Χατζηδάκης: 600 εκατ. ευρώ το «κόστος ΣΥΡΙΖΑ» για τη ΔΕΗ

xatzidakis_main2

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν τη ΔΕΗ στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους - «Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν, αυτό είναι δέσμευση» 

Ολομέτωπη επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρρευση της ΔΕΗ εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν την Επιχείρηση στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους.


«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε τη ΔΕΗ στο μέγεθος της εγκατάλειψης και από ιδεοληψία. Εγκαταλείψατε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου της αγοράς από το 90% στο 50%, χωρίς η Επιχείρηση να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, τα στελέχη της Επιχείρησης δουλεύουν, για να χάσουν πελάτες» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Με τις περιβόητες ΝΟΜΕ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους, με ζημίες που φθάνουν και ξεπερνάνε τα 600 εκατ. ευρώ» είπε, τονίζοντας ότι «αυτό ήταν το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να ανακάμπτει, όταν ήταν φανερό ότι τις εκλογές θα κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία έχουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές, ενώ συνέχισε αναφερόμενος στις λιγνιτικές μονάδες και στην αδυναμία να πωληθούν, επισημαίνοντας ότι ο ορκωτός ελεγκτής έχει τονίσει ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί στους πολίτες και τους φορολογούμενους» σημείωσε ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν. Αυτό είναι δέσμευση. Και έτσι τελειώνει και η φιλολογία των τελευταίων ημερών» είπε ακόμη ο υπουργός.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα μέτρα στήριξης και αφετέρου στα μέσα εξυγίανσης. Αναλυτικότερα, ως προς τα μέτρα στήριξης:

1. Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.
2. Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.
3. Φροντίζουμε, ώστε με τον προσφορότερο τρόπο, να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
4. Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
5. Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες -για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Τα μέσα εξυγίανσης:

1. Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.
2. Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.
3. Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.
4. Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.
5. Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών -άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, ανέφερε για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ πως, «αυτό που προτείνουμε, γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Θα τοποθετηθούν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης για μεγιστοποίηση αντιτίμου. Δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι «το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του 2014 δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να αναζητούμε τρελούς, για να πιστεύουμε ότι κάποιος θα αγοράσει τη ΔΕΗ στην κατάσταση που είναι».

Απαντώντας στην κριτική του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν είναι τόσο τραγική όσο την εμφανίζει η ΝΔ, είπε: «Αυτό που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωρά ανθρώπινος νους. Συμφωνήσατε να πέσει στο 50% το πελατολόγιο, χωρίς αντίτιμο. Βάλατε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να δουλεύουν, για να χάσει η εταιρεία. Αυτό δεν έχει προηγούμενο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (87)

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΣ ΧΑΖΤΗΔΑΚΗ!!!

Τα ελλεεινά τομάρια τής νεομαρξιστικής αριστεράς, αυτά τα ΣΙΧΑΜΑΤΑ, καταστρέψαν ό,τι πρόλαβαν!!!!

Γιώργος

..τα χάπια σου γρήγορα, έχεις υποτροπιάσει..

Τι λες μωρη ψευδή καραφλη σαλουφα

Που τα πουλάς αυτά?? Στα χαμένα ανεγκεφαλα του α και ου ..?? Άιντε να χαθείς, ψεύτη

Επομένως, μέχρι στιγμής..

Ιδιωτικοποίηση ποσοστού του διεθνούς αερολιμένα, ιδιωτικοποίηση του Δεδηε, ιδιωτικοποίηση μέρους των συντάξεων και προχωράμε...

ΓΙΑΝΝΗΣ

Αντίθετη η ΓΕΝΟΠ με το πρόγραμμα διάσωσης της ΔΕΗ

Jim

Έπειδή εδώ στο site βλέπω κάποιους ανεγκέφαλους που Φωνασκούν να Πουλήθει η Δ.Ε.Η. Εδώ και τώρα, Να θυμίσω ότι οι λιγνίτες της Δ.Ε.Η. αξίζουν περίπου 300δις ,Οι πάγιες εγκαταστάσεις πάνω από 15 δις ,Των οποίων τη δημιουργία πληρώσανε γενιές ελλήνων. Η τρέχουσα αξία της Δ.Ε.Η. κυμαίνεται κατω Από τα 300 Εκατομμύρια , Άρα όταν θα την αγοράσει η κρατική γερμανική εταιρεία Ενέργειας Θα την πάρει τσάμπα και δώρο τους λιγνιτες. Και μη μου πει κανένας τίποτα μπούρδες ότι οι λιγνίτες είναι Ρυπογόνοι Την στιγμή η Γερμανία Για τις ενεργειακές της ανάγκες Χρησιμοποιεί κυρίως λιγνίτες ,Η Γαλλία εχει Πυρηνικα Εργοστάσια και οι Τούρκοι Φτιάχνουν πυρινικο εργοστασιο στην Θράκη. Και αν το δούμε αλλιώς έχουν φτάσει την τιμή της Δ.Ε.Η. ,Να είναι χαμηλότερη από τα λεφτά που χρωστάει η Νέα Δημοκρατία ,Από τα δανεικά και αγύριστα δάνεια, που είναι 290 Εκατομμύρια. Κράτος χωρίς ενέργεια και νερό είναι πεθαμένο.

@Jim

Αφού ο ίδιος λες ότι εάν πωληθεί σήμερα θα πάρει το κράτος λιγότερα από 300 εκατομμύρια, πως είναι δυνατόν η αξία της ΔΕΗ να είναι πάνω από 300 εκ; Η αξία δεν είναι το τι θέλεις αλλά το τί μπορείς να πάρεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Γιώργος Κ

…ΣΣΣΣ, μην ξυπνήσεις τους ραγιάδες, που το μόνο πρόβλημα τους είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων!! Το ότι η ΔΕΗ, φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς καν δάνεια, και τα χρέη της τα δημιουργήσαν τα κομματικά γραφεία και τα λαμόγια τύπου Μυτιληναίος κλπ (..πουλάω δηλαδή ρεύμα κάτω του κόστους, μπαίνω μέσα δηλαδή σαν επιχείρηση για να βγάζει κέρδος ο ιδιώτης ή οφειλές που μεγαλολαμόγια δεν απέδιδαν). ..επίσης κανένα κοματόσκυλο και Ραγιάς δεν τον αφορά ότι η πώληση της ΔΕΗ και η συρρίκνωση του πελατολογίου της είναι μνημονιακή δέσμευση, και τα μνημόνια τα έχουν Ψηφήσει-υπογράψει όλα τα καλόπαιδα ΤσιπροΚούλιδες και τα υπόλοιπα ρετάλια, όπως και αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι η διάλυση και το ξεπούλημα των υποδομών και της Ελληνική επικράτειας η εξαθλίωση και γενοκτονία του Ελληνικού λαού. ..ο Ραγιάς δεν θα πάρει ποτέ θέση σε αυτό γιατί απλά είναι Ραγιάς, το μόνο που κάνει είναι να έχει αυταπάτες και να ψηφίζει τον ένα δολοφόνο-βιαστή για να φύγει ο άλλος δολοφόνος-βιαστής. ..ο Ραγιάς απλά δεν τον ενδιαφέρει να υπάρξει ποτέ ανεξάρτητο κράτος δεν τον ενδιαφέρει να ελέγχει τις υποδομές του(Διατροφική επάρκεια για το λαό, Ενιαίο σύστημα παροχής ενέργειας, Τηλεπικοινωνίες, Δίκτυα μεταφορών, Υγεία, Παιδεία, και επίσης δεν τον ενδιαφέρει ότι έχει παραδώσει το ΤΑΜΕΙΟ του Κράτους, σε μια μαφιόζική ιδιωτική εταιρεία ΑΕΔΕ)....

George

Μόνος σου τα λες. Έχουν πληρωθεί τόσα λεφτά από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και η αξία που αποτιμά τη ΔΕΗ η αγορά είναι μηδενισμένη. Κατασπατάλησαν τα λεφτά μας όλα τα λαμόγια. ΥΓ. Οι λιγνίτες έχουν αρνητική αξία γιατί καταργούνται και το μόνο που θα μείνει είναι το κόστος απεγκατάστασης των εγκαταστάσεων και της ανάπλασης του περιβάλλοντος. Πόσα δισ. θα μας κοστίσουν? Ποιος ιδιώτης θα αναλάβει τέτοιο κόστος ως μη όφειλε? Θα τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός όπως πλήρωσε και για την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Μόνο που αυτά δεν τα είδαμε στην τιμή της κιλοβατώρας γιατί τα πληρώσαμε και θα πληρώσουμε μέσω της φορολογίας. Και μέσω του ασφαλιστικού πληρώσαμε το σύστημα υγείας που επιβαρύνθηκε. Α ρε σανό που σας τάισαν με τη φθηνή κιλοβατώρα που σας έδειχναν 10 λεπτά στο χαρτί ενώ την πληρώνατε 50.

νικος

15/7/2015 μητσοτακης στη βουλη"θα μπορουσε να μειωθει η κρατικη επιχορηγηση στο συνταξειοδοτικο ταμειο των υπαλληλων της δεη που ανερχετε σε 600 εκατ ετησιως με αποτελεσμα να δινει μεση συνταξη 24.000 ευρω το χρονο".μητσοτακης σημερα μουγκα στη στρουγκα.....την επομενη φορα τζημερο και παλι τζημερο

Φωτοπουλος

Tώρα είναι ευκαιρία που έχετε τον κόσμο μαζί σας να τελειώνετε με τους αλήτες τησς ΔΕΗ, τα χρυσοπληρωμένα παιδιά του Φωτόπουλου, πλήρης ιδιωτικοποίηση τώρα και απολύσεις κι αν τολμήσουν να κατεβάσουν διακόπτη επιστράτευση και αυτόφωρο Περιμένουμε ....

ναι καλα...

μητσοτακη θελω να πιστευω οτι χαιδεψες τα αυτια των δεητζηδων σημερα για τα περι προστασιας των εργαζομενων.Κανονιστε τη πορεια σας και εφαρμοστε αυτα που θα γινοταν σε οποαδηποτε χωρα για μια χρεοκωπημενη κρατικη επιχηρηση με ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.Οι εργαζομενοι του ι.τ ειδικα σε περιπτωσεις οπως της δεη απαιτουν κοινωνικη δικαιοσυνη και γιαυτο σας ψηφισαν αλλωστε...

QE

Αν περιμένεις δεξιά πολιτική από τον Κυριάκο, θα περιμένεις καιρό. Δεν ευδοκιμεί αυτό το φρούτο στην Ελλάδα - ο εγχώριος δημοσιοτρεφούμενος στρατός κατοχής είναι πανίσχυρος και αδίστακτος.

ΚΩΣΤΑΣ

ΦΙΛΕ ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ!!!!!!ΠΑΝΤΑ ΖΗΤΟΥΣΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΧΤΟΥΝ ΟΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΣΙΧΛΕΣ ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ι.υ

το καλο που τους θελω αλλιως ουτε τη ψηφο τους δεν θα βρουν

Steve

Σωστοτατος

ΓΙΑΝΝΗΣ

Κουτσούμπας: Να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης παντού

@

Αν η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για εκδίωξη του μισού πελατολογίου της ΔΕΗ μέσα σε 4 χρόνια δεν είναι απαξίωση της εταιρίας, τότε τί είναι; Και σίγουρα δεν θα είναι οι κακοπληρωτές αυτοί που θα φύγουν, αφού στη ΔΕΗ έχουν δέσει το γαιδαρό τους. Καταναλώνουν ανενοχλητοι, Άλλη μία "επιτυχία" των ροζ μαθητευόμενων μάγων

@

Φίλε μου δεν είναι απαξίωση , είναι μια καλή κίνηση φτάνει να γίνει σωστά . Αντί να μπλέξεις με 4 μυρια καταναλωτές μπλέκεις με ένα που δίνει στα 4 μυρια . Μειώνεις κόστη , λειτουργικά κλπ κλπ .Ειμαμε όμως , πρέπει να γίνει σωστά !!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης