Όλα μαύρα…

Όλα μαύρα…

Σε χαμηλό 13 ετών οι μετοχές, ενώ κατέρρευσαν τα ομόλογα, εν μέσω φημών και εκτιμήσεων για χρεοκοπία και υποβαθμίσεις

Όλα μαύρα…
Δραματικές στιγμές βιώνει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα, καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε επίπεδα τιμών προ της περίφημης υποτίμησης της δραχμής ( Μάρτιος 1998 ), ενώ τα spread των ελληνικών δεκαετών σημείωσαν νέο υψηλό κοντά στις 1.000 μονάδες.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι γνωστό, ωστόσο η κεφαλαιοποίηση μόνο των είκοσι μεγαλύτερων εταιρειών φθάνει τα 47 δισ. ευρώ ( συνολικά 54 δισ. ευρώ ).

Δηλαδή, οι σημερινές τιμές δείχνουν ότι οι 150-200 εταιρείες αξίζουν μόλις 6 δισ. ευρώ !           

Αφορμή για τις νέες πιέσεις στο χρηματιστήριο στάθηκαν:
 α) ο ακριβός δανεισμός της Πορτογαλίας ( δανείστηκε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,688%  

Κλείσιμο
β) οι φήμες για υποβάθμιση της χώρας από την Moodys – σε μια περίοδο που και οι δυο άλλοι οίκοι έχουν απειλήσει με υποβάθμιση.

γ ) οι επιπτώσεις από την σημαντική έκπτωση που προσέφερε η Τράπεζα Πειραιώς. Οι πιέσεις στην μετοχή περιορίστηκαν ωστόσο μεταφέρθηκαν σε μια σειρά από μετοχές.

Επιπλέον, σήμερα εκτός από την Πορτογαλία, είναι προγραμματισμένη ομολογιακή έκδοση και για την Γερμανία, οι αποδόσεις στα ομόλογα της οποίας παρουσίασαν αύξηση μετά το μεσημέρι φθάνοντας το 2,91%, κάτι που σημαίνει ότι εάν η χώρα μας έβγαινε σήμερα για δανεισμό, θα δανειζόταν με 13% σχεδόν!

Ρευστοποιήσεις

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1373 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,62%, ενώ το χαμηλό 13 ετών είχε καταγραφεί στις 23 Φεβρουαρίου 1998. Οι ρευστοποιήσεις έγιναν πιο αισθητές  από το μεσημέρι ( φθάνοντας έως και τις 1363 μονάδες) και μετά όταν έγινε γνωστή η είδηση του ακριβού δανεισμού της Πορτογαλίας.

Η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης με έντοκα και οι πιέσεις στο 10ετές ελληνικό δείχνουν τις διαθέσεις των τιμωρών  των ομολόγων.  

Τελικώς,, η Εθνική έκλεισε στα 5,98 ευρώ με πτώση 1,64%, ενώ το χαμηλό της έφθασε έως τα 5,88.

Πτώση 4,12% για την Τράπεζα Κύπρου ύστερα από τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι θα παραιτηθεί εφόσον εκτροχιαστεί η οικονομία.

Πτώση 4,35% για την Αγροτική Τράπεζα και 5,56% για το Ταχυδρομικό.

Ρευστοποιήσεις στην Μυτιληναίος με 3,24% και στην ΟΠΑΠ με 3,89%.

Κέρδη σημείωσαν από τον εικοσάρη μόνο ο ΟΤΕ με 2,85% και η Eurobank με 0,28%                                                  

Βάρυναν το κλίμα

Νωρίτερα, η Royal Bank of Scotland διαπίστωνε ότι δεν είναι εφικτή «καμία επιστροφή» της χώρας στις αγορές πλην αυτής των έντοκων γραμματίων.

Ειδικότερα, η ανάλυση του οίκου για την χρηματοδότηση κρατών- τραπεζών στην Ευρώπη τονίζει ότι δεν αναμένει επιστροφή της Ελλάδος, όχι μόνο για το 2011, αλλά και για τα επόμενα χρόνια !! Σε σημερινή έκθεση της RBS, οι αναλυτές Ηarvider Sian και Βiaggio Lapolla τονίζουν ότι οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη οι οποίες θα βγουν θα ανέλθουν σε 826 δις. ευρώ με τα περισσότερα να αφορούν την Γερμανία – Γαλλία ( από 200 δις. ευρώ ) ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 80 δις. ευρώ.

Η Σκωτσέζικη τράπεζα σημειώνει ότι σε μια περίπτωση διάσωσης της Ισπανίας θα χρειαστούν συνολικά 446 δισ. ευρώ και δεδομένου ότι ο μηχανισμός στήριξης είναι 750 δις. ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν την αύξηση των χρημάτων του μηχανισμού. Όπως υποστηρίζουν επίσης για την διάσωση της Ιρλανδίας το Ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας θα εκδώσει ομόλογα ύψους 22,4 δις. ευρώ ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδώσει ομόλογα 17,6 δισ. ευρώ.

Κοντά σε όλα αυτά, ο καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας είναι ανοικτό, παρά τη στήριξη της Ελλάδας με τα 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.

Οι χώρες της ευρω-περιφέρειας αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τους προϋπολογισμούς τους, είπε την Τετάρτη, σε ομιλία του σε συνέδριο της Confederation of Norwegian Enterprise, στο Όσλο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά όταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το χρήμα που τυπώνει συνεχώς η κεντρική τράπεζα φέρνει πλέον αποτελέσματα και στην απασχόληση, με τις απολύσεις στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών και με 297.000 νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν τριπλάσιες των εκτιμήσεων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης