Ετσι θα είναι η πόλη του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος

Ετσι θα είναι η πόλη του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος

Μετακινήσεις door to door – Ακόμα και λεωφορεία χωρίς οδηγό – Ποιος ο ρόλος των social media και των κινητών – Ανάγκη για πιο πράσινα τοπία

 Ετσι θα είναι η πόλη του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος
Υπερπληθυσμός, ρύπανση, κίνηση στους δρόμους. Τρία χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποδoθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις του πλανήτη εν έτει 2014. Και αν είναι έτσι η κατάσταση με 7 δισεκατομμύρια παγκόσμιο πληθυσμό και ένα δισεκατομμύριο αυτοκίνητα, τι θα γίνει το 2050 που εκτιμάται ότι οι άνθρωποι θα φτάσουν τα 9,5 δισ. και τα αυτοκίνητα τα 3 δισεκατομμύρια; Κορυφαίοι επιστήμονες, πολιτικοί, πανεπιστήμια ερευνητικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στην πόλη Chengdu της Κίνας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας διάσκεψης Michelin Challenge Bibendum, για να σημάνουν σήμα συναγερμού: Οι πόλεις πρέπει να αλλάξουν για να καταστούν βιώσιμες. Το συνέδριο δεν έμεινε στις διαπιστώσεις αλλά άφησε τους πλέον ειδικούς να προτείνουν λύσεις και να δείξουν πώς θα είναι οι πόλεις στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά αστικά κέντρα έχουν αρχίσει ήδη να ενσωματώνουν πλατφόρμες, τεχνολογίες και νέες τάσεις προκειμένου να κάνουν τη ζωή των κατοίκων τους καλύτερη. Ή όπως το έθεσε ο διάσημος σχεδιαστής Γκιγιέρμο Πενιαλόζα, που μίλησε στο Michelin Bibendum, μέχρι τώρα οι άνθρωποι μάθαιναν πώς να επιβιώνουν. Τώρα πρέπει να μάθουν και πώς θα ζουν...

Μετακινήσεις door to door
Μέχρι τώρα η φιλοσοφία στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη ήταν η σύνδεση station to station, η «επαφή» δηλαδή μεταξύ σταθμών και κεντρικών σημείων. Πλέον στόχος είναι ο πολίτης να εξυπηρετείται door to door (πόρτα-πόρτα), δηλαδή από την ώρα που βγαίνει από το σπίτι του μέχρι το ακριβές σημείο που θέλει να φτάσει. Εσύ απλώς λες στο κινητό σου πού θέλεις να πας και εκείνο σε πληροφορεί για το πώς θα φτάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσο, ακόμα και αν θες να μεταφερθείς από το Λονδίνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο! Ολα με ακρίβεια στην ώρα, με το ακριβές κόστος αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.

Κλείσιμο
Car sharing, ή αλλιώς μοιραστείτε ένα αυτοκίνητο με άλλους
Οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων τα τελευταία χρόνια έχουν μία ακόμα δυνατότητα για να μετακινηθούν μέσα στην πολή: μπορούν να μπουν σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται παρκαρισμένο σε κεντρικά σημεία, να το χρησιμοποιήσουν με κόστος 0,29 ευρώ το λεπτό, να φτάσουν στον προορισμό τους, να το παρκάρουν και να φύγουν. Ολα αυτά με τη βοήθεια μίας εφαρμογής στο κινητό στην οποία έχουν συνδέσει και την πιστωτική τους κάρτα. Με αυτό τον τρόπο δεν γλιτώνεις μόνο το άγχος του πάρκινγκ αλλά γλιτώνεις χρήματα από τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, καύσιμα και συνεργεία! Το car sharing έχει έρθει και στην Αθήνα, αλλά δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό.



Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία χωρίς οδηγό
Τα ηλεκτρικά οχήματα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντιληπτός ο σημαντικός ρόλος τους σε μία πόλη. Φιλικά προς το περιβάλλον, σχεδόν αθόρυβα έχουν αρχίσει να κατακτούν το κοινό, καθώς αποτελούν μία αξιόπιστη λύση για τις μετακινήσεις μέσα στα αστικά κέντρα. Οσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μία από τις λύσεις που προτείνονται είναι τα λεγόμενα Podcars ή ARTS (Automated Road Transport System). Είναι μικρά λεωφορεία, χωρίς οδηγό, συνδεδεμένα με το Ιντερνετ τα οποία θα ακολουθούν αυστηρά προκαθορισμένες διαδρομές.



Parking management
Κανείς δεν μπορούσε στο παρελθόν να φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να «κλείσουμε» θέση πάρκινγκ πριν καν φύγουμε από το σπίτι μας. Στις πόλεις του μέλλοντος η ενοικίαση στάθμευσης ακόμα και μέσα στην πόλη θα είναι κάτι συνηθισμένο. Στα αεροδρόμια στις ΗΠΑ συνηθίζουν και κάτι άλλο: μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου, να αφήσεις άλλους να το χρησιμοποιήσουν όσο λείπεις και όταν επιστρέψεις και το βρεις αντί να πληρώσεις πάρκινγκ, να βγάλεις και κέρδος...

Global micro mobility
Σας αρέσουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα ή τα αυτοκίνητα που μοιάζουν με μηχανή; Δεν είστε οι μόνοι! Και επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες το γνωρίζουν ήδη αυτό ετοιμάζουν την επέλασή τους στον χώρο της global micro mobility. Πρόκειται για ευέλικτα μικρά οχήματα που μπορούν να βγάλουν τους χρήστες ασπροπρόσωπους στις δύσκολες συνθήκες της πόλης, ειδικά εν ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Στα σκαριά βρίσκονται 115 τέτοια οχήματα εκ των οποίων τα μισά θα παραχθούν μέσα στο 2016. Ειδικά για τα ποδήλατα, θραύση αναμένεται να κάνει μία συσκευή που θα μπορεί να τα μετατρέπει από συμβατικά σε ηλεκτρικά με εύκολο και γρήγορο τρόπο.



Χώροι πρασίνου
Μέχρι πρότινος, η ανάπτυξη σε μία πόλη είχε συνδεθεί με την κατασκευή υποδομών και μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Πλέον οι ειδικοί έχουν αντιληφθεί ότι για να γίνει καλύτερη μία πόλη χρειάζεται ελεύθερους χώρους, περισσότερο πράσινο και λιγότερη ρύπανση. Αυτή θεωρείται η νέα τάση στην αστική αναμόρφωση και ήδη διάφορες χώρες κινούνται προς αυτή την κατέυθυνση. Η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα έφτασαν στο σημείο να καταστρέψουν οδικές αρτηρίες προκειμένου να φτιάξουν πεζοδρόμους και χώρους πρασίνου.




E-patient
Στη Φινλανδία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες λειτουργεί ένα πρωτοποριακό σύστημα για τους ασφαλισμένους της χώρας. Κάθε πολίτης έχει έναν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που συνδέεται με όλες τις μονάδες της χώρας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας ακόμα και τα φαρμακεία. Αρρώστησες ενώ βρίσκεσαι διακοπές σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Ο φαρμακοποιός της περιοχής θα ξέρει τα πάντα για την υγεία σου και τα φάρμακα που έχεις πάρει τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν δεν τον έχεις δει ποτέ στη ζωή σου!

Social media
Τα social media δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μία λίστα που συνθέτει την εικόνα της πόλης του μέλλοντος. Οι πολίτες μετατρέπονται σε πόλους ενημέρωσης για όλο το κοινό γιατί ποιος θα μάθει γρηγορότερα για ένα τροχαίο στην πόλη από τον πολίτη που είναι αυτόπτης μάρτυρας; Μέσω των social media η πληροφορία ταξιδεύει γρήγορα κινητοποιώντας τους αρμόδιους. Η IBM λειτουργεί μία πλατφόρμα που διασυνδέει φορείς με τους πολίτες και τα social media σε πόλεις όπως το Μαϊάμι, τη Σιγκαπούρη και άλλες πολλές.

Drones
Μοιάζουν περισσότερο με παιδικά παιχνίδια, αλλά μπορούν να φέρουν σε πέρας σοβαρές αποστολές. Τα drones έχουν μπει στη ζωή μας και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εδραιώσουν τη θέση τους στην καθημερινότητά μας. Με τις κάμερες που φέρουν, μπορούν να καταγράψουν τα πάντα, ενώ η βασική τους λειτουργία είναι η μεταφορά ελαφρών εμπορευμάτων (μέχρι ένα κιλό). Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται ήδη για delivery. Μία ουρανοκατέβατη πίτσα παρακαλώ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης