Φωτιές στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο: Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα «δόντια» της

Φωτιές στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο: Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα «δόντια» της

Καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του πλανήτη που καταστρέφουν δάση, περιουσίες και απειλούν ανθρώπινες ζωές – Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ακραία φαινόμενα έρχονται νωρίτερα απ' όσο υπολογίζονταν

evoia_fotia
Η Ελλάδα βιώνει απόκοσμες σκηνές με τις φωτιές να μαίνονται για ακόμα μία ημέρα. Τα μέτωπα είναι εκατοντάδες και ο αγώνας με τις φλόγες άνισος. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο η χώρα μας που δοκιμάζεται. Η Ανατολική Μεσόγειος και άλλες περιοχές του πλανήτη ταλανίζονται από άγριες πυρκαγιές που στο πέρασμά τους καταστρέφουν δάση, περιουσίες και απειλούν ανθρώπινες ζωές.

Η Ιταλία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, ο Λίβανος και η Κροατία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα τεράστια σύννεφα καπνού πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Ένα σύννεφο καπνού μετακινείται από τη Σικελία μέσω της νότιας Ιταλίας και της Αδριατικής προς το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Περισσότερα σύννεφα καπνού απλώνονται πάνω από την Ελλάδα, προς τα νοτιοανατολικά με βάση τον άνεμο που φυσάει τώρα, ενώ το μεγαλύτερο νέφος καπνού προέρχεται από τις πυρκαγιές στη νότια Τουρκία.

satellite_photos


Η κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη τα δόντια της. Και μπορεί ο ευρωπαϊκός Νότος να πληρώνει την εκδίκηση του πλανήτη με καύσωνες, ξηρασία και πυρκαγιές, αλλά και η Βόρεια Ευρώπη πήρε μία γεύση με τις πλημμύρες που κόστιζαν ζωές σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, ενώ απείλησαν και τη Γαλλία.

Τη στιγμή που ο απλός κόσμος παρακολουθεί μουδιασμένος ένα δυστοπικό καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και γι’ αυτό τον λόγο ενδέχεται να μετατραπούν στη νέα μας κανονικότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα η Σιβηρία. Οι πυρκαγιές που καίνε για ακόμα μία χρονιά την Σιβηρία, με το αρνητικό φετινό ρεκόρ να μετράει ήδη 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, συνδέονται από τους ειδικούς με την κλιματική αλλαγή.

nasa_fotia
Κλείσιμο


Για νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών προειδοποιούν οι ειδικοί

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή αυτή, που θεωρείται μια από τις πιο παγωμένες της Γης, έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που σε όλον τον πλανήτη η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου από την αρχή του 20υ αιώνα. Οι ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενοι και σε νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όσο περνάνε τα χρόνια, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο εξαιτίας της άκρατης καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και ενδιαφέρον τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, επιχειρώντας με μελέτες να τα συνδέσουν με την κλιματική αλλαγή και να υπολογίσουν και άλλους παράγοντες, εάν αυτοί υπάρχουν. Πρωτοκλασάτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας δηλώνουν ότι τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι ήλπιζαν.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές στην Ελλάδα: Σε εξέλιξη η φωτιά στην ανατολική Μάνη


Κωνσταντίνος Μίχαλος: Η πολιτική και επιχειρηματική του δράση και το δραματικό τέλος στο Κρυονέρι


Νέες διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αττική για να μην έχουμε γενικό μπλακ άουτ - Ποιες περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης