LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Δείτε αναλυτικά όλα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

UPOYRGOI-OMILOIA-KORONAIOS-IOS-CORONOVIRUS-PANDIMIA-MASKES-KARANTINA-ARTHROU

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ - Ολόκληρο το δώρο του Πάσχα - Πότε θα καταβληθεί - «Στον πάγο» οι εισπρακτικές εταιρείες - Αυστηρά μέτρα για την αισχροκέρδεια - Μέτρα ανάσχεσης των απολύσεων - Δικαίωμα αναστολής συμβάσεων εργασίας - Το κράτος θα καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων για όσο χρεισατεί

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ το κόστος για τον έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ που θα δοθεί για τους μήνες  Μάρτιο και Απρίλιο - αλλά και για την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους - σε 1,4 εκατομμύρια δικαιούχους μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Χρήστος Σταϊκούρας


Δείτε τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Άδωνις Γεωργιάδης

Δείτε τις ανακοινώσεις του Γιάννη Βρούτση

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Βρούτσης
Ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται και το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει κατά 4 δισ. ευρώ το αποθεματικό του, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την στήριξη των επιχειρήσεων, διπλασιάζονται από 3 σε 6 δισ. ευρώ τα κονδύλια για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με χρήση και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα 800 ευρώ θα δοθούν έως τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο οι μόνοι που είναι σίγουρο ότι θα πάρουν «δώρο» πριν το Πάσχα είναι –για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια- εκτάκτως οι εργαζόμενοι στα κρατικά νοσοκομεία, ΕΚΑΣ, ΕΟΔΥ και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι 108.000 δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά περι τα 80 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αναλογούν 800 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα

Ωστόσο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν όμως από κοινού οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης φέρνουν τα πάνω κάτω στον ιδιωτικό τομέα:

1. Δώρο Πάσχα: Προαιρετικά ο εργοδότης μπορεί να καθυστερήσει την πληρωμή του. Αντί της Μεγάλης Τετάρτης 15 Απριλίου, θα πρέπει να το δώσει στον εργαζόμενο μέχρι το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Καθώς αναστέλλονται οι επιπτώσεις και κυρώσεις «δίνουμε τη δυνατότητα να το καταβάλει μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις και να υπάρξει δίκαιη διασπορά των χρημάτων στο σύνολο της οικονομίας και όχι σε λίγους κλάδους που δεν έχουν κλείσει» ήταν το επιχείρημα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας το μέτρο. Η καθυστέρηση ενδεχομένως εξυπηρετεί όσους αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητος, αλλά προκύπτει ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαστικό μέτρο για όσους δεν έχουν άμεσο πρόβλημα.

2. Το Κράτος αναλαμβάνει να πληρώνει τον έκτακτο μισθό και τα ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει. Αν οι εργοδότες δεν έχουν κλείσει και δεν έχουν απολύσει τους υπαλλήλους τους, θα μπορούν να τους δηλώσουν σε «προσωρινή αναστολή σύμβασης» διάρκειας μέχρι 1 μήνα (αρχικά τουλάχιστον). Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση δεν απολύει αλλά και δεν επιβαρύνεται από τους εργαζομένους της, ενώ αυτοί δικαιούνται τα 400 ευρώ το μήνα και όλες τις αναστολές πληρωμών φόρων, δόσεων κλπ. Το μέτρο θα ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους που θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.

3. Τα 800 ευρώ θα δοθούν επίσης για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου σε ελεύθερους επαγγελματίες και όσους απολύθηκαν από 1 έως 17 Μαρτίου 2020. Ο έκτακτος μισθός δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται.

Για όλα αυτά τα νέα μέτρα θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και αναλυτικές οδηγίες. Η λίστα των δικαιούχων θα αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες.

Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρχουν ενοχλήσεις σε δανειολήπτες από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη διάθεση των αντισηπτικών ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά αλλά και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το πρωί της Πέμπτης η αγορά εφοδιάστηκε με αντισηπτικά αλλά το απόγευμα δεν υπήρχαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γιατί δεν τηρήθηκε η οδηγία των τριών τεμαχίων ανά πελάτη. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η πρόβλεψη των τριών τεμαχίων θα συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα και θα πάρει την ισχύ νόμου.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν άμεσα, με τη διαμόρφωση κοινών συνεργείων του υπουργείου, της αστυνομίας και των περιφερειών και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία.

«Ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», σημείωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη ενώ ενημέρωσε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έχει αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της ομαλής τροφοδοσίας και λειτουργίας της αγοράς.

Σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ο υπουργός σημείωσε ότι «όσα εργαλεία έχει στην διάθεση της η πολιτεία θα τα εφαρμόσει».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι για όσα φυσικά πρόσωπα είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα προβλεφθεί τρίμηνη αναστολή των δανείων τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι τράπεζες με ένα τηλεφώνημα θα ενημερώσουν τους δικαιούχους. Τρίμηνη αναστολή θα ισχύσει και για το σύνολο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση ενώ θα δοθεί το δικαίωμα για εξειδικευμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, αυτά συμφωνήθηκαν σε χθεσινές τηλεφωνικές συσκέψεις με την Ελληνική Ένωση Τράπεζων και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Στη συμφωνία αυτή θα συμμετάσχουν και οι δικηγορικές εταιρείες οι οποίες κάνουν διαχείριση απαιτήσεων και οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε διαφορετικό καθεστώτος.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε όσους δεν έχουν πληγεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οχλήσεις τόσο από εισπρακτικές όσο και από δικηγορικές εταιρείες και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις με αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία και συνεχίσει το υπουργείο να λαμβάνει καταγγελίες γι' αυτό το θέμα, θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αναστολή συμβάσεων εργασίας αντί για απολύσεις

Τη δυνατότητα υπαγωγής σε αναστολή της σύμβασης εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους θα έχουν οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία αλλά έχουν υποστεί σημαντική μείωση του τζίρου τους όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν στο καθεστώς αναστολής δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και ασυμψήφιστο ενώ το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων

Την ίδια ώρα ο εργοδότης που θέτει σε αναστολή μέρος ή το σύνολο του προσωπικού του απαγορεύεται ρητά να προχωρήσει σε απολύσεις ή, αν το κάνει, θα θεωρούνται άκυρες.

Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 ενώ η αίτηση υπαγωγής στα 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την καταβολή του επιδόματος;

Για την καταβολή των 800 ευρώ θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ακόμη τα 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν η εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1/3/2020.

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο μεταχρονολογημένα μαζί με το δώρο αδείας για να μην υποστούν ασφυξία οι επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε τους εργοδότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν μισθούς και δώρο Πάσχα να μην υπαχθούν στο καθεστώς αναστολής, βοηθώντας και την πολιτεία η οποία ανέλαβε να στηρίξει 1.4 εκ μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση.


Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα ξενοδοχεία μέχρι τέλη Απριλίου

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Κορωνοϊός: 46 νέα κρούσματα, 464 στο σύνολο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (116)

Χονδρική

46.46.12.15 Χονδρικό εμπόριο καθισμάτων κομμωτηρίου με ποιά λογική είναι ανοιχτό το επάγγελμα αυτό ενώ τα κομμωτήρια είναι κλειστά;;; Ας τα ξαναδει κάποιος με προσοχή

Χ

Κρίμα!!! Τα μέτρα που πήραν δυστυχώς σαν να λέμε δίνουμε ασπιρίνη στον άρρωστο πολύ κρίμα.... όλοι εμείς που θα ((δουλεύαμε)) από τον Απρίλιο για σεζόν και έχουμε όλοι και κάρτα ανεργίας εμάς δεν μας καλύπτει ΤΊΠΟΤΑ.... και θα πρέπει να πληρώνουμε όλα κανονικά αλλά με ποια λεφτά??

Ηρακλης

Δώστε λεφτά στα σύνορα στον Έβρο μόνο εκεί θα πιάσουν τόπο.Δεκα δις τσάμπα θα πάνε και πάλι θα τρέχουμε μετά.....

Μακης

οι καραβαναδες που δουλεψαν πρωτη φωρα στην ζωη τους δεν χρειαζονται επιδομα ,οι μακροχονια ανεργοι ειναι στην ιδια κατασταση που ηταν και πριν οποτε δεν αλλαξε κατι για αυτους. Οι γιατροι πριν καλα καλα ζοριστουν περνουν ενα χαρτζιλικι,οι εργαζομενοι στα σουπερ μαρκετ δεν ενδιαφερουν κανενα.

Δυστυχώς...

...για μια ακόμα φορά το κλίμα φιλελευθερισμούσ την Ευρώπη και στις ΗΠΑ φαίνται να το τρώει για μια ακόμη φορά το τραπεζικό λόμπι. Αν όχι, κύριοι, τώρα που μπορείτε λόγω της πανδημίας, πότε θα πατήσετε πόδι;

Δύο οι λύσεις

Μόλις περάσει και να δούμε πότε αυτός ο εφιάλτης, οι επιλογές θα είναι δύο παγκοσμίως. Ή θα σβήσουν όλα τα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών σε ολόκληρο τον πλανήτη ή παγκόσμιος πόλεμος. Ειδικά οι μικροί δεν θα αντέξουν και θα ξεσηκώνονται σε όλο τον κόσμο.

Μιχάλης Γ.

Ρε πάμε καλά; Πήγα στη Eurobank να ρωτήσω τι γίνεται με όσους από εμάς πληρώνουμε δόσεις έναντι οφειλών βάσει δικαστικών αποφάσεων του ν.3869/10 και μου είπαν ότι εμείς πρέπει κανονικά να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τον Απρίλη!!! Την ίδια ώρα που απαλλάσσουν για 1, 2 ή και 3 μήνες σχεδόν όλους τους άλλους, εμάς που πληρώνουμε βάσει του πτωχευτικού κώδικα (δικαστικές αποφάσεις) δόσεις μας αφήνουν απ' έξω! Προφανώς, όπως έλεγε και ο Σταϊκούρας παλαιότερα, εμείς είμεθα μπρούκληδες και κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ρε ουστ από δω!

Εβρος

Δέκα δις παροχές και στους φύλακες των συνόρων ούτε ένα ευρώ.....ΟΚ!!!

Καρντασια

Την επόμενη φορά αφήστε όλες τις ορδές με τους λυσασμενους Ταλιμπάν μπας και ξυπνήσει αυτό το γελοιο κρατος

Δυστυχώς

Αποτύχατε στην οικονομία παρότι πήγατε να τη γλυτώσετε επικαλούμενοι τον ιό!Πάμε για εκλογές.

Αχχχ ησύχασα τώρα

Δεν ξέρω γιατί άλλα όταν βλέπω τον Κούλη , τον μεγαλύτερο γκαντέμη πρωθυπουργό έως τώρα, φωτιές - σεισμοί - και το αποκορύφωμα όλων η καταστροφή του πλανήτη από τον ιό ( και ποιος ξέρει τι άλλο μας περιμένει ακόμα), σε διαγγέλματα υψίστης εθνικής σημασίας νοιώθω μια αγαλλίαση, μια ασφάλεια ότι όλα θα πάνε καλά και έξω και εδώ στην Ελλάδα... όσο είδατε την ανάπτυξη και τους επενδυτές έως τώρα, άλλο τόσο θα δείτε και την ασφάλεια της υγεία σας σε καλά χέρια καθώς ήδη ακονίζουν μασέλες οι αετονύχηδες του ιδιωτικού τομέα υγείας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης