800 εκατ. ευρώ τον χρόνο το κόστος προσαρμογής στην κλιματική Ελλάδα

800 εκατ. ευρώ τον χρόνο το κόστος προσαρμογής στην κλιματική Ελλάδα

To ψηφιακό ρολόι στην ιστοσελίδα της Greenpeace έχει αρχίζει να μετρά αντίστροφα.  Πενήντα πέντε ημέρες απομένουν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη κορυφής στην Κοπεγχάγη αλλά η προσδοκία για τολμηρές αποφάσεις μηδενίζεται.  

Με εξαίρεση την Νορβηγία, που έδωσε το λαμπρό παράδειγμα τις προηγούμενες μέρες  ανακοινώνοντας μείωση 40% στις εκπομπές των ρύπων ως το 2020 και την Ινδ

800 εκατ. ευρώ τον  χρόνο το κόστος προσαρμογής στην κλιματική Ελλάδα

To ψηφιακό ρολόι στην ιστοσελίδα της Greenpeace έχει αρχίζει να μετρά αντίστροφα.  Πενήντα πέντε ημέρες απομένουν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη κορυφής στην Κοπεγχάγη αλλά η προσδοκία για τολμηρές αποφάσεις μηδενίζεται.  

Με εξαίρεση την Νορβηγία, που έδωσε το λαμπρό παράδειγμα τις προηγούμενες μέρες  ανακοινώνοντας μείωση 40% στις εκπομπές των ρύπων ως το 2020 και την Ινδονησία  που εξήγγειλε μείωση κατά 25% από  τις προβλεπόμενες εκπομπές, οι υπόλοιπες  χώρες του πλανήτη διακατέχονται από κλίμα σύγχυσης και αναβλητικότητας.  

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι ΗΠΑ. Οι βαρύγδουπες  ανακοινώσεις Ομπάμα περί στήριξης των  πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, προσκρούσουν στο «λόμπι του άνθρακα» ενώ και η ΕΕ εμφανίζεται αδύναμη να βάλλει πιο ψηλά τον πήχη για την μείωση των εκπομπών από το χλιαρό 20%.  Στις 10 Δεκεμβρίου ο Αφροαμερικανός Πρόεδρος θα παραλάβει στο Όσλο το Νόμπελ Ειρήνης. Παρόλα αυτά έχει δηλώσει ότι δεν θα μεταβεί την επομένη ως την κοντινή Κοπεγχάγη  και αυτό έχει το συμβολισμό του.    

Η Ελλάδα, παρόλο που συμμετέχει με μικρό ποσοστό  στις εκπομπές των ρύπων κάνει  ένα βήμα μπροστά συστήνοντας  υπουργείο Περιβάλλοντος, ενέργειας  και κλιματικών αλλαγών και αποδεικνύει  την σημασία που δίνει η νέα διακυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό από μόνο του όμως δεν αρκεί αν οι πολιτικές δεν αλλάξουν και αν από το 2012 και μετά δεν σταματήσει να αυξάνει τις εκπομπές των ρύπων. «Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει δικαίωμα αύξησης των εκπομπών των ρύπων κατά 25%.  

Μετά την σύνοδο της Κοπεγχάγης θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα εθνικό σχέδιο μείωσης των  εκπομπών του άνθρακα» τονίζει ο  κ. Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας της Greenpeace, επισημαίνοντας ότι στο εξής  η ΔΕΗ δεν  θα μπορεί να δημιουργεί νέες μονάδες  με την ευκολία που το κάνει  μέχρι σήμερα και θα πληρώνει πολύ ακριβά για τους ρύπους που θα εκπέμπει. 

Η ελληνική κυβέρνηση  δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της  για τη θέση που θα κρατήσει στις επικείμενες διεθνείς συναντήσεις, όπως είναι η επόμενη Ευρωπαϊκή  Σύνοδο Κορυφής (29 – 30 Οκτωβρίου) στην οποία οι ηγέτες θα κληθούν να αναλάβουν  τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας. «Είναι μια χρυσή ευκαιρία ο νέος Πρωθυπουργός να πιέσει για να ανέβει ο πήχης ώστε η ΕΕ να πάει σε μια μείωση των εκπομπών κατά 30% ως το 2020» αναφέρει ο κ. Ιμπραήμ, δίνοντας μεγάλη σημασία και στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών για πράσινες πολιτικές.

Κλείσιμο

Μέχρι στιγμής  η ΕΕ έχει υπολογίσει για τις δράσεις  αυτές από 2 έως 15 δις. ευρώ ετησίως ως το 2020, ποσό που σύμφωνα με την Greenpaece αντιστοιχεί σε 800 εκ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα (με βάση δείκτες όπως π.χ το κατά κεφαλήν εισόδημα, ιστορικά στοιχεία εκπομπών κ.α). Για όλες τις χώρες το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται ότι πρέπει να ξεπεράσει τα 110 δις. ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης