Παγώνει η ρύθμιση χρεών προς την εφορία σε 120 δόσεις - Δεν συζητήθηκε καν με τους δανειστές

Παγώνει η ρύθμιση χρεών προς την εφορία σε 120 δόσεις - Δεν συζητήθηκε καν με τους δανειστές

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Τι είπαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών για την αύξηση του κατώτερου μισθού

u7g7fg7w
Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν κυβέρνηση και θεσμοί με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς «στον αέρα» παραμένει, και μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, η συμφωνία για τις αποφάσεις για τον νέο Νόμο Κατσέλη, κατώτατο μισθό, τις 120 δόσεις προς την εφορία, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης αναδρομικών τα οποία επιδικάζουν τα δικαστήρια.

Μετά την ολοκλήρωση της τελικής σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι δεν παρουσιάστηκε στους θεσμούς πρόταση της κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών προς την εφορία με 120 δόσεις. Ανέφερε όμως ότι υπάρχει πρόοδος - αλλά όχι συμφωνία - στις συζητήσεις για τις 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ισχύσει μετά το τέλος του Νόμου Κατσέλη.

«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο», υποστήριξε ο αξιωματούχος και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα λάβει κανονικά τον Μάρτιο τη δόση ελάφρυνσης του χρέους των 700-750 εκατ. ευρώ από το eurogroup και τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το ρίσκο και για το κόστος των δικαστικών αποφάσεων και πως αυτό θα καλυφθεί. Απέφυγε πάντως να πει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να να αντισταθμιστεί το κόστος αυτό.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι στο θέμα του κατώτατου μισθού εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί οι θεσμοί, αλλά τόνισε ότι η δικαιοδοσία βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση.

Δήλωση κλιμακίων μετά την δεύτερη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου για την δεύτερη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. .[1] Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Κλείσιμο
Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση της εφαρμογής των 16 ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και της γενικής δέσμευσης για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η αποστολή επικεντρώθηκε επίσης σε μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναθεώρησης του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη).

Η αποστολή ήταν μια ευκαιρία για συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τις λεπτομέρειες  της ανάληψης δέσμευσης της μετα-προγραμματικής περιόδου και για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βασικά ζητήματα πολιτικών.

Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αντικατοπτρίζει τα λεπτομερή πορίσματα και τις συστάσεις της παρούσας αποστολής, θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Η παρούσα έκθεση θα χρησιμεύσει ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup σχετικά με τη μεταφορά των ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF.

[1] Το προσωπικό της ΕΚΤ συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης