ΑΠΕ: Άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια, με έμφαση στα αιολικά πάρκα

ΑΠΕ: Άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια, με έμφαση στα αιολικά πάρκα

Την έγκριση από την κυβερνητική επιτροπή του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες για την χωροταξία της πράσινης ενέργειας, που θα συμβάλλει στον σταδιακό περιορισμό της χώρας από την εξάρτιση των ορυκτών καυσίμων. Το ειδικό σχέδιο για τις ΑΠΕ παρουσιάστηκε από τον κ. Γιώργο Σουφλιά το Φεβρουάριο του 2007 και η θεσμοθέτησή του γίνεται με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφ

ΑΠΕ: Άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια, με έμφαση στα αιολικά πάρκα

Την έγκριση από την κυβερνητική επιτροπή του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες για την χωροταξία της πράσινης ενέργειας, που θα συμβάλλει στον σταδιακό περιορισμό της χώρας από την εξάρτιση των ορυκτών καυσίμων. Το ειδικό σχέδιο για τις ΑΠΕ παρουσιάστηκε από τον κ. Γιώργο Σουφλιά το Φεβρουάριο του 2007 και η θεσμοθέτησή του γίνεται με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την υπογραφή της οποίας συναρμόδια είμαι οκτώ υπουργεία!. 

Ο φιλόδοξος στόχος του υπουργείου, μέχρι το 2010 είναι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να φτάσει από το 11% που είναι σήμερα στο 20% και μέχρι το 2020 στο 29%, με κύριο πρωταγωνιστή τα αιολικά πάρκα.

Στην επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά και της μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ διαμηνύει σε όσους «επιβουλεύονται» τις υποδομές των ανανεώσιμων πηγών ότι το σχέδιο εκμετάλλευσης της πράσινης ενέργειας θα προχωρήσει πάση θυσία. «Δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε καθαρότερο περιβάλλον και ταυτόχρονα να αντιδρούμε σε κάθε προσπάθεια παραγωγής φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας» αναφέρει ο υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς και προειδοποιεί ότι ούτε τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια θα μπορούν να εισάγουν περιοριστικές ρυθμίσεις για έργα ΑΠΕ ενώ οι όποιες αλλαγές επιδιώκονται θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση της οικείας περιφέρειας και εισήγηση της διεύθυνσης χωροταξίας.

Αιολική ενέργεια

Με βάση το σχέδιο, το οποίο καθορίζει τις πολιτικές αλλά και τα κριτήρια χωροθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανά την επικράτεια, η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην αιολική ενέργεια και ακολουθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των  υδροηλεκτρικών έργων, της ηλιακής ενέργειας και της ενέργειας από βιομάζα και βιοαέρια.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, η Ελλάδα χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: την Ηπειρωτική χώρα και Εύβοια, την Αττική, τα κατοικημένα νησιά Ιονίου, Αιγαίου και Κρήτης και τον υπεράκτιο θαλάσσιο χώρο και τις ακατοίκητες νησίδες.

Κλείσιμο

Στον Ηπειρωτικό χώρο, το χωροταξικό εντοπίζει ως Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) που εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση, είναι κατάλληλες και διαθέτουν πλεονεκτήματα φιλοξενίας υποδομών ανεμογεννητριών τη Βόρειο Ελλάδα (νομοί Έβρου και Ροδόπης), με πρόβλεψη εγκατάστασης 960 MW ( 480 τυπικές ανεμογεννήτριες), τη Κεντρική Ελλάδα (νομοί Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας) με πρόβλεψη εγκατάστασης 3.238 MW (1.619 ανεμογεννήτριες) και την περιοχή της Πελοποννήσου (νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας) με 876 MW (438 τυπικές ανεμογεννήτριες).     

Ως περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ) ορίζονται αντίστοιχα όλοι οι ΟΤΑ που δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία (ΠΑΠ) και μπορούν να χαρακτηριστούν ενεργειακά αποδοτικοί.  Και στις δύο περιοχές οι περιορισμοί που μπαίνουν συνδέονται με αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές, εθνικούς δρυμούς κ.α. Για παράδειγμα η ελάχιστη απόσταση από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ορίζεται στα 3 χιλ. και από παραδοσιακούς οικισμούς στα 1.500 χιλ. Επιτρέπεται όμως η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας ύστερα από σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης.

Στην Αττική, οι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν αιολικά πάρκα είναι οι περιοχές της Πάστρας, του Πάνειου όρους, τμήμα του Λαυρεωτικού Ολύμπου και της Μερέντας. Για τα νησιά του Ιουνίου, του Αιγαίου αλλά και της Κρήτης το αιολικό δυναμικό υπολογίζεται σε 14.310 ΜW αλλά λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους (μέγεθος, τουριστική ανάπτυξη) τίθονται περιορισμοί όπως επίσης και στα ακατοίκητα νησιά όπου μπαίνουν κριτήρια σε σχέση με την ναυσιπλοία κ.α

Υδροηλεκτρικά έργα και άλλες μορφές ενέργειας 

Στον τομέα των υδροηλεκτρικών έργων ως περιοχές υδάτινου δυναμικού χαρακτηρίζονται οι ορεινές και ημιορεινές μεταξύ των οποίων είναι τα υδατικά διαμερίσματα της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και της Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το χωροταξικό το εκτιμώμενο υδροδυναμικό της χώρας ανέρχεται σε 4.363 MW. O εθνικός στόχος προβλέπει ότι  μέχρι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύ από μικρά υδροηλεκτρικά έργα θα φτάσει τα 364 MW από τα 110 MW που είναι σήμερα.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα πάνε παντού με εξαίρεση τους οικοτόπους προτεραιότητας των περιοχών Natura, τα μνημεία μείζονος σημασίας και τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας ενώ στον τομέα της γεωθερμίας πρόσφορο έδαφος εντοπίζεται στα νησιά Μήλος, Νίσυρος και Λέσβος. Σε σχέση με τη βιομάζα, προνομιακές περιοχές θεωρούνται εκείνες που βρίσκονται κοντά σε γεωργική παραγωγή, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης