Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους του πλεονάσματος 3,5% 

ΝΤΟ

Ερωτήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον ελληνικό προϋπολογισμό καθώς και για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα 

Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους του πλεονάσματος 3,5% και επομένως δεν θα χρειαστούν οι συνταξιοδοτικές περικοπές, σημείωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβκσις μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Β. Ντομπρόβσκις ερωτήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον ελληνικό προϋπολογισμό καθώς και για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την Ένωση κεφαλαιαγορών». «Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, βλέπουμε ότι τα πράγματα προχωράνε. Θα ανταποκριθεί στους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ και σίγουρα θα υπάρξει και δημοσιονομικό περιθώριο και η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξουν συνταξιοδοτικές περικοπές», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δήλωσε: «Είμαστε ανοικτοί σε αυτό. Πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους πιστωτές ώστε αυτή η προσέγγιση να μπορέσει να λειτουργήσει εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στους στόχους και στις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν και προϋπόθεση για τέτοια μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Εξάλλου, στην παρέμβασή του ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα σκάνδαλα φοροδιαφυγής Cum Ex και Cum Cum, κάνοντας λόγο για ανάγκη φορολογικής ενοποίησης καθώς και στον τρίτο πυλώνα της τραπεζική ενοποίησης για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, τα οποία έχουν «κολλήσει» στο Συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά τη φορολογική διαφάνεια και τη συνεργασία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε πως «έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη διάρκεια αυτής της θητείας, όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και την καταπολέμηση της φοροαπάτης» και ότι στόχος συγκεκριμένων προτάσεων της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πληρώνουν τους φόρους τους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση για την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, ο Β. Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως υπάρχει «αργή πρόοδος». «Είναι μια νομοθετική πρόταση ήδη του 2015. Και δεν προχωρήσαμε πολύ σε αυτό. Από πλευράς του Συμβουλίου αναμένουμε να δούμε περισσότερη πρόοδο τον Δεκέμβριο στη Διάσκεψη Κορυφής και τη Διάσκεψη του Ευρώ, γιατί θα τα συζητήσουμε και αυτά τα θέματα, για την τραπεζική ενοποίηση και για το ΕDIS, κι έτσι θα ξέρουμε πόσο πολύ μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε. Προσέθεσε δε ότι «η δουλειά προχωράει αργά και από τις δυο πλευρές των συννομοθετών».

ΣΧΟΛΙΑ

Νίκος

Επομένως χρήματα υπάρχουν για να χορηγούνται δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα-Θέρους και στους 2.600.000 συνταξιούχους, όπως στους συμπολίτες τους του ιδιωτικού τομέα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovisi

Σχολιάζοντας την οριστική κατάργηση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο  επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  υπογράμμισε ότι ο «ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, περάσει πολλά τα τελευταία οκτώ χρόνια»

tdrr3_XL

Η εταιρεία Μυτιληναίος θα αναλάβει την κατασκευή των υποδομών του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, αξίας περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ένα έργο συνδυασμένων μεταφορών που έχει υπογράψει για 60 χρόνια η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ –Goldair.

doha

Το Κατάρ τείνει να καταφέρει να μετατρέψει το εμπάργκο των γειτόνων του σε οικονομική ευλογία, όμως για την χώρα μας χρειάζεται μια ώθηση ώστε να «αντλήσει» ευκαιρίες στο πλουσιότερο εμιράτο της αραβικής χερσονήσου - Αποστολή του protothema.gr στην Ντόχα

6