Ευρωπαϊκό σχέδιο για ελάφρυνση των ελληνικών και ιταλικών τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια»

ekt_main02

Οι Βρυξέλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει ως σκοπό να «ελαφρύνει» το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται οι τράπεζες όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία που πασχίζουν να ξεφορτωθούν ένα «βουνό» από κόκκινα δάνεια, ίσως λάβουν σύντομα χείρα βοηθείας από τα όργανα χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει ως σκοπό να «ελαφρύνει» το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται συνήθως οι τράπεζες όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ζημιά για τις ίδιες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν συσσωρεύσει το μεγαλύτερο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων στην ΕΕ, και το οποίο είναι δύσκολο να ξεφορτωθούν.

«Αυτό θα το κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά assets, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια και ικανότητα δανεισμού», αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Ουσιαστικά το έγγραφο παρουσιάζει μια πρόταση συμβιβασμού σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Το πλαίσιο χαράσσουν το Ευρωκοινοβούλιο και η Αυστριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πρόταση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής της ΕΕ θέλουν να εφαρμόσουν λιγότερο αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, μετά από συνεχή αιτήματα των τραπεζών, οι οποίες πασχίζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους έπειτα από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και σκληρού ανταγωνισμού από τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Η νέα αυτή «θεραπεία» του προβλήματος των κόκκινων δανείων μέσω της μαζικής ξεφόρτωσης NPLs αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναπροσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζικών νόμων που ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Τι (θα) ισχύει για το ρίσκο ενεργητικού

Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, η κάθε τράπεζα πρέπει να προσαρμόζει τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, προκειμένου να μετρήσει τον κίνδυνο των περιουσιακών της στοιχείων όταν πουλάει ένα πακέτο κόκκινων δανείων με μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έχουν προβλέψει τα μοντέλα. Οι προσαρμογές/ρυθμίσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο κεφαλαικό πρόβλημα σε μια τράπεζα.

Το νέο πλαίσιο θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποφεύγουν τέτοια κεφαλαιακά σοκ, όταν πουλάνε με ζημιά χαρτοφυλάκια με πολλά συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια.

Το νέο μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει για πωλήσεις κόκκινων δανείων που έγιναν μετά τις 23 Νοεμβρίου 2016, και θα πάψει να ισχύει τρία χρόνια αφότου μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η προϋπόθεση που πρέπει να πληροί μια τράπεζα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό, είναι να πουλήσει περισσότερο από 20% του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της υπό το νέο πλαίσιο.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει φυσικά να υπογράψουν το νέο αυτό πακέτο κανόνων, και θα το συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των πολέμιων της πρότασης αυτής περιλαμβάνεται η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής εποπτείας της ΕΚΤ, η οποία υποστηρίζει πως το πλαίσιο αυτό «σκοτώνει» την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών μοντέλων μέτρησης ρίσκου, σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Κωστας

Οι τραπεζες να τεθουν σε εκκαθαριση. Ειναι πτωχευμενες.

Jo

Μαζί με την ελάφρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις, να βρεθεί και μια λύση για τους νοικοκύρηδες που δεν "ζήλεψαν τον γείτονα", και μας έχουν ταράξει στη φοροληστεία. Να έχουν επίσης επιπτώσεις και όχι μπόνους οι δανειοδότες στα δανεικά κι αγύριστα.

MAZITAFAGAME

Επίσης, όλα αυτά τα Golden Boys , αυτοί οι κορυφαίοι Risk Managers, που έδιναν εγκρίσεις σε δάνεια πολλαπλάσια των ετησίων αποδοχών και ιδιοκτησιών των δανειοληπτών (με την κατάλληλη "συνεννόηση" φαντάζομαι) , δεν θα βρεθούν ποτέ στο στόχαστρο; ΔΕΝ μιλάω για δάνεια που ήταν στο 1/3 του εισοδήματος και τώρα μετά την "ανάπτυξη" δεν εξυπηρετούνται ! Μιλάω για αυτά που ήταν 300%-600% πάνω απο τα εισοδήματα του δανειολήπτη και μέσω πολιτικού ή χρηματικού "βύσματος" πήραν έγκριση. Γιατί θα πρέπει να πληρώνει ο κοσμάκης τις απατεωνιές αυτές ; Κλείσιμο των τραπεζών που συμμετείχαν σε τέτοιες "μπίζνες" και απόλυση, εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους υπέγραφαν δάνεια με εγγύηση "αέρα".

Παλι λάκκο...

...Θα έχει η φάβα. Προσοχή.

Q

Κι αλλη ελαφρυνση? Μισο τρις εχουν παρει σε ανακεφαλαιοποιησεις... δηλαδη οσα εδωσαν σε δανεια στο υπερπολλαπλασιο. Ποσα θελουν πια? Στο μεταξυ εκτος του οτι οι ανακεφαλαιοποιησεις τους εχουν ηδη δωσει πισω αυτα που αφελως δινανε, τα εχουν αρπαξει και απο τα τοκογλυφικα επιτοκια. Και πριν αρχισουν παλι τα τρολακια το παραμυθι περι μπαταχτσηδων, ας εξηγησουν πρωτα πως γινεται και οι τραπεζες πουλανε τα δανεια σε ξενα funds στο 10% της αξιας τους! Μηπως γιατι εχουν ηδη παρει αυτα που ειχαν δωσει, εφαγαν οτι ηταν να φανε και τωρα πετανε το κοκκαλο και σε αλλους για να φανε κι αυτοι με τη σειρα τους?

Bas

Αστο μεγάλε. Τα οικονομικά δεν είναι το φόρτε σου.

tipotas

δηλαδή πάλι ο κοσμάκης θα τις πληρώσει τις τράπεζες.

Ιωάννα

Εννοείται. Θα ήθελες πολύ να με δεις στο πεζοδρόμιο επειδή κάποτε πήρα ένα δάνειο για να έχω το δικό μου σπίτι και σήμερα είμαι με ημιαπασχόληση και ένα ανήλικο παιδί.Με ρωτάς αν έχω να πληρώσω? Όλοι σας έχετε την υποχρέωση να βοηθήσετε.

demo

Και το ενοικειο καλο ειναι. Υ.Γ. Το σπιτι δεν ειναι δικο σου.

Johnny

Ποιανού είναι αδερφέ, του τραπεζίτη; Από την τσέπη του της το έδωσε το δάνειο; Άντε με όλους τους άσχετους και την προπαγάνδα σας τόσα χρόνια.

tipotas

πες μου οτι κάνεις πλάκα, να γελάσουμε μαζί, μην είσαι παρτάκιας και γελάς μόνη σου

Kent

Οι Έλληνες θα αγοράσουν Ιταλικά κόκκινα δάνεια και οι Ιταλοί Ελληνικά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης