Financial Times: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα;

Financial Times: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα;

Οι FT σημειώνουν ότι η άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης «έχει κατηγορηθεί για αύξηση των τιμών των ακινήτων» αν και επισημαίνουν ότι πλατφόρμες όπως το Airbnb έχουν φέρει σημαντικές διεθνείς επενδύσεις στις χώρες που από το 2012 ανακάμπτουν από την κρίση στην Ευρωζώνη

spitia000
Να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο το Airbnb έχει επηρεάσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα, επιχειρεί άρθρο των Financial Times.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης «έχει επηρεάσει τις πόλεις στη νότια Ευρώπη και έχει κατηγορηθεί για αύξηση των τιμών των ακινήτων και υπονόμευση της οικονομίας ορισμένων εκ των πολιτιστικών πρωτευουσών με το να προωθεί τον τουρισμό πάνω από όλα».

Οι FT, ωστόσο, επισημαίνουν ότι πλατφόρμες όπως το Airbnb έχουν φέρει σημαντικές διεθνείς επενδύσεις στις χώρες που από το 2012 ανακάμπτουν από την κρίση στην Ευρωζώνη. «Η Airbnb ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους και, επικαλούμενη δικές της μετρήσεις, έχει προσθέσεις 100 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για το 2ο18. Αρκετοί επενδυτές έχουν αγοράσει και έχοιυν ανακαινίσει παλαιά κτήρια που ήταν σε κίνδυνο κατάρρευσης» προσθέτει το άρθρο.

Το άρθρο παρουσιάζει παραδείγματα από τη Λισαβόνα, τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη και την Αθήνα.

Ειδικά για την Αθήνα το άρθρο επισημαίνει ότι όσον αφορά το Airbnb «στην επικαιρότητα βρίσκεται ο θόρυβος που δημιουργείται από όσους χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, η απρόσεκτη συμπεριφορά τους και η γενική έλλειψη φροντίδας εκ μέρους τους».

Υπενθυμίζεται, δε, απόφαση δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο με την οποία απαγορεύτηκε σε ιδιοκτήτη να νοικιάζει το διαμέρισμά του με βραχυχρόνια μίσθωση μετά από παράπονα που υπέβαλαν άλλοι ένοικοι για τους τουρίστες που έκαναν μεταμεσονύχτια πάρτι προκαλώντας τους αίσθημα ανασφάλειας.

Στους FT μιλά ο Ιάσων Αθανασιάδης ο οποίος νοικιάζει διαμερίσματα μέσω Airbnb και σημειώνει ότι ο δικός του τρόπος να προστατεύεται είναι με το να περιορίζει τον αριθμό των ενοικιαστών σε τρεις και με το να ενημερώνει τους γείτονές τους. «Είναι σημαντικό οι φιλοξενούμενοι να συμπεριφέρονται όπως οι ιδιοκτήτες στη λογική ότι και αυτοί κερδίζουν χρήματα» επισημαίνει.

Ο ίδιος, όπως γράφουν οι FT, τάσσεται κατά της επένδυσης στη λογική Airbnb μόνο για το κέρδος αν και υποστηρίζει ότι η άφιξη της πλατφόρμας ήταν καλή για την εικόνα του κέντρου που δοκιμάστηκε με βίαιες διαδηλώσεις στις πιο μαύρες μέρες της οικονομικής κρίσης.

Την Airbnb πολλοί την είδαν μετά το 2010 ως ευκαιρία για να σώσουν τις περιουσίες τους ειδικά λόγω των υψηλών φόρων λέει ο καθηγητής στο Manchester Metropolitan University, Άρης Καλανδίδης. Πριν από δύο χρόνια, όμως, παρατήρησε μια αλλαγή καθώς «εμφανίστηκαν διεθνείς επενδυτές και άρχιζαν να αγοράζουν χρεωμένα διαμερίσματα από Έλληνες» προσθέτοντας ότι η αγορά έχει αλλάξει και έχει καταλήξει στα χέρια μιας ομάδας επενδυτών που έχουν από 100 έως 1.000 χώρους προς ενοικίαση μέσω Airbnb στην Αθήνα.

Κλείσιμο
«Δεν υπάρχει κάποιος με 1.000 χώρους στην Αθήνα» απαντά η Airbnb υπολογίζοντας ότι το 83% των λογαριασμών από την Αθήνα αναφέρονται σε έναν χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης