραγωγής.

Η “πράσινη” ανάπτυξη φαντάζει αυτήν την στιγμή ως το μοναδικό αναπτυξιακό στοίχημα για την ευρισκόμενη σε ιδιαίτερα έντονη ύφεση οικονομία, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη να προβαίνει πρόσφατα στην εκτίμηση περί πραγματοποίησης επενδύσεων της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα ΑΠΕ στην διάρκεια της τριετίας.

Το θέμα είναι ότι  σαφώς η ύφεση, πέραν φυσικά της  γραφειοκρατίας, παρεμποδίζει την υλοποίηση  των επενδύσεων αυτών, ενώ προφανώς δεν ευνοούν το κλίμα εξελίξεις όπως η αιφνίδια μείωση των τιμών που ανακοινώθηκε από το υπουργείο για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 κιλοβάτ (για τους επόμενους 18 μήνες) καθώς και για μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα (για τους επόμενους 30 μήνες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης