Συνεδριάζει σήμερα το ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό

Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για το ίδιο θέμα - Στόχος η επανεξέταση προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικών με την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου - Δεν θα δώσει άλλη παράταση για τον διαγωνισμό η κυβέρνηση

elliniko-ependysi
Κρίσιμες ημέρες για την επένδυση στο Ελληνικό είναι αυτές που διανύουμε, καθώς σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αύριο Πέμπτη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με στόχο να επανεξετάσουν προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, σχετικές με την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση του καζίνο, που πρόκειται να αναπτυχθεί στον χώρο, δεν θα παραταθεί περαιτέρω, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο εταιρείες που φέρονται σαν οι βασικές υποψήφιες για το έργο, η Hard Rock International και η Mohegan Gaming & Entertainment, αμφότερες προερχόμενες από την Αμερική, ετοιμάζουν ήδη τις κινήσεις τους. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται στην Αθήνα ο επκεφαλής της Hard Rock, Jim Allen για να προχωρήσει σε σειρά επαφών με τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Mohegan, ο ελληνικής καταγωγής Mario Kontomerkos, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, μέσω των στενών συνεργατών του που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Σημειώνεται πως το συνολικό ύψος της επενδυσης, αποτελεί μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σε ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και με βάση την αναφορά στα περιεχόμενα της ημερήσιας διάταξης, το θέμα που θα συζητηθεί, φέρει τίτλο «αίτηση θεραπείας κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧ ΜΑΕ/176797/123922/3539/1338/16-5-2019 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “Εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, Περιφέρειας Αττικής”».

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιηθεί κατά την πρώση επαφή που είχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη με τους δημοσιογράφους στις αρχές Αυγούστου, η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για το Ελληνικό θα τροποποιηθεί και η βασική συζήτηση γι' αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα στο ΚΑΣ, που συνεδριάζει για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση και πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γεώργιο Διδασκάλου, ενώ αύριο Πέμπτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΜΝ), που είναι αρμόδιο για το θέμα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Τι προέβλεπε η ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης

Γνωμοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούσαν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., καθώς και έγκριση σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου, απαιτούσε η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία είχε εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ΚΥΑ έθετε όρους στον υποψήφιο επενδυτή για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και αυτοί οι όροι αναμένεται να συζητηθούν σήμερα. Σε σημεία της, προβλεπόταν ότι κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών, έπρεπε να εκπονηθούν με δαπάνη του επενδυτή και να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και των νεωτέρων μνημείων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, καθώς και για αρχαιότητες οι οποίες ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής. Ακόμη, προβλεπόταν πριν την έναρξη οποιουδήποτε τεχνικού έργου να προηγείται η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων.

Κλείσιμο
Ακόμη, ο επενδυτής όφειλε κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτιριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής να λαμβάνει γνωμοδότηση και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης