merkel-ponte-arthrou

Η «στρατηγός» Γερμανία, η «αναίσθητη» Ολλανδία, η αδιάφορη για την ενότητα Αυστρία, η «σωματοφύλακας του Βερολίνου» Φινλανδία και η προειδοποίηση Κόντε «ξεγράψτε την Ευρώπη» - Στις 6 το απόγευμα η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Ενόψει πολέμου -έτσι χαρακτήρισαν την πανδημία του κορωνοϊού οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στις χώρες κάποιων εξ αυτών ήδη εφαρμόζεται ιατρική του πολέμου- η Ευρωζώνη μοιάζει τόσο διχασμένη όσο και ξεπερασμένη από τις εξελίξεις όπως φάνηκε και με το αδιέξοδο του Eurogroup της Τρίτης, το οποίο θα συνεχιστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη. 

Ο περισσότερο πληττόμενος Νότος ζητά μετ’ επιτάσεως αλλαγή των κανόνων και αλληλεγγύη με αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (ευρωομόλογα ή κορωνο-ομόλογα). Προσκρούει, όμως, στην άρνηση του οικονομικά εύρωστου Βορρά.

Το «γερμανικό μπλοκ» αποτελείται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Φινλανδία. Τα ΜΜΕ τους αποκαλούν four frugals (οι τέσσερις φειδωλοί), καθώς πρεσβεύουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα, τουλάχιστον όσον αναφορά τους άλλους εταίρους. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δίπλα της συστρατεύονται οι άλλοι τρεις ηγέτες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ακόμα πιο άκαμπτοι.

angela-merkel-mark-rutte
Μαρκ Ρούτε και Άνγκελα Μέρκελ


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαφωνίες μεταξύ νότιων και βόρειων κρατών-μελών της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης δεν είναι ανυπέρβλητες. Ο ίδιος, όμως, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει και πολλά για να τις αμβλύνει και έτσι να βρεθεί λύση. Τουναντίον, έχει υιοθετήσει μία στάση που χαρακτηρίστηκε «αναίσθητη».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα περιέγραψε την συμπεριφορά του «αποκρουστική», ενώ έκανε λόγο «για επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια», ειδικά μετά το ολλανδικό αίτημα να διενεργηθεί έρευνα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες χώρες-μέλη δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19.

Μέσω του υπουργού Οικονομικών, η Ολλανδία προώθησε την θέση ότι ορισμένες χώρες-μέλη θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερη οικονομία τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορούσαν τώρα να απορροφήσουν το κόστος που φέρνει η πανδημία! Δεν είναι η πρώτη φορά που υψώνει τοίχο. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε φτάσει σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έχοντας ανά χείρας μια βιογραφία του Σοπέν!

Αργότερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ήθελε κάτι να διαβάσει για να περνάει την ώρα του, καθώς θεωρούσε αναπόφευκτο το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Η στάση του σχετικά με το ευρωομόλογο επικρίνεται και στο εσωτερικό της χώρας του. Εκτός από την αντιπολίτευση, ακόμα και κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υποστήριξαν ότι θα έπρεπε η Ευρωζώνη να φανεί πιο συμπονετική σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη και τα ΜΜΕ της χώρας του τον αποκαλούν «Wunderwuzzi» (παιδί-θαύμα). Αν και πλέον έχει αλλάξει τόνο, ο Κουρτς το 2015-2016 είχε εξαπολύσει ουκ ολίγες επιθέσεις κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ αντιθέτως είχε αφήσει ασχολίαστη την πρωτοβουλία της Μέρκελ να υποδεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες.

sebastian-kurz
Σεμπάστιαν Κουρτς


Γενικά, μοιάζει αδιάφορος σε αυτό που αποκαλείται ευρωπαϊκή ενότητα. Ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν αυτός που είχε επιβάλει το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού με φράχτες στα σύνορα. Είχε, μάλιστα, οργανώσει παρασυνόδους, στις οποίες η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί. Αν και πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ως ακροδεξιό, εκείνος αυτοπροβάλλεται σαν πρακτικός πολιτικός, που δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Σχεδόν συνομήλικη του Κουρτς είναι η Φινλανδή πρωθυπουργός. Η Σάνα Μάριν, αν και έχει υποστηρίξει την εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, μεταξύ πολλών άλλων προοδευτικών μέτρων για την χώρα της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει μία μακρά παράδοση αναφορικά με τα ενδοευρωπαϊκά μέτωπα. Η Φινλανδία συνεχίζει την ιδιαίτερα αυστηρή στάση της σε ό,τι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παραμένοντας σταθερά μέλος του κλαμπ των Βορείων και «σωματοφύλακας» της Γερμανίας.

sana-marin
Σάνα Μαρίν


Το Ελσίνκι ανέκαθεν στήριζε την οικονομική πολιτική Σόιμπλε και διευκόλυνε τον Γερμανικό οικονομικό εθνικισμό. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Φινλανδοί είχαν αποδειχθεί απροσπέλαστο εμπόδιο για συμφωνία με την Ελλάδα σ’ ένα δραματικό Eurogroup το 2015, ίσως ακόμα υψηλότερο και από τη Γερμανία.

Το αντίπαλον δέος

Ηχηρή απάντηση στο στρατόπεδο των «φειδωλών» έστειλε με συνεντευξή του στη γερμανική Bild o πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup της Τρίτης.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης τη χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους».

«Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος η επιχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό

Σήμερα η καταβολή έκτακτου δώρου Πάσχα σε ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων

Independent: «Κλειδί» για την «ισοπέδωση» της καμπύλης στην Ελλάδα οι γρήγορες αποφάσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

φι

πολυ γατονι ο τραμπ ..και τον ιο φυτεψε στην κινα και θα την βαλει να πληρωσει αποζημιωσεις πολλων δις σε ολα τα εμπλεκομενα λογω ιου κρατη και την διαλυση της γερμανοδουλης ευρωπης θα πετυχει ,οπου τα κρατη θα κανουν διακρατικες συμφωνιες μαζι του...αντε γεια ευρωκαυλοι ..παντως καλου -κακου ετοιμαστειτε για το επομενο μνημονιο που θα σας επιβαλλει η μαμα αγγελα και τα φερεφωνα της ..να ξερετε οτι και ο αλεξης απο την αγγελα εμαθε ...αυτος κανει τον καλο κι εχει τα λυκοσκυλα να γαβγιζουν και να δαγκωνουν (βλ. πολλατσι κλπ)

Αντρεας

1. Δεν μπορει να πεταξει την Ιταλια εκτος. Εδω δεν το καταφερε με την Ελλαδα. 2. Αν βγει η Ιταλια, τερμα η νομισματικη ενωση. 3. Η Ιταλια ειναι στους G7 δηλαδη στα κυριοτερα βιομηχανικα κρατη παγκοσμιως. 4. Η Ιταλια ειναι απο τα κρατη που παραγουν τα παντα. Εχουν απο γεωργικη μεχρι βιομηχανικη παραγωγη. Εχουν απο τις μεγαλυτερες εταιρειες μοδας, αυτοκινητων και σκαφων αναψυχης. 5. Εχουν τουρισμο πολυ μεγαλυτερο απο την Γερμανια. 6. Εχουν ιστορια και κουλτουρα πολυ μεγαλυτερη απο Γερμανια, Ολλανδια, Φινλανδια και ιδια με την ελληνικη. 7. Ειναι ανθρωποι και οχι ζωα σαν τους βορειους που βαζουν την οικονομια πανω και απο τους νεκρους. 8. Σαν Ελλαδα την Ιταλια πρεπει να υποστηριζουμε και οχι τη Γερμανια με τους χρησιμους ηλιθιους τους φιλους της..

Last Year

Αυτα που λες ηταν "λαστ γιαρ"..... Πλεον η Ιταλια ειναι ενα γκετο και μαλιστα φαλιμεντο γκετο

Ευρωπαίος φορολογούμενος

Μπουρδίτσες. Όχι, δεν θα συγχωρεθούν τα χρέη, ούτε θα κάνουμε αμοιβαία δάνεια. Και εσείς που θέλετε να πετάξετε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βόρεια Ευρώπη έξω βάλτε το μυαλουδάκι να δουλέψει λίγο. Ποιος θα σας πληρώνει τότε; Ένωση Νότιας Ευρώπης λέει ο άλλος. Αυτό είχε γίνει πριν από 100 χρόνια και λεγόταν Λατινική ένωση. Διαλύθηκε όταν η Ελλάδα άρχισε να τυπώνει παράνομα χαρτονομίσματα. Μπεεεε, διαβάστε λίγο αντί να ονειρεύεστε τζάμπα χρήματα από τις τσέπες των άλλων.

ψάξε αλλού για κορόιδα ευρωλιγούρη

Τελειώσατε κυριοι τελειώσατε.Οτι φάγατε φάγατε εκεί στη Γερμανία.Αυτή τη φορά δεν υπάρχει Αμερική να σε γλιτώσει.Το κατάλαβες ανιστόρητε???ΤΕΛΟΣ Η ΕΕ και ελα να δούμε η γερμανία σου τι θα κάνει.Σα μαδημένο κοτόπουλο θα φυγει.Σας περιμένουμε ευρωλιγούρια νενέκοι της Μέρκελ.

Τυφλος (για το επιδομα) + Αγαμη θυγατερα

Ανγκελα, στειλε λεφτα να δωσουμε σε 40-αρηδες συνταξιουχους, σε μαιμου επιδοτουμενους αγροτες, μαιμου υπερωριες, εφαρπαξ, κτλ. ............... Αν δεν τα στειλετε να κανουμε φαγοποτι, τοτε θα λεω παντου οτι οι γερμανοι ειστε φασιστες.

η Ε.Ε. ειναι το 4ον ραϊχ

συνεχιζει την καταστροφή που εκανε το 3ον ΡΑΪΧ

Οικονομολογος

Πετα εκτος ευρω τους λεχριτες μακαροναδες ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑ

@

Διαλυση της Γερμανικης Ευρωπης τωρα!!!!!

βαστα γερα Μερκελ

ουτε σεντ στα σιχαμενα κοπροσκυλα, τις απλυτες_φραπεδιαρικες λερες.

Φιλοναζι

Ρε εσείς βρίζετε τους Γερμανούς ναζί τη ώρα που η ιδεολογία σας είναι ΦΑΣΙΣΤιΚΉ δεν γουστάρετε τους μαύρους που μας έρχονται κάθε μέρα και ζητάτε να τους πάμε στα ξερονήσια σε στρατόπεδα συγκεντρώσεις όπως οι Γερμανοί το 40 ....Αλλά είστε γελοίοι και θα πάρετε τα ππα@@ρια των γερμανών που θέλετε α σας χαρίσουν τα δανεικά επειδή πέθαναν 80 Έλληνες από το κορονοιο

ΠΤ

Οι Γερμανοί έσφαζαν πολίτες της χώρας τους και όχι μόνο. Εμείς δεν γουστάρουμε να μας επιβάλλονται ξένοι πληθυσμοί από τρίτες χώρες που ούτε καν συνορεύουμε με αυτές, καθώς και να εφαρμόζονται οι νόμοι που έχουν θεσπιστεί δεκαετίες τώρα για την μετανάστευση (και τη λαθρομετανάστευση). Φασισμός είναι το να θέλεις να επιβάλλεις με το ζόρι καταστάσεις που δεν θέλει η πλειοψηφία του λαού. Λαθος σου τα έμαθαν στην Κουμουνδουρου.

@

Ξεχνας την ιστορια, δυο παγκοσμιους πολεμους αρχισαν οι δικοι σου οι ναζοι σκοτωνοντας εκατομμυρια ανθρωπους......ντροπη σου

Νικ

Αν και πρώην και φανατικός υπέρμαχος της Ένωσης πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να διαλυθεί. Μια ώρα αρχητερα θα είναι για το καλό όλων. Άλλη ένωση ονειρεύτηκε ο Γάλλος Μιτεράν, ο Γερμανός Κωλ, ο Εθνάρχης Καραμανλης, και αλλιώς την κατάντησαν. Χωρίζουμε τα τσαντάκια μας και τέλος. Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει μια ένωση μεταξύ Ελλάδας Κυπρου, Ισπανίας, Ιταλίας Γαλλίας Πορτογαλίας Βρετανίας που αντιπροσωπεύει το 65% με 70% του ΑΕΠ του συνολωθηλευματος που είμαστε τωρα

Πέτερ, Ολλανδίας τυροκόμος

Αν διαλυθεί η ΕΕ τέρμα τα ΕΣΠΑ, τέρμα οι αγροτικές επιδοτήσεις, τέρμα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τέρμα όλα. Ετοιμάσου να πεινάσεις φιλαράκο. Πάντως μην καλοκοιτάς το πορτοφόλι μου, δεν είναι για σένα τεμπέλη, ούτε για τους καραγκιόζηδες εθνάρχες σου. Την επόμενη μέρα που θα φύγεις, ο Τούρκος θα εισβάλλει και θα σε κάνει μια χαψια. Θές να φύγεις; Φύγε. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Δεν χρειαζόμαστε παράσιτα στην ΕΕ. Και άντε γειά

Απορία

Αν διαλυθεί η Ε.Ε. δεν θα γίνει έρμαιο των Ρώσων η Ευρώπη μετά?

$$$$

Καμία σχέση. Μπορούν να συνασπιστούν όλες οι άλλες χώρες αλλά με άλλους όρους. Έξω από την ένωση Γερμανία ,Αυστρία, Ουγγαρία Φιλανδία, Ολλανδία. Στον αγύριστο. Εμπορικές σχέσεις με Κίνα Ρωσία και Αμερική. Καινούργιο πλαίσιο κανόνων και επιστροφή στον πρωτογενή τομέα που ακρωτηριάστηκε για χάρη των βόρειων φασιστικών κρατών, της δήθεν ενωμένης Ευρώπης. Μέσα σε 5 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης των Βαλκανίων. Αλλά θέλει και πολιτικούς με όραμα και όχι υπαλλήλους των Βρυξελλών.

ΧαχΑλεξης ΧωριςΤσιπας

Εγω ενα δεν καταλαβαινω: οταν εγω εκανα την δεκαεξαωρη διαπραγματευση για να παρουμε στο τελος τα μεζεα μας, επαθα ερπη απο την υπερπροσπαθεια. Χρειαστηκα τρεις βδομαδες στο κοτερο για να συνελθω. Ο Κουλης πως αντεξε?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης