Οι περήφανοι Κέλτες περιμένουν τώρα την Τρόικα...

Οι περήφανοι Κέλτες περιμένουν τώρα την Τρόικα...

“Θα συνεργαστούμε” δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας  Μπράιαν Κόουεν, μετά την απόφαση για ...απόβαση των ελεγκτών του Ντομινίκ Στρος Καν και της “παρέας” των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ

Οι περήφανοι  Κέλτες περιμένουν τώρα την Τρόικα...
“Πολεμήσατε με τον Γουόλας, πολεμήστε και με μένα” ήταν μια από τις φράσεις που έχουν μείνει χαραγμένες από το επικό έργο του Μελ Γκίμπσον, λίγο πριν από την τελευταία μάχη των Κελτών πολεμιστών της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, απέναντι στην αγγλική στρατιωτική “μηχανή” της εποχής.

Κι αν οι Σκωτσέζοι, αιώνες μετά, είναι τρόπον τινά προστατευμένοι στη λίρα που χρησιμοποιεί ακόμη  το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μαχητές  Ιρλανδοί καλούνται να δώσουν μία εξίσου επική μάχη, υπό την έννοια ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικοπολιτικό για το πάλαι ποτέ “θαύμα” της Γηραιάς Ηπείρου.

“Δεν έχουμε υποβάλει κανένα αίτημα για εξωτερική βοήθεια” τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες στις αγορές.

 «Συζητάμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για να καταλαγιάσουμε τους φόβους των αγορών και εμείς προσπαθούμε να διαβεβαιωθούμε ότι αυτό που θα προκύψει για την Ευρωζώνη θα της επιτρέψει να επανέλθει στην σταθερότητα», πρόσθεσε ο κ. Κόουεν.

Όλα αυτά αργά τη νύχτα της Τρίτης, με φόντο την απόφαση του Eurogroup να επισκεφθεί η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) το Δουβλίνο και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Κλείσιμο

Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι η Ιρλανδία δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης, διότι δεν το θεωρεί αναγκαίο, αλλά οι πιέσεις που δέχθηκαν οι Κέλτες για προσφυγή από τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλους εταίρους ήταν έντονες, καθώς στην Ευρωζώνη φοβούνται πλέον το ντόμινο στην αγορά ομολόγων εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η ιρλανδική κρίση.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι βέβαιο ότι εάν οι Ιρλανδοί ζητούσαν να προσφύγουν στο μηχανισμό, οι Βρυξέλλες και οι εταίροι θα τους υποχρέωναν να αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές (από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη) στα κέρδη των επιχειρήσεων και στην αγορά εργασίας, κάτι το οποίο δεν θέλουν με κανέναν τρόπο.

Εκείνο που  συζητούσε χθες το βράδυ το Δουβλίνο με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ήταν η εφαρμογή ενός σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος του τραπεζικού τομέα, που αποτελεί και τη βασική αιτία της δημοσιονομικής κρίσης στην Ιρλανδία.

Γραμμή  άμυνας οι φορολογικοί  συντελεστές


Ωστόσο, μια κοινοτική  παρέμβαση με στόχο τη διάσωση  του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να συνοδευτεί από ένα σκληρό μνημόνιο, τύπου Ελλάδας. O κ. Λένιχαν, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, καθόρισε τις «κόκκινες γραμμές» για τη χώρα του, δηλαδή τις παραχωρήσεις που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει και μεταξύ αυτών είναι η ανάμειξη των Ευρωπαίων σε θέματα φορολογικής πολιτικής της Ιρλανδίας.

Πάντως η Γερμανίδα  Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε αργά χθες το βράδυ ότι το πρόβληαμ δεν είναι συστημικό και η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει.

«Δε νομίζω ότι  η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά σημειώνονται αναταραχή και  καταστάσεις του είδους που ούτε θα ονειρευόμουν πριν ενάμισι χρόνο», είπε η Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Το πιο σημαντικό  είναι ότι, πέρα από τα μέτρα ‘διάσωσης’ που συμφωνήθηκαν, συντονίζουμε την  οικονομική μας δύναμη όλο και  καλύτερα η μια με την άλλη χώρα», συνέχισε. «Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί σήμερα πρέπει να βελτιωθούν» .

Και η καγκελάριος  πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία «δουλεύουν σκληρά» για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ειδικά, δε, για την Ιρλανδία, τα προβλήματα χρέους της οποίας έχουν εγείρει υποθέσεις πως ίσως χρειαστεί «διάσωση», η Μέρκελ είπε: «έχουμε μια ασπίδα έτοιμη σε περίπτωση που μια χώρα χρειάζεται βοήθεια, κάτι που δεν βλέπω για την ώρα. Όμως εάν μια χώρα τη χρειάζεται, μπορεί να ζητήσει βοήθεια εάν η Ευρωζώνη ως σύνολο κινδυνεύει», κατέληξε...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης