«Μουδιασμένοι» οι συνταξιούχοι από την κουτσουρεμένη 13η σύνταξη

bank0

Καταιγισμός  διαμαρτυριών των συνταξιούχων για την «πετσοκομμένη» 13η σύνταξη - Ακόμη και στο μισό είδαν μειωμένο το... προεκλογικό επίδομα αρκετοί δικαιούχοι - Καταγγέλλουν εμπαιγμό από πλευράς της κυβέρνησης - Μικτά τα χρήματα της παροχής που ανακοίνωσε ο Τσίπρας - Βέλη εκατέρωθεν με σποτ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις συντάξεις

Το «πετσοκομμένο» επίδομα που είδαν στους λογαριασμούς τους χιλιάδες συνταξιούχοι τους άφησε, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένους, καθότι θεωρούσαν ότι θα λάβουν ακόμη μια σύνταξη, προφανώς από το ευφυολόγημα της κυβέρνησης περί 13ης σύνταξης.

Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για εμπαιγμό από την κυβέρνηση, αφού δεν είχαν ενημερωθεί ότι ακόμη και το κουτσουρεμένο επίδομα θα φορολογηθεί και μάλιστα με όλες τις επιβαρύνσεις που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελίες συνταξιούχων στο protothema.gr, ενώ και οι τρεις δικαιούνται 300 ευρώ μεικτά, ο πρώτος έλαβε 265, ο δεύτερος 240 και ο τρίτος 228 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με σύνταξη 1100 ευρώ δικαιούνται ως 13η σύνταξη 300 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φόρος είναι 15% και η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6%. Το καθαρό ποσό αν αφαιρέσουμε την παρακράτηση είναι 265 ευρώ.

- Σε φορολογία υπόκεινται όσοι πολίτες έχουν ετήσιο συνταξιοδοτικό εισόδημα πάνω από 8.636 ευρώ. Δηλαδή οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ που λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα πάρουν 470 ευρώ καθώς δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι.

Ωστόσο πολλοί με χαμηλότερο εισόδημα είδαν αδικαιολόγητη παρακράτηση φόρου

Για παράδειγμα συνταξιούχος του πρώην ΤΕΒΕ που λαμβάνει κύρια σύνταξη 460 ευρώ και θα έπρεπε να λάβει ισόποση κύρια σύνταξη, πήρε μόλις 330 ευρώ.

- Άλλος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1080 και δικαιούται 300 ευρώ, επιβαρύνεται με υψηλότερο φόρο και το καθαρό ποσό που θα λάβει είναι 240 ευρώ .

- Συνταξιούχος χηρείας που λαμβάνει κύρια σύνταξη 630 ευρώ και δικαιούται το 70% της σύνταξης έλαβε καθαρά 439 ευρώ

- Συνταξιούχος της ΔΕΗ, με μικτή κύρια σύνταξη 1.661 ευρώ, παίρνει το 30% ως «13η σύνταξη», δηλαδή 498,3 ευρώ μικτό ποσό. Με εισφορά 6% για περίθαλψη το επίδομα πάει στα 468,4 ευρώ. Με το φόρο το καθαρό πληρωτέο της «13ης σύνταξης» πέφτει στα 365 ευρώ. Εχει δηλαδή σύνολο κρατήσεων 118 ευρώ, ή 24,5% κυρίως λόγω φορολογίας.

Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες πληθαίνουν μέρα με  την ημέρα, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι τονίζοντας ότι σε ορισμένους πέραν του 22% και του 6% υπέρ υγείας, το προεκλογικό επίδομα δόθηκε μειωμένο ακόμη και προς 50% για όσους παίρνουν σύνταξη άνω των 501 ευρώ.
 
Ειδικότερα, μία γυναίκα συνταξιούχος με καθαρή σύνταξη 561 ευρώ είδε στον λογαριασμό της 323 ευρώ, ενώ ένας άνδρας συνταξιούχος που λαμβάνει κάθε μήνα 681 ευρώ, πήρε ως «13η σύνταξη» 249 ευρώ.

Επίσης, μία γυναίκα συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη ύψους 794 ευρώ, έλαβε ως «13η σύνταξη» 309 ευρώ

Μεγαλύτερο εισόδημα, μεγαλύτερο «κουτσούρεμα»

Ακόμη πιο κουτσουρεμένη δόθηκε η  «13η σύνταξη» σε όσους παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις.

Ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός με 38 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει καθαρά 1135 ευρώ. Στο λογαριασμό του μπήκαν 301 ευρώ.

Παράλληλα, μία γυναίκα με σύνταξη χηρείας 1151 ευρώ, είδε να μπαίνουν στο λογαριασμό της της 297 ευρώ.

«Στα χαρακώματα» με σποτ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Η παροχολογία Τσίπρα για τη 13η σύνταξη, πάντως, έγινε και θέμα σε ένα ακόμη προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις ευρωεκλογές, με τίτλο «Αποκατάσταση των αδικιών - Έμπρακτη στήριξη στους συνταξιούχους».

Στο βίντεο πρωταγωνιστεί γυναίκα συνταξιούχος, που ξεκινά με την φράση, «ούτε θυμάμαι πια πόσες φορές μου έκοψαν τη σύνταξη. Πάνω από δέκα».

«Επιτέλους, με είχανε ρημάξει πια την έρημη» λέει η ηλικιωμένη γυναίκα, «διαφημίζοντας» ένα μόνο από τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου...

Άμεσα με δικό της σποτ η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να αποδομήσει τον πανηγυρικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι ότι από το 2015 μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι έχασαν τουλάχιστον 2065 ευρώ το χρόνο. Και αυτό γιατί το επίμαχο σποτ με την ενθουσιασμένη γιαγιά απέκρυπτε το γεγονός ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε το ΕΚΑΣ, επιβλήθηκε φόρος 6% υπέρ Υγείας, αλλά και επιπλέον νέα χαράτσια στις συντάξεις, που αγγίζουν το 38% λόγω των νόμου Κατρούγκαλου. Στο βίντεο η αξιωματική αντιπολίτευση απαριθμεί τις περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο βίντεο της ΝΔ που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται τα εξής: «Στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με αλήθειες. Από το 2015 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα: Κατάργησε το ΕΚΑΣ, μείωσε τις αποδοχές των συνταξιούχων ως 38% με το νόμο Κατρούγκαλου, περιέκοψε επιπλέον όλες τις παλιές συντάξεις με 6% λόγω εισφοράς υπέρ Υγείας, κάθε συνταξιούχος έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ 2.056 ευρώ το χρόνο.

«Έχουν και ένα όριο τα ψέματα κ. Τσίπρα. Πολιτική Αλλαγή τώρα. Για να αυξηθούν τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων» καταλήγει η ΝΔ στο τηλεοπτικό μήνυμά της.


Και στις τράπεζες από Δευτέρα η 13η σύνταξη - Ποιοι τη δικαιούνται

Τη Δευτέρα 20 Μαίου η 13η σύνταξη θα καταβάλλεται και στα γκισέ των τραπεζών. Βάση υπολογισμού για όλους είναι η μεικτή κύρια σύνταξη ή το άθροισμα μεικτών κύριων συντάξεων. Έως τα 500 ευρώ όλοι θα λάβουν μια ολόκληρη σύνταξη, από τα 500 έως τα 600 ευρώ θα λάβουν το 70%, από τα 600 έως τα 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% και όσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% χωρίς πλαφόν.

Οι κατηγορίες δικαιούχων είναι :

• οι 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης (θα λάβουν τώρα 13η σύνταξη με βάση το ποσό της προσωρινής και όταν δικαιωθούν την οριστική θα ακολουθήσει επανυπολογισμός),

• οι 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα,

• οι 800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ (θα λάβουν το 100%),

• οι 350.000 με κύρια σύνταξη 501- 600 ευρώ (θα λάβουν το 70%),

• οι 600.000 συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 601- 1.000 ευρώ (θα λάβουν το 50%) και

• οι 772.000 με σύνταξη πάνω από 1.001 ευρώ (θα λάβουν το 30%).

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (84)

DIMITRIS

ΨΕΥΤΗΣ + ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ = ΑΛΕΞΗΣ

Κώστας

Μικροψυχία και διαχρονική μιζέρια χαρακτηρίζει πολλούς συμπατριώτες μας. Συζητούσα σήμερα με κάποιον συνταξιούχο και μου έλεγε πως είναι στενοχωρημένος επειδή...θα ξοδέψει τα χρήματα που πήρε ως 13η σύνταξη λόγω υποχρεώσεων !! Όσο για τα ψίχουλα που χαρακτηρίζουν πολλοί το επίδομα , την επόμενη φορά ας το αποποιηθούν εκ των προτέρων, ώστε να μοιραστεί ως επιπλέον ποσό σε αυτούς που το θεωρούν ως ένα σημαντικό βοήθημα.

Κώστας

"... Και στα παιδιά και στους γονείς( των σκοτωμένων) έδωσε απαλλαγή από το φόρο και των γεωργικών προϊόντων και από άλλες ή σωματικές υπηρεσίες ή έκτακτες εισφορές α ν ά λ ο γ α με την π ε ρ ι ο υ σ ί α του καθενός. " Ο εικοσαετής Μέγας Αλέξανδρος με την απόφασή του έδειξε τι σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Οι σημερινοί νεοφιλελεύθεροι που υπόσχονται μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ οριζόντια ώστε να επωφεληθούν τα μέγιστα οι έχοντες και κατέχοντες τι έχουν να πουν;

Tom mix

να εινα ευγνώμονες,να μάθουν να είναι,αν σκέφτουν ότι δεν έπαιρναν τίποτε,θα δουν τα πράγματα από άλλη γωνία,Μην ακούτε συνταξιούχοι τα βοθροκαναλα....πείτε ευχαριστώ,και απολαύστε αυρατο τα λίγα Όπως θέλετε...

ΓΤΠ

Γιατί να είναι ευγνώμονες του τα χρωστάνε; Τους πήρε 100 και του έδωσε 1. Έχουν κάθε δικαίωμα να τον κράζουν και να τον μαυρίσουν στις εκλογές. Όπως τους δούλεψε ο Τσίπρας έτσι θα τον δουλέψουν οι ίδιοι. Που με τα capital control βγάζανε 20 ευρώ την εβδομάδα για χαρτί υγείας και ψωμί. Ο Μαδούρο με το πούρο στο κότερο.

Εντυπωσιακό

Υπάρχει κόσμος που ξεχνάει ότι μέρισμα έδωσαν πρώτοι οι Σαμαράς-Βενιζέλος 5 χρονια πριν και τα άκουσαν κιόλας! Υπάρχει κόσμος που δεν καταλαβαίνει οτι όταν αποδέχεσαι 10 περικοπές και κάνεις και άλλη μία ειναι σαν να έχεις κάνει εσύ 11! Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται όντως να ξαναψηφίσει συριζαιους!

Χεχεχε

Τσίπρα Μ αυτά τα ψίχουλα που μοιρασες πέτυχες ακριβώς να σε μισήσουν οι συνταξιούχοι και να πάνε στον Μητσοτάκη.Αυτα που έδωσες και βαφτισες 3η σύνταξη να τα πάρεις στραγάλια.Θα το δεις σε λίγο στις κάλπες.

Η αλήθεια και ας πονάει

13000 μου έκοψαν από την σύνταξη ΝΔ ΠΑΣΟΚ 1000 Κατρούγκαλός +360 κάτι μου έδωσε ο Τσίπρας

φαταουλες βρωμογεροι και βρωμογριες

αυτα τα πασοκογεροντια με τιποτα δεν ικανοποιουνται

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΜΟΥΝΑ ,ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑΡΘΕΙΣ;;;;

Νίκη

Ο παππούς σου φταίει, σου πληρώνει τον καφέ και εσύ κάνεις κακές παρέες στο υπόγειο της Κουμουνδούρου. Όσο για τον νεότερο πρωθυπουργό της χώρας, θα τον εξαφανίσουν τα γερόντια γιατι τους κορόιδεψε.

Ρε σεις

Καποιανού του χαρίζαν γάιδαρο κι αυτός τον κοίταγε στα δόντια!

Γιώτα

Ποιός ρε χαρίζει, μήπως ο Τσίπρας, ο γιος του εργολάβου της χούντας ?

Γιαννης

η γενια του πολυτεχνειου ,που τα κανε σκατα,βγηκε νωρις στη συνταξη,τα πηρε ολα καλυτερα μη μιλαει

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΑΓΚΙΑ ΜΑΣ......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης