Επικουρικές συντάξεις: Πότε θα έρθουν οι αυξήσεις για 260.000 δικαιούχους

sintaxiouxoi_aftodioikisi-1

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα αφορά στα αναδρομικά, τους συντελεστές αναπλήρωσης και στην αλλαγή του καθεστώτος εισφοροδότησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα κατατεθεί στο διάστημα μεταξύ 15 και 21 Δεκεμβρίου

Aυξήσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης ως απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις -το ύψος των οποίων δε προσδιόρισε- θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου, που δημοσιεύτηκε η απόφαση. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2016 μειώθηκαν οι συντάξεις 260.000 επικουρικών συνταξιούχων επειδή το άθροισμα του συνταξιοδοτικού εισοδήματός τους (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ήταν πάνω από 1.300 ευρώ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2016 από τις οποίες η πλειοψηφία έχασε ποσά 100-200 ευρώ.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα αφορά στα αναδρομικά, τους συντελεστές αναπλήρωσης και στην αλλαγή του καθεστώτος εισφοροδότησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα κατατεθεί στο διάστημα μεταξύ 15 και 21 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκαν οι καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ που δείχνουν σύμφωνα με νομικούς κύκλους ότι το σκεπτικό των δικαστών προκρίνει ως πλέον πιθανή περίοδος για δικαίωση και καταβολές αναδρομικών σε δόσεις, το 10μηνο που μεσολαβεί μεταξύ της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ (Ιούλιος 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) . Όπως μάλιστα λένε ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αυτό το διάστημα είναι η «ακάλυπτη» περίοδος, αφού υπάρχει κενό νόμου. Ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους τίποτα δεν είναι ρητό και κατηγορηματικό και οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν και πάλι στα δικαστήρια.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει στις προσδοκίες 2,5 εκατ. συνταξιούχων μια νέα απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δίνει αναδρομικά πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με νομικούς η απόφαση θα δημοσιευτεί σε 6 με 12 μήνες δίνοντας χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση καθώς μια τελεσίδικη απόφαση για την επιστροφή των αναδρομικών θα κοστίσει στον προϋπολογισμό, ακόμα και για το επίμαχο 10μηνο περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η εφετειακή απόφαση είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου καταλογίζοντας σε συνταξιούχο Δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Αν και το επιδικαζόμενο από το Εφετείο ποσό ήταν κάτω από 40.000 ευρώ -όριο για την άσκηση αίτησης αναίρεσης στο ΣτΕ- ο ΕΦΚΑ κατέθεσε αίτηση αναίρεσης λόγω των μείζονων ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονταν για επιμέρους διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αν η αίτηση αυτή δεν απορριφθεί για τυπικούς λόγους κι εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε θα δείξει τι πρέπει να γίνει με την μεταβατική περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Χαρης

Βρε παιδιά έλεος για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάντε κάτι έλεος πια! Μπορεί κάποιος να ζησει με 1300€ αλλά όχι με 450€. Κλείνει το ματι για τις συντάξεις των δικαστικών Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fitch-ratings4343_2

«Μήνυμα» εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Από σταθερό σε θετικό το «outlook» και ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική κατηγορία η χώρα - Δεδομένη η συμφωνία για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος - Με 15ετές ομόλογο βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές το επόμενο διάστημα - Σταϊκούρας: Δεν εφησυχάζουμε

2
simaies-ellada-europi-thesmoi

H αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πέμπτης μετά το πρόγραμμα αποστολής, είχε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο που έχει γίνει και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρεται σε δήλωση των θεσμών.

reuben-brothers43

Σε ένα ευρύ πεδίο επιχειρήσεων δραστηριοποιείται η Reuben Brothers, των δισεκατομμυριούχων David και Simon Reuben, η οποία εξαγόρασε την ξενοδοχειακή μονάδα La Residence στη Μύκονο - Για ποιους λόγους επέλεξαν να επενδύσουν στο «νησί των ανέμων»

14