Απέφυγε την υποβάθμιση από τη Fitch η Ιταλία

Απέφυγε την υποβάθμιση από τη Fitch η Ιταλία

O οίκος δεν προχώρησε σε υποβάθμιση – Αρνητικό το outlook λόγω «του υψηλού δημόσιου χρέους»

Απέφυγε την υποβάθμιση από τη Fitch η Ιταλία
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΒΒΒ» για το αξίοχρεο της ιταλικής οικονομίας προχώρησε αργά χθες το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές, λόγω «του υψηλού δημόσιου χρέους», της ασθενικής ανάπτυξης και της «αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας».

Η Fitch αναμένει ανάπτυξη κατά 0,1% για φέτος, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2020 και κατά 0,4% το 2021, λόγω της μέτριας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (0,5% κατά μέσο όρο το 2020-21) και της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου. Σημειώνεται ότι το 2008 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,9%.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ο οίκος αναμένει ότι αυτό θα αυξηθεί στο 134,7% του ΑΕΠ το 2021 από 132,2% το 2018. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα παραμείνει ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη που αξιολογεί, και ως εκ τούτου ευάλωτη σε καθοδικούς κινδύνους. Προβλέπει δε ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 138% του ΑΕΠ το 2028.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι ανήλθε στο 2,1% του ΑΕΠ το 2018, που είναι το χαμηλότερο σε μια δεκαετία, ενώ προβλέπει ότι θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό και το 2019, 0,2% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της και κάτω από το 2,4% που αναμενόταν στο πρόγραμμα σταθερότητας του Απριλίου.

Όπως τονίζει, η καλύτερη επίδοση αντικατοπτρίζει τα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα παρά την οικονομική αδυναμία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ότι το ιταλικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει μηχανισμό δέσμευσης δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων, κάτι που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα δημοσιονομικά κέρδη δεν θα δαπανηθούν σε περαιτέρω μέτρα για το υπόλοιπο του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε τον Ιούλιο του 2019 ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας δεν δικαιολογείται.

Αν η Ιταλία πάει σε πρόωρες κάλπες, σημειώνει ο οίκος, θα υπάρχουν δυνητικά μέτρια πλεονεκτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα αν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι πιο σταθερή και θα έχει πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο μέτωπο του προϋπολογισμού και στη συνέχιση πολιτικών που θα προάγουν την ανάπτυξη. Αντιθέτως, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι αν η μελλοντική κυβέρνηση έρθει σε σύγκρουση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ . Θεωρεί ωστόσο ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα αποφύγει τη πλήρη αποδέσμευση από τις ευρωπαϊκές διαδικασίας, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η προηγούμενη αξιολόγηση της Fitchείχε γίνει στις 22 Φεβρουαρίου όταν είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση ΒΒΒ (δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk)

Επόμενη αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας αναμένεται στις 25 Οκτωβρίου από τον οίκο S&P. Μέχρι τις 15/10 η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε στις 30 Νοεμβρίου να βγάλουν οι Βρυξέλλες την τελική τους ετυμηγορία. Η S&P έχει δώσει αξιολόγηση ΒΒΒ στην Ιταλία με αρνητικές προοπτικές.

Κλείσιμο
Για περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης