«Πνιγήκαμε» στην αιθαλομίχλη το Σαββατοκύριακο

«Πνιγήκαμε» στην αιθαλομίχλη το Σαββατοκύριακο

Ανω του ορίου οι μετρήσεις σε Μαρούσι και κέντρο - Δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου λόγω αιθαλομίχλης

«Πνιγήκαμε» στην αιθαλομίχλη το Σαββατοκύριακο
Συνεχείς θα είναι, όπως φαίνεται, οι παροτρύνσεις των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας να μην ανάβουμε τα τζάκια λόγω του κινδύνου της αιθαλομίχλης καθώς, λόγω των εορτών, οι περισσότεροι θα βρίσκονται στα σπίτια τους και θα τα χρησιμοποιούν περισσότερο.

Πάντως, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η αιθαλομίχλη σκέπασε τον ουρανό της Αθήνας και τα μικροσωματίδια «χτύπησαν» τα όρια του συναγερμού.
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική, ξεπεράστηκε το όριο επιφυλακής στο Μαρούσι και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στη Λυκόβρυση και στον Πειραιά ήταν κοντά στο όριο επιφυλακής. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε το πρόβλημα και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι ρύποι αναμένεται να χτυπήσουν «κόκκινο» και τις επόμενες ημέρες.

Έτσι, στο υπουργείο υγείας και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υγείας έχει συσταθεί ειδική ομάδα παρακολούθησης της αιθαλομίχλης αλλά και τον επικίνδυνων στοιχείων στην ατμόσφαιρα που δημιουργούνται κυρίως από τα τζάκια.

Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων παρακολουθούν και καταγράφουν όλα τα δεδομένα στην ατμόσφαιρα, ώστε να μπορούν να εκδίδονται προειδοποιητικές οδηγίες αλλά και για να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Εκτός από την παρότρυνση όμως να μη χρησιμοποιούμε τα τζάκια, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ειδικά οι χρονίως πάσχοντες καθώς η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποπνικτική.

Χθες, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης αναφέρει ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών ζητείται να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τέλος η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνουν τους πολίτες.

Δωρεάν ρεύμα για τις ημέρες με αιθαλομίχλη

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι οικογένειες που αποτελούν δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για θέρμανση τις ημέρες για τις οποίες υπάρχει ανακοίνωση περί συνθηκών που ευνοούν τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο και πρακτικά βρίσκεται σε ισχύ. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δωρεάν ρεύμα θα δίνεται στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου για τις διπλάσιες ημέρες για τις οποίες υπάρχει σχετική ανακοίνωση, με την οποία ζητείται περιορισμός της χρήσης τζακιών, ξυλοσομπών κλπ:






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης