Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Παρέμβαση για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης, εξήγγειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με θέμα «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες».
Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε πέντε δράσεις, που
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης, εξήγγειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με θέμα «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες».
Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε πέντε δράσεις, που αφορούν στην διαμόρφωση της πολιτικής ορυκτών πόρων και περιλαμβάνουν την επανεξέταση, τον εκσυγχρονισμό και την ορθή εφαρμογή του Εθνικού Νομικού και Χωροταξικού Πλαισίου Διαχείρισης, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η σύγκρουση χρήσεων γης.
Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα προωθηθούν άμεσα, περιλαμβάνουν:
1. Νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία των υφιστάμενων λατομείων μαρμάρων, αδρανών υλικών και σχιστολιθικών πλακών, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αποφυγής νέων επεμβάσεων, με σαφή οικονομικά και άλλα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
2. Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ) -σε αντικατάσταση του υφιστάμενου κώδικα που είχε εκπονηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80- ώστε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προστασίας τόσο των εργαζομένων, όσο και του φυσικο-κοινωνικού περιβάλλοντος.
3. Αναμόρφωση και κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την ορθολογική εκμετάλλευση των λατομείων βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών υλικών, στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.
4. Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας VERHEUGEN για τις Πρώτες Ύλες για βιώσιμη διαχείριση των ορυκτών πόρων.
5. Αναδιοργάνωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, δηλαδή των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων Βορείου και Νοτίου Ελλάδος.
Παράλληλα, προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση της μεταλλευτικής Νομοθεσίας (Μεταλλευτικός Κώδικας) και στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετούνται:
α. Η άδεια εκμετάλλευσης Μεταλλείου για να αρθούν οι υφιστάμενες Νομικές ασάφειες.
β. Ο όρος της πράσινης επιχειρηματικής ευθύνης. Βάσει αυτού, όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τους κανόνες ορθολογικής εκμετάλλευσης και σταδιακής αποκατάστασης του περιβάλλοντος στα εξορυκτικά εργοτάξια, θα αποκλείονται από περαιτέρω σχετικές αδειοδοτήσεις και θα υπόκεινται -χωρίς καμιά παρέκκλιση- στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», με θεσμοθέτηση αυστηρότατων χρηματικών ποινών. Ο όρος αυτός θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες ορυκτών.
γ. Εγγυήσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και για τα μεταλλεία, όπως γίνεται για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ορυκτών.
Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί αξιόπιστες δράσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, για τη μείωση της παραγωγής τους, ανάκτηση, ανακύκλωση, και αξιοποίησή τους.
«Η χώρα μας, πλούσια σε ορυκτούς πόρους και άρα με μεγάλο όγκο εξορυκτικών απορριμμάτων, οφείλει να πρωτοπορεί στον τομέα αυτό και όχι να είναι ο ουραγός της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Γ. Μανιάτης και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται απλά για ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και δημιουργίας μίας νέας αγοράς και νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην έρευνα, την ανάπτυξη τεχνολογίας, τα προγράμματα ανακύκλωσης, την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr