«Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας σαν χωματερή» επισημαίνει ο ΟΗΕ

«Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας σαν χωματερή» επισημαίνει ο ΟΗΕ

Μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων

xwmateri
«Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων μάς υπενθυμίζει μια θεμελιώδη και βάναυση αλήθεια: Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας σαν χωματερή», τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πλέον, επισημαίνει, «ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον κόσμο μας και να σημειώσουμε πρόοδο προς κυκλικές οικονομίες μηδενικών αποβλήτων, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη».

Οι αριθμοί δείχνουν και τη διάσταση του προβλήματος. Κάθε χρόνο, δημιουργούνται πάνω από 2 δισ. τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά για το 33% αυτών δεν γίνεται σωστή διαχείριση σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Ο Γκουτέρες εξηγεί ότι κάθε λεπτό, το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου γεμάτου πλαστικό απορρίπτεται στον ωκεανό.

Εν τω μεταξύ, σημειώνει, η ρύπανση και οι χημικές ουσίες δηλητηριάζουν το νερό, τον αέρα και το έδαφός μας. Μάλιστα, τονίζει πως το 10% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την καλλιέργεια, την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ.

«Να κηρύξουμε τον πόλεμο στα απόβλητα»

Ως προς τον αντιμετώπιση του ζητήματος, υπογραμμίζει την ανάγκη «να σταματήσουμε να καταστρέφουμε το μοναδικό μας σπίτι και να κηρύξουμε τον πόλεμο στα απόβλητα».

Όσοι παράγουν απόβλητα, πρέπει να σχεδιάζουν προϊόντα με λιγότερους πόρους και υλικά. Παράλληλα, διαχειρίζονται τα απόβλητα σε όλους τους κύκλους παραγωγής και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που πωλούν.

«Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν τα πάντα, από πλαστικά μπουκάλια έως γερασμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Ως καταναλωτές, πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη την προέλευση και τις επιπτώσεις των αγαθών και των προϊόντων που αγοράζουμε, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώσουμε ό,τι μπορούμε, όποτε μπορούμε» προσθέτει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.



Ειδήσεις σήμερα:

ΝΔ για Ραγκούση: «Δηλώνει ετησίως έως €11.463 που αντιστοιχούν σε ενοίκια έξι ημερών για τη βίλα - Δώστε τα στοιχεία», λέει η ΝΔ

Δίκη Άλκη Καμπανού: Μητέρες των κατηγορουμένων ζήτησαν «συγγνώμη» από τους γονείς του 19χρονου

Δολοφονία Μακρή: Αθώος λόγω αμφιβολιών από το Εφετείο ο ένας από τους δυο κατηγορούμενους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης