Φρένο από το ΣτΕ στην τσιμεντοποίηση της Μυκόνου

Φρένο από το ΣτΕ στην τσιμεντοποίηση της Μυκόνου

Tρεις «πονηρές» διατάξεις με τις οποίες άνοιγε ο δρόμος για ακόμη μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση της Μυκόνου ακύρωσε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Το ανώτατο δικαστήριο, με την απόφαση 3628 που δημοσιεύτηκε πριν από δύο μέρες, δέχεται την προσφυγή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την οποία είχε στραφεί κατά διατ

Φρένο από το ΣτΕ στην τσιμεντοποίηση της Μυκόνου

Tρεις «πονηρές» διατάξεις με τις οποίες άνοιγε ο δρόμος για ακόμη μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση της Μυκόνου ακύρωσε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Το ανώτατο δικαστήριο, με την απόφαση 3628 που δημοσιεύτηκε πριν από δύο μέρες, δέχεται την προσφυγή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την οποία είχε στραφεί κατά διατάξεων Προεδρικού Διατάγματος για την εκτός σχεδίου δόμηση στο κυκλαδίτικο νησί.

 

Το Π.Δ. αφορούσε στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) της Μυκόνου που είχε εκδώσει το 2005 ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, παρά το γεγονός ότι το αρχικό σχέδιο είχε σταλεί για επεξεργασία δύο φορές στο ΣτΕ, και το επέστρεψε με παρατηρήσεις που σύμφωνα με νομικούς κύκλους ποτέ δεν ενσωματώθηκαν.

 

Το νομοθέτημα Σουφλιά που αφορά στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού χώριζε τη Μύκονο σε 11 ζώνες και 130 υποπεριοχές, διάταξη που επίσης είχε προσβληθεί καθώς θεωρήθηκε ότι δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω σαλαμοποίησης του νησιού, αλλά δεν έγινε δεκτή από το ΣτΕ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά του Π.Δ. με άλλες 30 προσφυγές στο ΣτΕ στράφηκαν ιδιώτες και ο ίδιος ο Δήμος Μυκόνου με νομικό σύμβουλο τον κ. Σπύρο Φλογαΐτη, πρώην υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών της Ν.Δ. και πρώην συνέταιρο της προσωπάρχου του Μαξίμου κυρίας Γλυκερίας Σιούτη.  

Κλείσιμο

 

Με την απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει τις διατάξεις που δεν λάμβαναν υπόψη τους τον χαρακτήρα της Μυκόνου ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και επέτρεπαν την πραγματοποίηση οικοδομικών αδειών ακόμη και σε σημαντικές φυσικές περιοχές.

 

Παράλληλα καταργεί την κατά παρέκκλιση δόμηση των 4 στρεμμάτων σε αξιόλογες παραλίες και τη δόμηση κατοικιών σε περιοχές προστασίας διακεκριμένων τμημάτων του φυσικού τοπίου, με το «κόλπο» της μετατροπής αχυρώνων ή αποθηκών σε κατοικίες.

 

Με τον νόμο τα όρια αρτιότητας στο νησί κυμαίνονται από 4 έως 10 στρέμματα, με τη διευκρίνιση ότι θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια όσα ακίνητα διαθέτουν 4 στρέμματα πριν από την ημερομηνία υπογραφής του διατάγματος.

 

Εντύπωση επίσης προκαλεί η διάταξη που προβλέπει ότι για τις περιοχές «αγροτικής γης» για υφιστάμενα οικόπεδα η αρτιότητα περιορίζεται στα 4 στρέμματα, όπου μπορούν να κατασκευαστούν 80 τ.μ. αγροικίας, 50 τ.μ. αποθήκης και 300 τ.μ. για λοιπές χρήσεις.

 

Η ελάχιστη απόσταση των κτισμάτων από τη γραμμή του αιγιαλού είναι 50 μέτρα, ενώ για κτίρια που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας η απόσταση φθάνει στα 100 μέτρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης