Βύρωνας: Σηκώνει… μπαϊράκι και ξεκινά διαδημοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης

Βύρωνας: Σηκώνει… μπαϊράκι και ξεκινά διαδημοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης

Εκτός του συστήματος των μπλε κάδων που εφαρμόζει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) σε 450 δήμους, τίθεται ο Βύρωνας, ξεκινώντας διαδημοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα υλοποιήσει η υπηρεσία καθαριότητας.

O Βύρωνας θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που ξεκινά με δικά του μέσα σύστημα επεξεργασίας των απορριμμάτων με στόχο τη διαλογή των υλικών  (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) στην πηγή και τη συλλογή τους σε ειδικούς

Εκτός του συστήματος των μπλε κάδων που εφαρμόζει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) σε 450 δήμους, τίθεται ο Βύρωνας, ξεκινώντας διαδημοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα υλοποιήσει η υπηρεσία καθαριότητας.

O Βύρωνας θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που ξεκινά με δικά του μέσα σύστημα επεξεργασίας των απορριμμάτων με στόχο τη διαλογή των υλικών  (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) στην πηγή και τη συλλογή τους σε ειδικούς κάδους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε 55 σημεία του δήμου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 160 «σκουπιδοφάγους» και θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τον όγκο των υλικών που θα μπορούν να συγκεντρωθούν.

Οι κάδοι θα φέρουν τη σήμανση της ανακύκλωσης και θα έχουν ειδική υποδοχή, προκειμένου να συγκεντρώνουν τα υλικά είτε αυτά είναι χαρτί, είτε πλαστικό είτε γυαλί. Για κάθε πάντως υλικό θα υπάρχει ξεχωριστός κάδος.

Ο δήμος του Βύρωνα παράγει σε καθημερινή βάση περίπου 110 τόνους απορριμμάτων και είναι από τους πρώτους που έχει προμηθευτεί από πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, δύο απορριμματοφόρα φυσικού αερίου εκ των οποίων το ένα θα διατεθεί για τις ανάγκες συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Χρήστο Παναγιωτόπουλο, ο δήμος θα επιβαρυνθεί μόνο με το κόστος της αγοράς των κάδων καθώς η συλλογή των απορριμμάτων θα γινόταν ούτως ή άλλως από τις υπηρεσίες καθαριότητας και μελλοντικά προσβλέπει σε έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και σε κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση. 

Το σωματείο εργαζομένων αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον της ΕΕΑΑ, ως προς το είδος της ανακύκλωσης που παρέχει το οποίο χαρακτηρίζει «ανακύκλωση μαϊμού» και εκφράζει επιφυλάξεις για το «εάν γίνεται διαλογή των υλικών και πόσα από αυτά τα υλικά καταλήγουν στη χωματερή».

Τονίζει μάλιστα ότι η εταιρεία επιδοτείται με πάνω από 25  εκ. ευρώ το χρόνο από τα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις που παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς όμως να παρέχει αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων.

Ο δήμος Βύρωνα δεν είναι ο μόνος που αμφισβητεί τις υπηρεσίες της ΕΕΑΑ αφού στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι ΟΤΑ της Αττικής όπως οι δήμοι Αθηναίων, Περιστερίου, Πειραιά κ.α.

Μάλιστα ο δήμος της Αθήνας, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην σύσταση νέου φορέα που θα αναλάβει να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς της ανακύκλωσης συσκευασιών αλλά προς το παρόν δεν έχει πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Ζητούν χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Οι εργαζόμενοι στο δήμο Βύρωνα καλούν το ΥΠΕΧΩΔΕ να δημιουργήσει ενιαίο δημόσιο φορέα για την ανακύκλωση χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών και να προχωρήσει στη δημιουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών  (ΚΔΑΥ).

Επίσης ζητούν να  χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Βύρωνα για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και να σταματήσει η χρηματοδότηση των  ιδιωτικών εταιρειών ώστε η επιδότηση για την ανακύκλωση να δίνεται στους ΟΤΑ για να οργανώσουν δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης. Υπολογίζεται ότι το υπουργείο χρηματοδοτεί με 120-150 ευρώ το τόνο τα υλικά που ανακυκλώνονται. 

Στις αρχές του καλοκαιριού, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και είχε εξαγγείλει κλιμακωτή χρηματοδότηση στους ΟΤΑ, ανάλογα με την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση.

Για παράδειγμα ένας δήμος που συλλέγει έως οκτώ κιλά ανά κάτοικο θα χρηματοδοτείται με 30 ευρώ τον τόνο, χρήματα τα οποία θα εισπράττει από το ταμείο του  Συλλογικού Συστήματος Ανακύκλωσης Συσκευασίας (ανακυκλώνει χαρτί, γυαλί, πλαστικό κ.α).

Όσο αυξάνεται η ποσότητα των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται από τους δήμους, τόσο θα μεγαλώνει και η χρηματοδότηση (π.χ για  15 κιλά ανά κάτοικο θα ανέρχεται σε 40 ευρώ τον τόνο).

Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να αντιμετωπίσει τις γκρίνιες των ΟΤΑ για εκτίναξη των δαπανών που συνεπάγεται η συλλογή και μεταφορά των υλικών των μπλε κάδων, που έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα να υπολειτουργεί.

Το σωματείο των εργαζομένων του δήμου Βύρωνα πρωτοστάτησε στον αγώνα να μη συμμετάσχει ο Δήμος στο πρόγραμμα της ιδιωτικής εταιρείας, προτείνοντας τη διαμόρφωση του δημοτικού προγράμματος ανακύκλωσης που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Όπως τονίζουν η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί από την αξιοπιστία και τη διάρκεια του, τη σταδιακή επέκτασή του στο σύνολο της πόλης και ιδιαίτερα σε ορισμένους χώρους όπως είναι τα σχολεία, τη φροντίδα των εργαζομένων στο δήμο αλλά κυρίως από την ενημέρωση και τη  συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

monn_main

Το συμπέρασμα της μελέτης αλλάζει τα δεδομένα στη μελέτη του ηλιακού μας συστήματος - Η ασυμμετρία της Σελήνης, οι διαφορετικές όψεις και οι προσομοιώσεις που πιθανόν να λύνουν το μυστήριο

1