ΕΕ - Κλιματική αλλαγή: «Ναι» στην καταπολέμησή της λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά οι θυσίες... με ρέγουλα

ΕΕ - Κλιματική αλλαγή: «Ναι» στην καταπολέμησή της λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά οι θυσίες... με ρέγουλα

Τι απαντούν για πλαστικά μιας χρήσης, αγορά αποκλειστικά μεταχειρισμένων ρούχων, απαγόρευση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε δημοσκόπηση που έγινε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες

nature63
Πρόθυμοι να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή δηλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ωστόσο, δεν θέλουν τα μέτρα που θα λάβουν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά τους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», επικαλούμενη τα πορίσματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου «YouGov» σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράση για την προστασία του πλανήτη, όχι όμως να κάνουν και πολλές... θυσίες.

Αν και αρκετοί πολίτες τη γηραιάς ηπείρου δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν προσωπικά μέτρα και να στηρίξουν τις κυβερνητικές πολιτικές για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν θέλουν να αλλάξει ο τρόπος ζωής τους.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου «YouGov» εξέτασε αντιπροσωπευτικά δείγματα περισσότερων από 1.000 ερωτηθέντων σε κάθε χώρα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ισπανία και Ιταλία), σε έρευνα που διήρκεσε από τις 5 έως και την 24η Απριλίου.

Η έρευνα εξέτασε την υποστήριξη για δράση για το κλίμα σε επίπεδο κράτους, όπως η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς και μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως η αγορά μόνο μεταχειρισμένων ρούχων και η απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κλείσιμο
Τα πορίσματα του βρετανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «YouGov» έδειξαν ότι πολλοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ευχαριστημένοι με μέτρα που δεν θα επηρέαζαν πολύ τον τρόπο ζωής τους. Θα ήθελαν δηλαδή να αναλάβουν δράση, χωρίς όμως να αλλάξει άρδην ο τρόπος ζωής τους.

Για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, ανησυχούν πολύ ή αρκετά το 60% των Σουηδών, το 63% των Γερμανών, το 65% των Βρετανών, το 77% των Ισπανών, το 79% των Γάλλων και το 81% των Ιταλών.  Ανάλογα είναι τα ποσοστά των Ευρωπαίων που αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι «προϊόν» της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα, λιγότερο από το 20% των ερωτηθέντων στις περισσότερες χώρες υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ το 5% αρνείται την... ύπαρξή της.

Στο ερώτημα: «Τι ακριβώς είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ίδιοι για την καταπολέμησή της», οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο... μαζεμένοι.

Για παράδειγμα, κυβερνητικά μέτρα δεντροφύτευσης στηρίζουν το 45% των Γερμανών και το 72% των Ισπανών ενώ το 77% των Βρετανών δηλώνουν ότι θα καλλιεργούσαν περισσότερα φυτά οι ίδιοι.

Την ίδια ώρα, το 40% των Δανών και το 56% των Βρετανών, των Ισπανών και των Ιταλών δηλώνουν ότι δεν θα αγόραζαν ξανά προϊόντα από πλαστικό μιας χρήσης. Στο μεταξύ, το 63% των Σουηδών και το 75% των Ισπανών θα υποστήριζαν μια κυβερνητική απαγόρευση των πλαστικών.

Σε ότι αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών σε δύο ή τρία γεύματα την εβδομάδα πολλοί Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ: Το 28% στη Γερμανία όπως και 43% στην Ιταλία. Μάλιστα, αρκετοί θα υποστήριζαν να υπάρξει και σχετική νομοθεσία. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% στη Βρετανία και 48% στην Ιταλία.

Μέτρα ιδιαίτερα δημοφιλή αποδεικνύονται οι κρατικές επιδοτήσεις για να γίνουν τα σπίτια ενεργειακά περισσότερο αποδοτικά, με την υποστήριξη να κυμαίνεται από 86% στην Ισπανία έως 67% στη Γερμανία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να αγοράσουν μόνο μεταχειρισμένα ρούχα: στη Γερμανία το ποσοστό ήταν 17% και στη Βρετανία 27% .

Για το μέτρο, να μην καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι οικειοθελώς περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά συμφώνησε το 10% των Γερμανών και το 19% των Ιταλών. Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά των Ευρωπαίων που δεν θα έκαναν όσα παιδιά θα ήθελαν για την προστασία του περιβάλλοντος: υπέρ τάχθηκε το 9% των Γερμανών και το 17% των Ιταλών.

Στην ερώτηση αν θα ήταν πρόθυμοι να στραφούν σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θετικά απάντησαν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα: υπέρ τάχθηκε το 19% στη Γερμανία, το 32% στη Δανία και το 40% στην Ιταλία.

Ωστόσο, σε ερώτηση αν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν εντελώς την οδήγηση και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το περπάτημα ή το ποδήλατο, οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, το 35%, το 44% και το 40% αντίστοιχα δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει την κίνηση. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο στη Βρετανία (22%), τη Γερμανία (24%), τη Δανία (20%) και τη Σουηδία (21%). Ωστόσο, το 25% των Γάλλων και το 28% των Γερμανών παραδέχτηκαν ότι κάνουν περπάτημα, ποδήλατο ή χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το αυτοκίνητο.

Ειδήσεις σήμερα

Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο - Στο 7% στην Ευρωζώνη

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά

Πώς ένα ντοσιέ προκάλεσε την τραγωδία με το F16 στην Ισπανία - 8 χρόνια στα δικαστήρια το δυστύχημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης