Γεραπετρίτης: «Μετριοπαθής» ο προϋπολογισμός - Δεν βασίζεται σε αυταπάτες

Γεραπετρίτης: «Μετριοπαθής» ο προϋπολογισμός - Δεν βασίζεται σε αυταπάτες

«Εφόσον αποκτήσατε την αξιοπιστία που θέλατε, γιατί δεν ζητάτε τώρα την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;» απάντησε στον υπουργό Επικρατείας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

gerapetritis_sti_vouli
«Μετριοπαθή» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζεται σε αξιόπιστες προβλέψεις και όχι σε αυταπάτες.

Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, είπε: «Δεν χρειάζεται να κρύψει κάτι ο προϋπολογισμός, γιατί στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές που ανέδειξε η κυβέρνηση ήδη απο την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση».

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης θύμισε παλαιότερη ατάκα του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχε πει ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλει πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 2% και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον».

«Κάποτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για την Γιόχανσον. Σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε αγιοβασιλιάτικα δώρα. Λοιπόν, σας λεω ότι και το ραντεβού σχεδόν πραγματοποιήθηκε και πως ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε μέχρι κεραίας. Υποσχεθήκαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και το κάναμε, μείωση της τιμής των φαρμάκων, καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Σήμερα η χώρα δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια και δείχνει ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι μόνο απο την κοινωνία, αλλά και απο τις αγορές. Εμείς δεν χρειάζεται να αναπληρώσουμε την αξιοπιστία με υπερπλεονάσματα. Το έλλειμμα της εμπιστοσύνης δεν υπάρχει σήμερα. Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να διατηρούμε βιώσιμη αισιοδοξία για ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Και θα είναι βιώσιμη, γιατί δεν στηρίζεται σε αυταπάτες. Εκείνο που υποσχεθήκαμε, εκείνο θα πράξουμε».

Κλείσιμο
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Εφόσον αποκτήσατε την αξιοπιστία που θέλατε, γιατί δεν ζητάτε τώρα την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;», για να προσθέσει: «Έχετε έλλειμμα αριθμών. Η αξιοπιστία έχει σχέση με τους αριθμούς. Εμείς εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους αριθμούς, προκειμένου να μην γυρίσουμε σε παλιές κακές πρακτικές προ του 2009. Να είστε προσεκτικοί, γιατί η χώρα έχει κερδίσει αξιοπιστία και δεν είναι δύσκολο να το χάσει».

Ανταπαντώντας, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Μας μιλήσατε για έλλειμμα αριθμών, αλλά δεν μας είπατε ποιος είναι ο αριθμός που σας ενοχλεί. Να συζητήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς. Οπως για τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Ο δείκτης εμπιστοσύνης σήμερα είναι ο μεγαλύτερος της δεκαετίας. Είναι και δική μου ανησυχία να μην γυρίσουμε σε καθεστώς αμετροέπειας. Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός είναι μετριοπαθής. Θα αποδειχθεί όμως και γι' αυτό και μίλησα για δημόσια λογοδοσία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης