Τσακαλώτος: Πιθανό να έρθει η ΝΔ στην εξουσία - Σε ποια περίπτωση θα στήριζε Μητσοτάκη

Τσακαλώτος: Πιθανό να έρθει η ΝΔ στην εξουσία - Σε ποια περίπτωση θα στήριζε Μητσοτάκη

Χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που ο ίδιος συμφώνησε! - «Πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το μαξιλάρι ρευστότητας, το χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα 2 χρόνια λόγω του μαξιλαριού» λέει ο υπ. Οικονομικών - ΝΔ: Ευχαριστούμε για την αυτονόητη πρόβλεψη

tsakalotos-ne2
Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είναι ο υπουργός Οικονομικών που υπέγραψε τη συμφωνία με τους δανειστές που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 ωστόσο σε συνέντευξή του στο CNBC υποστηρίζει ότι αυτός ο στόχος είναι υπερβολικά υψηλός για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ίδιο μέσο ότι «έχω επίσης πει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεόνασματα τουλάχιστον για το 2021 και το 2022» ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα στήριζε μια τέτοια πρόταση.

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Εχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία» είπε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι δεν διαφωνεί με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».

Αν και χαρακτήρζει «ατυχή περίπτωση» την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση επειδή στην εξουσία θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει, επίσης, για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων «είναι πιθανό να έρθουν (σ.σ. η ΝΔ) στην εξουσία. Στην απίθανη και ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Ακούστε το επίμαχο απόσπασμα

Ευκλείδης Τσακαλώτος στο CNBC
Κλείσιμο



Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.



Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι «δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από τη ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα».

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το "μαξιλάρι" ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του "μαξιλαριού", έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».

tsakalots-cn
«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοικτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι' αυτό οι αγορές μάς βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία. Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα. Όμως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup του Μαρτίου - καθώς το Reuters πριν από λίγες ημέρες μετέδωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θα δώσουν στην Ελλάδα τα 750 εκατ. ευρώ από τα ομολογιακά κέρδη που κατέχει η ευρωζώνη - ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι έτοιμες στις 11 Μαρτίου.

«Υπάρχει δουλειά να γίνει για να περάσουμε τους νόμους που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup. Οπότε η έκθεσή τους θα έχει θετική κατεύθυνση, θα λέει ότι έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Υπάρχουν ένα ή δύο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή αλλά πρόκειται για συμφωνημένα νομοσχέδια και είναι τυπικό θέμα μέχρι τις 11 Μαρτίου» είπε στο CNBC ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «υπολλείμματα» του τρίτου Μνημονίου τα μέτρα αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο το σημαντικότερο ζήτημα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Μεταβαίνουμε σε ένα νέο σύστημα στο οποίο θα παρέχεται στήριξη στους πολίτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οπότε είναι καλό για τους πολίτες ότι τα δάνειά τους που δεν πληρώνονται θα γίνουν "πράσινα" δάνεια... Αλλά θα βοηθηθούν και οι τράπεζες να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

ΝΔ: Ευχαριστούμε τον Τσακαλώτο για την πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου η Νέα Δημοκρατία με δική της ανακοίνωση εξέφρασε ένα δημόσιο «ευχαριστώ» προς τον υπουργό Οικονομικών και για τη δήλωσή του ότι η ΝΔ είναι πιθανό να έρθει στην εξουσία αλλά και για τη στήριξή του στην πρόταση Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ειδικά, δε, για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία ο υπουργός Οικονομικών που τα υπέγραψε τα χαρακτηρίζει «υπερβολικά υψηλά», η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι «είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της ΝΔ για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε. Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του.

Διευκρινίσεις ΥΠΟIK: Η ΝΔ σπεύδει να υιοθετήσει fake news

«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές», σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις «φωτιές» που άναψε η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC.

Σε διευκρινιστική του ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σε ερώτηση που δέχθηκε για το ενδεχόμενο στήριξης της ΝΔ σε περίπτωση που γινόταν κυβέρνηση και διεκδικούσε επαναδιαπραγμάτευση στα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά», απάντησε ο κ. Τακαλώτος, όπως αναφέρει το υπουργείο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει:

«Στο ακόλουθο λινκ https://www.cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos
βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται , σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:

Q: So let's imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?

Απαντά:

Α. Of course, of course we did we wouldn't change our position just because new democracy was in power. I don’t think it's very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

Ερ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο Η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ( με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;


Απ. Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά.

Το γεγονός ότι η Νέα δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές».

Μητσοτάκης: Ευχαριστώ τον Τσακαλώτο που παραδέχθηκε ότι τα πλεονάσματά του είναι καταστροφικά

Προσωπικές ευχαριστίες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σχολίασε μέσω twitter τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο CNBC.

Οι ευχαριστίες, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης οφείλονται στο γεγονός ότι «παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη αναφέρει:

«Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης