Μέτρα 2 δισ. για τον κορωνοϊό: Πώς θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ

dimosio-metra-mesa

Δικηγόροι, αυτοκινητιστές, αρτοποιοί ή ακόμα και… κουλουράδες έσπευσαν να απευθύνουν αιτήματα - Όλες οι ρυθμίσεις για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους - Τον Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις

«Μεγάλο παζάρι» έχει στηθεί για τους κλάδους και τα επαγγέλματα που θα μπορέσουν να λάβουν 800 ευρώ έκτακτο επίδομα μέχρι τις 10 Απριλίου, μαζί με τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων που κλείνουν. Από τη στιγμή που οι κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης ανακοίνωσαν ότι τις ενισχύσεις δικαιούνται να λάβουν μόνον οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν με κριτήριο το αναγκαστικό «λουκέτο» ή την πτώση του τζίρου, πέφτουν «βροχή» τα αιτήματα στα συναρμόδια υπουργεία από εκπροσώπους φορέων που ζητούν μερίδιο στα πάνω από μισό δισ. ευρώ που θα διανεμηθούν από τις αρχές Απριλίου και μετά. Δικηγόροι, αυτοκινητιστές, αρτοποιοί ή ακόμα και… κουλουράδες έσπευσαν όλοι να απευθύνουν ερωτήσεις και αιτήματα για να περιληφθούν στην χορεία των δικαιούχων που θα αποζημιωθούν λόγω κορωνοϊού.

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό που αφορούν την ενίσχυση των εργαζόμενων και την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που πλήττονται, θα περιλαμβάνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Οι συσκέψεις θα είναι συνεχείς ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο αν χρειαστεί, σε μια προσπάθεια για ανάσχεση του κύματος απολύσεων που όπως φαίνεται θα σαρώσει την αγορά εργασίας.

Δείτε τις ανακοινώσεις που έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

Σταικούρας

Δείτε τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Τα μέτρα για επιχειρήσεις εργαζόμενους και νοικοκυριά


Δείτε τις ανακοινώσεις του Γιάννη Βρούτση

Βρούτσης


Ήδη η εικόνα για το μήνα Μάρτιο εμφανίζεται αποκαρδιωτική. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο OPEN επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του protothema.gr ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία, τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις. Ο ίδιος τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» πριν το κλείσιμο του μήνα συμπληρώνοντας ότι δεν «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί».

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που έχουν κλείσει λόγω του κορωνοϊού, εργαζόμενους, ανέργους, ενώ προβλέπεται και μείωση του ΦΠΑ για τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Τα 2 δισ. ευρώ μηνιαίως που κοστίζουν τα μέτρα θα δοκιμάσουν πάντως τις αντοχές του κράτους και της Οικονομίας. Αλλά στην κυβέρνηση ανησυχούν περισσότερο γιατί λόγω της παγκόσμιας κατάρρευσης, εκτιμούν ότι φέτος τελικά η ανάπτυξη θα πέσει στο μηδέν, αντί προβλέψεως 2,8%. Απέναντι σε αυτά, οι 10 άξονες του δεύτερου πακέτου μέτρου που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι οι εξής:

1ον. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων:

Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. Τα μέτρα είναι οριζόντια, αλλά αφορούν στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Στην φάση αυτή τουλάχιστον, δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας!

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι εξής πληρωμές:
- Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
- Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
- Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

2.Προβλέπεται ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

3. Απαγορεύεται ρητά απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

4. Θα χορηγηθεί «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περίπου 500.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε εργάζονται με πλήρη, με μερική η με εκ περιτροπής απασχόληση. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ωρομίσθιους αν έχουν δηλωθεί στο σύστημα Εργάνη.

Για την καταβολή των 800 ευρώ θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Από την καταβολή του επιδόματος εξαιρούνται :
α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πολλές εταιρίες έκλεισαν τα τμήματα λιανικής πώλησης αλλά οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά καθώς μετέτρεψαν το αντικείμενο εργασίας του υπαλλήλου. Δηλαδή ο σερβιτόρος έγινε delivery και ο υπάλληλος καταστήματος εταιρίας τηλεφωνίας δίνει πλέον στους πελάτες οn line πληροφορίες. Επίσης δε δικαιούται επίδομα ο εργαζόμενος του οποίου η επιχείρηση έκλεισε με απόφαση του εργοδότη και όχι με κρατική εντολή.

5. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενες στον ονομαστικό τους μισθό.

6. Μέτρα για τους ανέργους: Παρατείνεται το επίδομα τακτικής ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα μακροχρονίων ανέργων και το βοήθημα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 επιπλέον μήνες . Δηλαδή για όσους το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαίου. Παράταση επιδόματος ανεργίας αποφασίστηκε και για τους εποχικούς υπαλλήλους στον τουρισμό.

7.Για ελεύθερους επαγγελματίες: Η πληρωμή των ατομικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλεται για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές μηνός Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

8. Για επιχειρήσεις και εργοδότες: προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται καθώς και αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Όλα τα μέτρα συνδυάζονται με ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας

9. Μειώσεις Ενοικίων:

- για επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες θα προβλεφθεί οτι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος ακινήτου σε περίπτωση που νοικιάζουν για το δίμηνο Μάρτιου-Απριλίου.
- Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση και εφόσον πρόκειται για α΄ κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των άνω ακινήτων προβλέπεται η αναστολή καταβολής υποχρέωσεων για 4 μήνες

10. Μείωση ΦΠΑ και αναστολή ή «πάγωμα» φόρων: Για την διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων λαμβάνονται μέτρα όπως:

-ένταξη στον μειωμένο ΦΠΑ 6% από 24% προϊόντων αυτοπροστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά, μαντιλάκια κ.α.
-αναστέλλεται για τέσσερις μήνες η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρατηρείται δραστική μείωση λόγω κορωνοϊού
- Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς καθώς παρατείνεται η εκτιμητική άσκηση για τις νέες αντικειμενικές και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από τη νέα χρονιά
- η ΑΑΔΕ επιστρέφει όλα τα ποσά ελέγχου έως 30.000 ευρώ. Από 25 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης ότι στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλουν οι τράπεζες υπενθυμίζοντας ότι οι τράπεζες αναστέλλουν έως το Σεπτέμβρη την πληρωμή δανείων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. «Πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο τα καταστήματα τραπεζών με τα σημερινά δεδομένα δεν κλείνουν αλλά η ένωση ελληνικών τραπεζών θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα περιορίζονται οι φυσικές συναλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων 750 δισ. από την ΕΚΤ - «Μέσα» και η Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κλείνει όλες τις εισπρακτικές εταιρείες

Σταϊκούρας: Λίγο πάνω από 0% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2020

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Δημητριου

Στην επιχειρηση μου εκλεισε τη λιανικη αλλα ο κυριως ΚΑΔ αναφερεται στη χονδρικη πωληση.Φυσικα 10 μερες μηδενικα ταμεια.Ακομα περιμενουμε αν θα παρουμε και εμεις το βοηθημα.Δλδ το λιανεμποριο κλειστο και εμεις κοιταμε τα ταβανια.

200 δις ρίχνουν οι Ισπανοί

ξύπνα κούλη και άφησε τα κουκουν(λ)ιγκ... Οι ισπανοί με 8πλάσιο ΑΕΠ ρίχνουν 100πλάσιο ποσό τόνωσης της αγοράς.

Μουχαχαχαχαχ!

Χαχαχαχαχαχ!

Φανταστικά!

Τα μάθατε; Έρχεται αναστολή δώρο Πάσχα ! Τι ωραία!

απλα

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΙΔ ΙΑΤΡΕΙΑ ,ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ (που πληρωνωνται) , ΔΥ Κ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

iakovos

ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΜΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 100 ΕΥΡΩ. ΚΟΦΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Ε.Ν .

800 ΕΥΡΩ

Πρεπει ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ να δωθουν στους μακροχρονια ανεργους που δεν παιρνουν επιδομα ΚΑΝΕΝΑ..ουτε ΚΕΑ ουτε απο τον ΟΑΕΔ..ΠΕΙΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ εκει στη κυβερνηση; Τα προγραμματα τα αναβαλλατε ολα. πως θα ζησουμε εμεις; ΟΛΟΙ οι αλλοι κατι εχουν ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΙΝΑ.

anti

Όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι , μην πώ οι περισσότερο , Αλβανοί , Ελληνες, γύφτοι κλπ, δουλεύουν μαύρα, και όσο παίρνουν επιδόματα θα φοροδιαφεύγουν , με τα επιδόματα έχουν εισόδημα περισσότερο από αυτούς που δουλεύουν πληρώνοντας φόρους, να αναγκαστούν να δηλώνουν. Γιατί δεν μπορεί να είναι τρία τέσσερα πέντε δέκα χρόνια άνεργοι , πως ζούνε, πληρώνοντας ενοίκιο, νερό , τηλέφωνο, κλπ, τι τρώνε αέρα κοπανιστό.

Αχμέτ

Εγγο καταριζο τζάμια σε μαγκαζιά και τορα τι τα κανο? Πος θα παρο λεφτα

Παρηγοριά στον άρρωστο...

Η οικονομία καταστράφηκε.

Λοιμωξιολόγος

Με εμάς τους ιδιώτες γιατρούς τι θα γίνει? Έχουμε ραγδαία μείωση των εσόδων μας ενώ τα πάγια έξοδα τρέχουν αλλά η πολιτεία δεν μας περιλαμβάνει στην ΠΝΠ

Πελατάκι

Προτείνω να σας δώσουν 60% απ'όσα δηλώνετε μηνιαία. Δηλαδή τίποτα, γιατι τα παίρνετε όλα μαυρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης