ΔΕΗ: Πώς θα γίνει αναθεώρηση των τιμολογίων χωρίς αυξήσεις στα νοικοκυριά

dei_main01

Οι αυξήσεις που θα ενσωματώνουν τα κόστη παραγωγής της εταιρείας και κυρίως το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα αντισταθμιστούν με τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και τη μείωση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Χωρίς υδροηλεκτρικά και με αυξήσεις τιμολογίων στο ρεύμα κατά τρόπο που να μην επηρεάσουν τα τιμολόγια για τον τελικό καταναλωτή ξεκινά η κυβέρνηση τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη διάσωση της ΔΕΗ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στην βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Κόντρα στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, ο υπουργός κράτησε (επί του παρόντος) μακριά τα νερά από τα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ, πρότεινε σχέδιο πώλησης ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες, ανακοίνωσε εθελούσια έξοδο για τους εργαζόμενους αλλά και αναπροσαρμογή της εμπορικής πολιτικής της Επιχείρησης με ένα σχεδιασμό που είχε μελετηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση στις αρχές του έτους αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Στην πραγματικότητα η νέα πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε χθες αύξηση τιμολογίων, με τη διαφορά όμως ότι οι αυξήσεις που θα ενσωματώνουν τα κόστη παραγωγής της εταιρείας και κυρίως το κόστος των CO2 θα αντισταθμιστούν με τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ).

Το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται από την ΡΑΕ και εξαρτάται από τον Ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που σύμφωνα με τις προβλέψεις φέτος θα έχει πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ. Με τις δύο αυτές προβλέψεις εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κάτω από 10% χωρίς όμως αυτή να επιβαρύνει τα νοικοκυριά αφού θα καλυφθεί από τις μειώσεις των άλλων λογαριασμών του οικιακού ρεύματος.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ που κλήθηκαν να σχολιάσουν χθες τα μέτρα της κυβέρνησης διατύπωναν σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και αυτό γιατί εκφράζουν αφενός επιφυλάξεις για το ύψος του πλεονάσματος, αφετέρου γιατί υπάρχουν φόβοι ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και στις αποζημιώσεις των έργων.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εξαγγελίες Χατζηδάκη, η απουσία αναφοράς για τα υδροηλεκτρικά δεν ερμηνεύεται ως σημείο ακύρωσης των σχεδιασμών της κυβέρνησης καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες μετά την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Επιπλέον, η πώληση μονάδων σε αυτή την χρονική στιγμή εκτιμάται ότι θα απαξίωνε την ΔΕΗ και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση που έχει ανακοινώσει ο υπουργός σε δεύτερο χρόνο και αφού αποδώσουν τα μέτρα στήριξης. Αντ' αυτού δρομολογείται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής) με τη μεταφορά των παγίων από την ΔΕΗ στη θυγατρική της. Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που αποτελεί μέρος του σχεδίου σωτηρίας για την ΔΕΗ, όπως επανέλαβε και χθες ο Πρωθυπουργός, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σώσουμε την εταιρεία, τις θέσεις εργασίας. Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία, για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε για να σωθεί η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα διάσωσης θα ληφθούν χωρίς αυξήσεις των τιμολογίων, ευθυγραμμιζόμενος με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη.

Για να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα της ΔΕΗ, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να κλείσει όπως ανακοινώθηκε χθες «με τον προσφορότερο τρόπο, το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας». Πρόκειται για έσοδα από τις ΥΚΩ του 2011 που εκτιμώνται στα επίπεδα των 200 εκ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο θα κινηθεί άμεσα κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τις αποζημιώσεις από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.

Ταυτόχρονα κλείνει η μεγάλη πληγή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ καθώς ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε την κατάργησή τους. Όπως δήλωσε, δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της με ζημιές που φτάνουν σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Outsider

Μήνυμα ελήφθη: οι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να σπάσουν αυγά.

μονο τζημερο

απο δω και περα τελεια και παυλα...δουλευω στον ι.τ ειχα να ψηφισω 5 χρονια και ειπα εστω για τελευταια φορα να ψηφισω μητσοτακη που μου φαινοταν πιο φιλελευθερος και εκσυγχρονιστης αλλα αποδειχτηκε σε οτι αφορα τη δεη το ιδιο κρατιστης με τον τσιπρα.Οχι μονο δεν κανει πρωτα απο ολα το αυτονοειτο δηλ περικοπη μισθαρων και ενα σωρο παροχων -ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΙΑ ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ- αλλα ακουσον ακουσον θα κανει λεει αυξησεις στα τιμολογια και θα τους κανει και εθελουσια απο πανω με ενα σωρο εκατομμμυρα να το παιζουν συνταξιουχοι απο τα 50.Μαυρη να'τανε η ωρα που σε ψηφιζα κουλη αλλα εχει ο καιρος γυρισματα......ΥΓ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΞΑΝΑΖΗΤΑΩ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΘΑ ΧΕΙΣ ΑΚΥΡΗΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Δεν πληρώνεις;

Ελπίζω να προμηθεύτηκες κεριά για να βλέπεις και γκαζάκια για να μαγειρεύεις.

roula

Το αυτονόητο φίλε μου είναι ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ και οι κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων. Φτάνει πια! Είναι οι μόνοι που δεν έχουν δει μείωση ούτε 1 ευρώ στην κρίση, και έχουν το θράσος να μειώνουν τους μισθούς όλων των άλλων, και με τη στρατηγική του διαίρει και βασίλευε, να στρέφουν τον ιδιωτικό τομέα εναντίον του δημοσίου και τούμπαλιν!

Παναγιώτης

Ο υποκριτής και προδότης που πήγε στο μνημόσυνο ετοιμάζεται να δώσει το Αιγαίο για συνεκμετάλλευση με τους καλους μας γείτονες. Ξυπνάτε πάμε για αφανισμό χωρίς να πέσει τουφεκιά. Καταρρέουμε δημογραφικά και την ίδια ώρα έρχονται ορδές λαθρο-αντικταστατες μας. Τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;

Σε ποια χώρα...

...γίνονται αυτά που γράφεις; Πάντως όχι στην Ελλάδα.

Δεν το Πιστεύω

Ποια μείωση ΦΠΑ; δεν είναι ήδη στο 6% ή απλώς κανένας δεν διαβάζει λογαριασμό της ΔΕΗ πλέον; ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΟΥΝ και πάλι; ΕΛΕΟΣ!

bull

Δεν θα έχουμε αυξήσεις στην ΔΕΗ αλλά θα έχουμε στον δεδηε όταν αυτός πουληθεί.

Ιδιωτης παροχος

Βλεπω μια ανησυχια για τις αυξησεις της Δεη...τωρα σε μια απελευθερωμενη αγορα δεν υπαρχει προβλημα τοσοι καλοι και φτηνοι παροχοι υπαρχουν ....χαχαχα α ρε κοροιδακια δεν σας αρεσε η δημοσια δεη που σας ερχοταν ο λογαριασμος και γελαγατε ...φατε παροχους τωρα..

GS

Aπλά ΝΤΡΟΠΗ, πρώτο φάουλ για τον Χατζηδάκη... κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, για αύξηση πρόκειται όπως και να το βαφτίσεις μιας και θα πληρώνω πρισσότερα από ό,τι θα πλήρωνα,,, και για μείωση δαπανών (κόστος προσωπικού) κουβέντα.... ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ...

GS

Α, και για να μην υπάρχει παρεξήγηση... εγώ είμαι σε ιδιώτη πάροχο χρόνια τώρα, σιγά μην πληρώνω (τουλάχιστον άμεσα) το κηφηναριό... όποιος γκρινιάζει και είναι ακόμη στη ΔΕΗ είναι απλά ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Θεριστής

Αρα θα αυξήσουν την κατανάλωση (το βαφτίζουμε κόστος CO2) και θα μειώσουν το ΦΠΑ που ουτως η άλλως εκπίπτει σε επιχειρήσεις και ελ. επαγγελματίες. Δηλαδή αύξηση κανονικότατη με μια δόση κλασικού λαϊκισμού. Και καλά αυτό είναι το φιλελεύθερο μοντέλο της ισχυρής ανάπτυξης... γελάνε και τα τσιμέντα! Κάνατε το λογαριασμό της ΔΕΗ εκκαθαριστικό εφορίας από τα μνημόνια και μετά καθάρματα και κουνάτε και το δάχτυλο τώρα.

Κωστας

Πάλι αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, Ίδη το ρεύμα που καταναλώνουμε είναι ελάχιστο λόγου κόστους και ελάχιστου εισοδήματος , σε λίγο θα μας γυρίσουμε στην εποχή των κεριών. Η περασμένη κυβέρνηση με τα υποτιθέμενα περιουσιακά κριτήρια πέταξε έξω πολλά άτομα ΑΜΕΑ κάνοντας το ρεύμα είδος πολυτελείας, να δούμε αυτοί οι κύριοι τι θα κάνουν για το θέμα.

George

Εκτός των μισθών της ΔΕΗ, πληρώνουμε μέσω ΥΚΩ και τον Μυκονιάτη ξενοδόχο που δεν θέλει ΑΠΕ στο νησί του αλλά ντιζελογεννήτριες που έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης