Πρώτη κατοικία: Στα 120-140 χιλιάδες ευρώ «κλείνει» το deal κυβέρνησης-τραπεζών

akinita_ar1

Άτακτη υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας για να διασώσουν το «όραμα» της εξόδου στις αγορές, ένα δισ. από ANFA’s και 120 δόσεις στην εφορία - Εγκαταλείπουν και τα σχέδια για παράταση του νόμου Κατσέλη - Σε δύο εβδομάδες ψηφίζεται το νέο πλαίσιο και θα ισχύει από 1η Μαρτίου

«Πολύ καλό για να είναι αληθινό» αποδείχθηκε το «πυροτέχνημα» των 250.000 ευρώ για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μετά τη μαξιμαλιστική πρόταση που -προς στιγμήν- εκτόξευσε την περασμένη Παρασκευή, αλλά και την …απειλή για νέα παράταση στον νόμο Κατσέλη (μέχρι τις εκλογές ενδεχομένως) η κυβέρνηση δείχνει να εγκαταλείπει τις ιδέες της αυτές. «Προσγειώνεται» ανώμαλα στα μισά σχεδόν από όσα ζητούσε, και συνθηκολογεί τελικώς στα 120.000-140.000 ευρώ, δηλαδή σε μια πρόταση που εξ αρχής δέχονταν σιωπηρώς οι τράπεζες και οι θεσμοί, σε αντίθεση με τις -σκοπίμως χαμηλές- αρχικές θέσεις τους, για μόλις 70.000-100.000 ευρώ.

Μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πρέπει η κυβέρνηση να αποκαλύψει το διάδοχο σύστημα του «νόμου Κατσέλη» και πώς θα λειτουργήσει. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο ακόμα και για εκείνην, αλλά κυρίως για τους δανειολήπτες που θα χάσουν την δοκιμασμένη και απλή ως σύστημα «οριζόντια» προστασία που είχαν για μια οκταετία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει η κυβέρνηση να δείξει πως «τρέχει» να κάνει σε λίγες μέρες όσα δεν έκανε σε τρία χρόνια. Και σήμερα ενδεχομένως ακόμη, επιδιώκεται να υπάρξει νέα σύσκεψη μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και των κ.κ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη και Λιάκο, με τη συμμετοχή πιθανότατα των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη που επιστρέφουν το απόγευμα από τις Βρυξέλλες. Για τις εξελίξεις αυτές φέρεται να προϊδέασε το Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Όπισθεν ολοταχώς

Αν και στην κυβέρνηση δοκίμασαν τις ανοχές και αντοχές των δανειστών με την μαξιμαλιστική πρόταση για όριο προστασίας α΄κατοικίας στα 250.000 ευρώ για όλους (και όχι 150.000-250.000 ευρώ κλιμακωτά όπως έλεγε), την «φόρα» τους την έκοψαν το Eurogroup και οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Αθήνα θα χάσει το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών (ANFA’s και SMP’s) εάν η έκθεση των θεσμών είναι αρνητική.

Με πολλές δεσμεύσεις να έχουν μείνει πίσω και για να μη «θυσιάσει» το αφήγημα της επιστροφής στις αγορές αλλά και τη ρύθμιη των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία (για την οποία ακόμη δεν έχει λάβει την έγκριση των δανειστών) η κυβέρνηση δείχνει να συνθηκολόγησε στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το μαξιμαλιστικό σενάριο εγκαταλείπεται και η συζήτηση χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τις τράπεζες - παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα αρχικώς- έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνία δεν υπήρξε, υπήρξε όμως διάθεση για συμβιβασμούς.

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να υπέρξουν αποφάσεις ή, τουλάχιστον, μεγάλη πρόοδος, καθώς και η αίσθηση που απεκόμισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών είναι πως ο πρωθυπουργός θέλει να τελειώνει το θέμα και δεν επιθυμεί ρήξη με την ΕΚΤ.

Πηγή της κυβέρνησης που μετείχε στην χθεσινή έλεγε πως «είμαστε σε καλό σημείο, υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα, αλλά υπάρχουν τεχνικές και σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες θα δούμε τις επόμενες μέρες για να καταλήξουμε».

Με τα χθεσινά δεδομένα πάντως, άλλες πηγές απέρριπταν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς παράταση νόμου Κατσέλη. Υπό τις παρούσες συνθήκες μάλιστα, τυχόν παράταση «θα φάνταζε χειρότερη ακόμα και από …μονομερή ενέργεια». Παραδέχονταi έτσι στην κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση πρέπει είτε να επιμείνει σε μια γενναία ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες μονομερώς, είτε να εγκαταλείψει την προσπάθεια αυτή και να επιδιώξει την ρύθμιση για τις 120 δόσεις, χωρίς να διακινδυνεύσει ρήξη με τους δανειστές και ειδικά την ΕΚΤ και τον SSM.

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Τωρα το καταλαβες οτι δεν υπάρχει

Δημοκρατία; Ούτε το πολίτευμα μας είναι δημοκρατία . Σε αλλη χώρα μένεις εσύ ;

Ρουλέτας

Οποιος μενει στα νοικια η ειναι καλοπληρωτης θα πληρώσει το δάνειο του γείτονα. ...και όμως υπάρχει λύση. .όποιος έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή να ενοικίαση το διαμέρισμα να δίνει το ενοικιο στο δάνειο και αυτος να μείνει σε σπίτι συγγενών η να παει στο πατρικο στο χωριο του...... εγω εμένα 5 χρόνια σε ενοικιο σε γκαρσονιέρα 35 τ.μ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεσα στην μόλυνση και στο καυσαέριο....

Κοινή λογική

Ξέρω ότι δεν θα είμαι αρεστός αλλά δεν πρέπει να χαριστούν δάνεια ή μέρος των δανείων. Εάν χαρισθεί ένα μέρος του δανείου και το κράτος πληρώσει ένα μέρος επίσης (με τα λεφτά των υπολοίπων) θα υπάρξει ένα "ξεπληρωμένο" και "καθαρό" ακίνητο. Λίγα χρόνια μετά την "αποπληρωμή" παίρνει τα επάνω του (οικονομικά) ο ιδιοκτήτης, τι γίνεται; Ή το παραδίδει "καθαρό" στους κληρονόμους ενώ εγώ μάτωσα για να το ξεπληρώσω ή κάποιος άλλος είναι στο ενοίκιο και δεν αφήνει τίποτα στα παιδιά του. Τι είναι δίκαιο και τι άδικο; Φυσικά να βοηθούν οικογένειες που δεν έχουν αλλά τα χρέη πρέπει να πληρωθούν, μέχρι το τελευταίο Ευρώ (χωρίς προσαυξήσεις και πανωτόκια, είπαμε να βοηθήσουμε).

Λούλα από Καμίνια

Η ΛΗΣΗ ΗΝΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΕ ΚΥΡΓΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΑΠΑΤΕΟΝΕΣ ΤΡΟΤΕ ΤΑ ΔΑΝΗΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΡΟΝΗ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΑΚΙΣ ΕΓΟ ΠΟΥ ΜΕΝΟ ΣΕ ΝΗΚΙΑΣΜΕΝΟ ΗΠΟΓΗΟ ΕΔΟ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΕ ΤΡΕΛΗ? ΚΟΥΛΗ ΕΛΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΣΟΥ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΕΝΑ ΣΤΑΘΜΟ

GRECO MASCARA

Πώς το έλεγαν εκείνο το σύνθημα προεκλογικά; Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη; Καλά το θυμάμαι;

10 ωρες δουλεια - 30 τετραγωνικά και στο νοίκι

Αυτό ήταν, φεύγω από τη χώρα. Δουλεύω σαν το σκύλο για να νοικιάσω μια γκαρσονιέρα και οι άλλοι πήραν δάνεια που θέλουν να πληρώσω πάλι εγώ. Αμ δε. Όποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει, κατάσχεση και να πάρει πίσω τα λεφτά που είχε αποπληρώσει μέχρι τη στιγμή της κατάσχεσης. Όλα τα άλλα είναι σκάνδαλο.

Soum

Σιγά μη του δώσουν και πίσω τα λεφτά! Η διαδικασία είναι απλή: κατάσχεση και πλειστηριασμός. Με τα έσοδα η τράπεζα καλύπτει τα υπόλοιπα του δανείου κι αν μείνει τίποτις τα παίρνει ο δανειολήπτης.

Βαγγέλης

Κρίμα για τον κόσμο που έμενε όλα αυτά τα χρόνια στο νοίκι και δεν πήρε θαλασσοδανεια για να μένει σε μεζονέτα.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ..ΑΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ,ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ,ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

ΓΓ

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ...ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟ 120000;;

Treno

Σε καποια αναλυση διαβασα οτι τα δανεια που αφορουν κατοικιες με αντικειμενικη εως 150 000 ειναι ολα κι ολα 13 δις. Τα υπολοιπα 150 δις κοκκινα δανεια, τι ακριβως αφορουν?

Soum

Επιχειρηματικά, διακοποδάνεια, θαλασσοδάνεια, "εξυπηρετήσεις" κλπ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

germania-kyvernisi

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει πρόγραμμα για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και των καταναλωτικών δαπανών – Σημάδια ότι η αυστηρότητα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έχει αρχίσει να «μαλακώνει»

xrim0

Οι επενδυτές  προσβλέπουν στην ελληνική αγορά η οποία παρά την κρίση διεθνώς μπορεί να ανακάμψει εφόσον η οικονομία αρχίσει να σταθεροποιείται - Ράλι ανόδου με 8% στις τραπεζικές μετοχές

18