«Παγώνουν» τα έργα κατασκευής ξενοδοχείων στη νήσο Αλατάς Μαγνησίας

«Παγώνουν» τα έργα κατασκευής ξενοδοχείων στη νήσο Αλατάς Μαγνησίας

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι τα έργα έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια την ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και την αλλοίωση τις φυσιογνωμίας της

«Παγώνουν» τα έργα κατασκευής ξενοδοχείων στη νήσο Αλατάς Μαγνησίας
«Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τα έργα κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, 950 κλινών στη νήσο Αλατάς, έκτασης 550.000 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου απέναντι από τον οικισμό Μηλίνας του Δήμου Σηπιάδος Μαγνησίας (διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Τρικερίου).

Η νήσος Αλατάς έχει εκμισθωθεί από την Κοινότητα Τρικερίου  για τουριστική αξιοποίηση.

Πάνω στο επίμαχο νησί έχει προγραμματιστεί η κατασκευή τριών χωριών με ξενοδοχεία 950 κλινών, επαύλεις, εγκαταστάσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, χώροι εστίασης, πισίνες, παιδικό σταθμό, χώρους στάθμευσης,  κ.λπ., ενώ δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα στο νησί.

Ακόμη, στη νήσο Αλατάς υπάρχει ερειπωμένο το  μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, δύο  ακόμη ερειπωμένα κτίσματα, ένας ταρσανάς (νεώριο για την ανέλκυση  μικρών αλιευτικών σκαφών)  και ένα αλώνι, ενώ το επίμαχο νησί έχει χαρακτηριστεί ως γεωργική έκτασης.

Για την κατασκευή των τριών αυτών χωρίων  και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.
Κλείσιμο

Όμως στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε  περιβαλλοντικό Σωματείο της Μαγνησίας και κάτοικος της περιοχής κατά της κατασκευής της επίμαχης ξενοδοχειακής μονάδας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε΄  Τμήματος (απόφαση 387/2014) επισημαίνουν ότι το επίμαχο έργο είναι σύνθετο και οι εγκαταστάσεις του έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια την ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής  και την αλλοίωση τις φυσιογνωμίας της με την ανάπτυξη εντόνων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που συνιστούν εκτεταμένη επέμβαση στην εν λόγω νησίδα, η οποία προορίζεται για γεωργική χρήση.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 24), αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η πραγματοποίηση έργων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές οι οποίες εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Αυτό μάλιστα ισχύει, ιδίως για σύνθετα και μεγάλης κλίμακας  έργα που έχουν λόγω της φύσεως τους, σημαντικές και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον, προσθέτουν οι δικαστές. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με το ΣτΕ, πρέπει να γίνονται μετά από έγκριση σχεδίων χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και μετά από έκγριση περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης.

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, δεν είναι  νόμιμη η έκδοση διοικητικών πράξεων, με τις οποίες καθορίζεται συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα, χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός ή πολεοδομικός σχεδιασμός, δηλαδή, χωρίς να υπάρχει σχέδιο χρήσεων γης.

Η συγκεκριμένη αξιοποίηση πάνω στην επίμαχη νησίδα, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, δεν καλύπτεται από τομεακό σχεδιασμό, αλλά  ούτε υπάρχει Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, όπως προβλέπει ο νόμος 2508/1997.

Εξάλλου, το περιφερειακό πλαίσιο, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν περιλαμβάνει την νήσο Αλατά  ως επιλογή για τουριστική αξιοποίηση.  

Επομένως, καταλήγει η απόφαση του ΣτΕ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή των τριών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και λοιπών έργων δεν είναι νόμιμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης