Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021

kalamakia

Την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» παρουσίασε από την παραλία του Σχινιά ο Κωστής Χατζηδάκης

«Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από την παραλία του Σχινιά, εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

Όπως έκανε γνωστό ο ΥΠΕΝ, αυτό θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ θα δοθεί χρόνος στην αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, προανήγγειλε και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης, με την αντίστοιχη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ολίγων λεπτών του ευρώ σε αυτές τις φιάλες.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της ακτής από εθελοντές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα θα ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία σε νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού. «Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μία πράσινη, φιλοπεριβαλλοντική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

«Κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας, ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκουπιδιών στη θάλασσα -έως και το 85%- είναι πλαστικά, ενώ το 50% αυτών είναι πλαστικά μίας χρήσης. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, γι' αυτό προχωράμε μπροστά, γι' αυτό παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία την οποία έχει αγκαλιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να το κάνουμε μαζί με τους πολίτες», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «δίνουμε στην αγορά τη δυνατότητα να “ ξεστοκάρει” και προχωρούμε μπροστά με μία πολιτική, την οποία πιστεύει και ο πρωθυπουργός πάρα πολύ».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «στον δημόσιο τομέα θα εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική έξι μήνες νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2021» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει ένα μικρό τέλος λίγων λεπτών στα πλαστικά μπουκάλια, αλλά ταυτόχρονα και κίνητρο για τους καταναλωτές έτσι ώστε όσοι επιστρέφουν τα μπουκάλια, θα παίρνουν πίσω αυτά τα χρήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα ανακύκλωσης στη χώρα».

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα μπροστά: Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης», δήλωσε ο ΥΠΕΝ.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων «η σημερινή καμπάνια σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό: Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία την περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει ο πολίτης να είναι συνειδητοποιημένος, ενημερωμένος και στην καθημερινότητά του να μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης». Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, «η εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, ξεκινάει από τον εκπαιδευμένο πολίτη, ο οποίος αλλάζοντας τις καταναλωτικές του συνήθειες, θα μπορέσει να εφαρμόσει και στην πράξη αυτά τα οποία θα προδιαγράψει και η νομοθεσία. Πολύ σημαντικό είναι να προσαρμοστεί και η ελληνική παραγωγή στα βιώσιμα πρότυπα. Το ζητούμενο είναι βιώσιμη παραγωγή και βιώσιμη κατανάλωση».

«Σε δύο χρόνια θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για κάτι που κάναμε όλοι μαζί για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου. Όπως είπε, «στις παραλίες της Ελλάδας έχει διαγνωστεί το πρόβλημα των πλαστικών μίας χρήσης. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο έχει εισχωρήσει και έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας».

Όπως τόνισε η κ. Κοσμοπούλου, «η νομοθεσία για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης βρίσκεται σε φάση εντατικής προετοιμασίας. Η χώρα μας έχει επιλέξει να κινηθεί με ταχύτητα, αποδεικνύοντας τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο άλμα».

Προσέθεσε δε, ότι «η νομοθεσία δεν είναι αρκετή. Στόχος είναι να κάνουμε μία ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στον γενικό πληθυσμό, έτσι ώστε ο κόσμος να είναι σύμμαχός μας στις δράσεις μας, έτσι ώστε ο σεβασμός στο περιβάλλον και το συνάνθρωπό μας είναι ένα στοιχείο πολιτισμού».

Στην παραλία του Σχινιά συνεργεία εθελοντών του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με συντονίστρια την κ. Κοσμοπούλου, συνέλλεξαν τα πλαστικά απορρίμματα από την ακτή, η οποία -σημειωτέον- βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή. Κατόπιν, τα απορρίμματα θα καταγραφούν ένα προς ένα σε υπολογιστή, σε σχετικό αρχείο που διαθέτει το Ίδρυμα.

H δράση στον Σχινιά είναι η αφετηρία της εκστρατείας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης». Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενέργειες ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, ξεκινά η ενημέρωση των πολιτών μέσω ψηφιακών δράσεων σε σχετική ιστοσελίδα όπως και στα social media όπου παρουσιάζονται και οι εναλλακτικοί τρόποι, δηλαδή τα καθημερινά εναλλακτικά προσωπικά μας αντικείμενα για την καθημερινότητά μας, όπως π.χ. κύπελλα και δοχεία πολλαπλών χρήσεων.

Ποια είναι τα 9 Πλαστικά Μιας Χρήσης

1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ

2. Δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους

3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους

4. Μπατονέτες

5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια)

6. Πιάτα

7. Καλαμάκια

8. Αναδευτήρες ποτών

9. Ράβδοι που στηρίζουν μπαλόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Νεκρός 19χρονος από πυροβολισμούς στο Ντιτρόιτ

Εκτέλεση στη Βούλα: Μυστήριο με την ταυτότητα του Βέλγου που δολοφονήθηκε

Κεραμέως στο ΘΕΜΑ 104,6: Δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά έξι μήνες εκτός σχολείου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Ταχυδρόμος

Το χαρτί ποτέ θα σταματήσει από (λογαριασμούς,συμβόλαια.....κ.α. γιατί για το συγκεκριμένο θέμα ούτε κουβέντα δεν έχει γίνει....

George

Το χαρτί από μόνο του αν εξαιρέσεις την ενεργοβόρα διαδικασία ταχυδρομείου, τι πρόβλημα έχει? Ίσα ίσα που κρατάει δεσμευμένο άνθρακα που θα κυκλοφορούσε στην ατμόσφαιρα με τη μορφή διοξειδίου. Όπως και το ξύλο. Και τι σχέση έχει με τα πλαστικά που δεν αποσυντίθενται επί δεκαετίες στη φύση.

Επιεικώς απαράδεκτο μέτρο

Για τους τόννους των πλαστικών που υπάρχουν παντού δε φταίει το ότι είναι μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων, αλλά το μυαλό των Τσιφτετέλληνων που θεωρούν ότι το περιβάλλον είναι η τουαλέτα τους και "φρατς"!!! Υ.Γ. Χρησιμοποιώ πλαστικά πηρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, μπατονέτες και πολλά άλλα, τα οποία πλένω και ξαναχρησιμοποιώ. Δεν προτίθεμαι να σταματήσω να τα χρησιμοποιώ ποτέ, διότι απλά η χημεία είναι 10ετίες πίσω από το να παράξει ένα υποκατάστατο του πλαστικού το ίδιο γερό, εύκαμπτο και φτηνό. Γι' αυτό α στοκάρω όσο μπορώ και θα γελάω βλέποντάς σας να μη μπορείτε να φάτε με χάρτινα πηρούνια, να σκίζονται οι χάρτινες σακούλες σας, να τρυπάνε τα χάρτινα ποτήρια σας και να σας καίει ο Νες που θα πέφτει στα ρούχα σας και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές.

egw

Τελικά ο Κυριάκος τα ίδια με τον Κωνσταντίνο. Μίζα...μίζα...και αρπαχτη. Πρώτα ψηφίζουν το Νόμο και μετά από κάνα εξάμηνο τα αρπάζουν. Eχει ο κολλητός κάμερες να πάρουμε μίζα? εχει.... Δια νόμου οι κάμερες στα σχολεία. Έχει μίζα να φέρουμε πλατφόρμα από την Αμερική για τηλεδιάσκεψη? εχει.. την αγοράζουμε σε χρόνο dt. έχει μίζα από τις μάσκες? έχει ....να βάλουμε πρόστιμο όποιον δεν θα φορέσει. Έχει μίζα στα ηλεκτρικά?, έχει.. Πρώτα ψηφίζουμε Νόμο οι Δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν Ηλεκτρικά και μετά τα επιδοτούμε για να τα πάρουν ... έχει μίζα να βάλουμε φωτοβολταικα? έχει... κλείνουμε τα εργοστάσια και βάζουμε Γερμανικά φωτοβολταικα... έχει μίζα να τους αλλάξουμε πάλι όλους τις ταυτότητες? έχει.... να βάλουμε και δικαιολογία οτι θα ενσωματώσουμε και το ΑΦΜ μη μας πάρουν με τις πέτρες .... έχει μίζα να φέρουμε μετανάστες ....έχει έχει μίζα να δώσουμε δουλειά στους έλληνες? όχι ....Ας βρουν τότε κάτι άλλο να κάνουν... έχουν καταναλώσει στην αναμπουμπούλα τα ...αντα δις του Τσιπρα, θα εξαφανίσουν και τα 32 δις από τον κορώνα, σε σπατάλες διαθρωτικές και περιβαλλοντικές.... βλέπε Μίζα πάλι.. μετά θα μας πουν φταίει ο κορόνας...και μετά εκλογές...... και μνημόνιο.

egw

τελικά ο Κυριάκος τα ίδια με τον Κωνσταντίνο. Μίζα...μίζα...και αρπαχτη. Πρώτα ψηφίζουν το Νόμο και μετά από κάνα εξάμηνο τα αρπάζουν. Eχει ο κολλητός κάμερες να πάρουμε μίζα? εχει.... Δια νόμου οι κάμερες στα σχολεία. Έχει μίζα να φέρουμε πλατφόρμα από την Αμερική για τηλεδιάσκεψη? εχει.. την αγοράζουμε σε χρόνο dt. Έχει μίζα στα ηλεκτρικά?, έχει.. Πρώτα ψηφίζουμε Νόμο οι Δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν Ηλεκτρικά και μετά τα επιδοτούμε για να τα πάρουν ... έχει μίζα να βάλουμε φωτοβολταικα? έχει... κλείνουμε τα εργοστάσια και βάζουμε Γερμανικά φωτοβολταικα... έχει μίζα να τους αλλάξουμε πάλι όλους τις ταυτότητες? έχει.... να βάλουμε και δικαιολογία οτι θα ενσωματώσουμε και το ΑΦΜ μη μας πάρουν με τις πέτρες .... έχει μίζα να φέρουμε μετανάστες ....έχει έχει μίζα να δώσουμε δουλειά στους έλληνες? όχι ....Ας βρουν τότε κάτι άλλο να κάνουν... έχουν καταναλώσει στην αναμπουμπούλα τα ...αντα δις του Τσιπρα, θα εξαφανίσουν και τα 32 δις από τον κορώνα, σε σπατάλες διαθρωτικές και περιβαλλοντικές.... βλέπε Μίζα πάλι.. μετά θα μας πουν φταίξει ο κορόνας...και μετά εκλογές...... και μνημόνιο.

Αγαπούλας

Όποιος έχει λεφτά ας αγοράσει αποθέματα, θα τα μοσχοπουλησει κρυφά όταν απαγορευτουν από την επίσημη αγορά

μπράβο και ξανά μπράβο

η καλύτερη είδηση της χρονιάς όλης

Συριζαιος

Αν και δεν τον συμπαθώ, μπράβο στον Κουλη! Πρέπει να καθαρίσει επιτέλους η φύση από τοσα πεταμένα πλαστικά. Ειδικά τα καλοκαίρια γίνεται της Πόπης στις παραλίες.

Ο

Ρε καπιταλιστή των κερδών και σοσιαλιστή των ζημιών που το παίζεις και "Republican", πού τά 'μαθες αυτά που λες? Που έχετε μάθει να ρυπαίνετε και όταν είναι για καθάρισμα, ας είναι καλά τα λεφτά των άλλων. Έχεις δει πολλές αριστερές κυβερνήσεις να τα εφαρμόζουν τις πολιτικές αυτές? Εγώ μόνο ρύπανση ξέρω ότι προκαλούν. Τα ίδια κάνατε και με το Τσέρνομπιλ. Δίνατε δήθεν φθηνή ενέργεια στον λαό σας που θα την πληρώνει για αιώνες όλος ο πλανήτης. Άκου εκεί με τι θα πίνει τον φραπέ! Με αυτό που τον έπινε ο παππούς σου θα τον πίνεις, που μου έμαθες και τα ευρωπαϊκά ροφήματα. Κι αν δεν σ' αρέσει να πας σε άλλη χώρα να τον πιεις.

dimitris56

Καθε μερα καταναλωνουμε στην Ελλαδα 1.000.000 ποτηρια μιας χρησης ", αλλα τα πλαστικα ποτηρια δεν περιλαμβανονται στην λιστα..... Χμ, μαλλον γιατι τα παραγει η ιδια εταιρεία που προσφατως ξεκινησε να παραγει μασκες....

Fz

Αν από όλο το άρθρο, αυτό κατάλαβες, μάλλον έχεις πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η ασυδοτη χρήση πλαστικού, που χρειάζετε χρόνια για να διαλυθεί. Φαντάζομαι, τώρα που τα περισσότερα πλαστικά που χρησιμοποιούμε φτιάχνονται στη Κίνα, είναι καλύτερα;

νικ

και τα μαχαιροπίρουνα? Στις φυλακές θα τρώνε με μεταλλικά?

με χάρτινα

εύκολο είναι κι είναι ελάχιστα πιο ακριβά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης