Ντάισελμπλουμ προς Έλληνες ψηφοφόρους: Την επόμενη φορά ρωτήστε τους πολιτικούς πού θα βρουν τα λεφτά

20181023_182922

Εάν πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά υποσχεθούν στις επόμενες εκλογές φοροελαφρύνσεις και επιδόματα, ρωτήστε πού θα βρουν τα λεφτά είπε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup στην παρουσίαση του βιβλίου του - Συστάσεις προς την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις τράπεζες, στην προσέλκυση επενδυτών και σε συνετό προϋπολογισμό 

Σύσταση προς τους Έλληνες να αποφύγουν στις επόμενες εθνικές εκλογές τις ανέξοδες «Σειρήνες» των προεκλογικών υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις και επιδόματα απηύθυνε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καλώντας παράλληλα τους πολιτικούς της χώρας «να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων και στη διατήρηση ενός συνετού προϋπολογισμού».

Μιλώντας απόψε στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του, με τίτλο «Η κρίση του ευρώ: Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο», ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, λέγοντας: «Ίσως πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά να σας υποσχεθούν χαμηλότερους φόρους και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε τους πώς θα τα χρηματοδοτήσουν». Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. «Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αυξήσεις τους μισθούς. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για δεκαετίες», είπε.

Ερωτηθείς για τη στάση των δανειστών στο 1ο Μνημόνιο, παραδέχθηκε ότι «ήταν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά σκληρό να επιβληθεί στην Ελλάδα να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματά της μέσα σε μια τριετία» και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πάρα πολλά από τους Έλληνες σε δημοσιονομικούς όρους τα πρώτα χρόνια και σε μεταρρυθμιστικούς όρους τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μαθήματα για όλους μας, όχι μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς… Ελπίζω αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί νέο πρόγραμμα, να είναι πιο ρεαλιστικό».

Αυτοκριτική από τον Δ. Λιάκο

Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, έδωσε αφορμή για ψήγματα αυτοκριτικής για τους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ο οποίος ήταν μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση. «Είναι αλήθεια ότι ο Γερούν αντιμετώπισε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές μ’ εμάς. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ίσως έπρεπε να κορυφωθεί το δράμα, για να έχουμε τη λύτρωση», παραδέχθηκε ο κ. Λιάκος. Όπως επισήμανε, η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup έχει θετικό πρόσημο και «οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα για την κατάσταση που βρισκόμαστε, κρατώντας μια διάθεση κριτικής απέναντι σε ορισμένες παραλείψεις που έγιναν». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λιάκος επέκρινε τους δανειστές για την απόρριψη της ελληνικής πρότασης να δημιουργηθεί οργανισμός για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. «Θα ήταν πολύ καλύτερες οι προοπτικές για τις τράπεζες και την οικονομία, εάν είχε υιοθετηθεί η πρόταση αυτή», είπε.

Το παρασκήνιο του 2014

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του κ. Ντάισελμπλουμ στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη: «Το 2015 έπεισε τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης να μη μας αφήσουν να φύγουμε μετά το δημοψήφισμα», είπε. Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και τις βολές που δέχθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή το 2ο Μνημόνιο παρατάθηκε μόλις κατά δύο μήνες τον Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Χαρδούβελης ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ που επιβεβαιώνει στο βιβλίο ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει εξάμηνη παράταση: «Ο Φιναλνδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι μπορούσε να συμφωνήσει το πολύ σε δίμηνη παράταση. Εκείνο το βράδυ κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή. Χρειαζόταν τουλάχιστον τρίμηνη παράταση».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, που αναδεικνύουν την περιθωριοποίηση του διαδόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015. Επιπλέον, αντλώντας διδάγματα από την περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι η Κύπρος κινδύνευσε πριν από τέσσερις μήνες να βρεθεί σε 2ο Μνημόνιο, λόγω των προβλημάτων στις συνεργατικές τράπεζες, αλλά η αξιοπιστία της και οι ρυθμοί ανάπτυξής της την έσωσαν.

Καμπανάκι για την επόμενη κρίση

Ηχηρή προειδοποίηση ότι ο χρόνος μέχρι την επόμενη κρίση είναι πεπερασμένος απηύθυνε στην παρουσίαση ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας. «Θα μπούμε σε νέα κρίση, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος για να αποφύγουμε νέους κλυδωνισμούς», τόνισε, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι στη χώρα μας η ανταγωνιστικότητα κερδήθηκε κυρίως με μείωση των μισθών. «Οποιαδήποτε απόπειρα ανόδου των μισθών μήπως θα υποσκάψει την ανταγωνιστικότητα, αν δεν υπάρχει βελτίωση στο υπόβαθρο της οικονομίας;», αναρωτήθηκε.

Οι ανησυχίες του ΣΕΒ

Την ένστασή του για την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αναδιανεμητική πολιτική, μέσω των «κοινωνικών μερισμάτων», εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μας ανησυχούν οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Διευκρίνισε δε ότι ο ΣΕΒ δεν ζητάει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά να αυξηθεί το ΑΕΠ. «Αύξηση του ΑΕΠ 2-2,5% δεν είναι ικανοποιητική. Η Ελλάδα χρειάζεται έκρηξη επενδύσεων και ανάπτυξη 4%, αλλιώς μεσομακροπρόθεσμα είμαστε χαμένοι», υπογράμμισε. Ο κ. Φέσσας ζήτησε τόνωση της παραγωγής και μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καυτηριάζοντας τη «συνέχιση του λάθος μείγματος πολιτικής, με την υπερφορολόγηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας». Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ΣΕΒ «να μην αποσύρουμε τη μόνη πετυχημένη μεταρρύθμιση, αυτή στην αγορά εργασίας, που συγκράτησε μέσα στην κρίση θέσεις εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ (52)

φιλε

o μπαρουφακης σς γυρευει

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ...

ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΜΕ ΠΡΩΤΑ..... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ...... ΚΟΙΝΩΣ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΙ !! ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ..... ΑΠΟΙΚΙΑ Η ΕΛΛΑΣ !!

dim

Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τους πολιτικούς μας να μας από που θα έρθουν χρήματα. Ξέρουμε, ξέρετε και ξέρουν και αυτοί από που μπορούν να εισπράξουν ζεστό χρήμα και λέγεται μαύρο χρήμα και αποφυγή απόδοσης φόρου. Τόσο απλά. Απλούστατα κανένας μα κανένας από όλους τους συμμετέχοντες σε αποφάσεις δεν θέλει να ασχοληθεί σχολαστικά με το θέμα και περιορίζονται όλοι στις διάφορες εκθέσεις και μελέτες που σου μαζευόυν κάτι δις δεξιά και αριστερά .... αλλά δεν βαριέσαι τώρα, ωχ αδερφέ, άστο να βασιλεύει ... όλο και κάποιοι βολεύονται. Αν η Ελλάδα είχε σωστό ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν μνημόνια, πιθανότατα να μην είχαν ξεκινήσει. Αν στη χώρα μας γινόταν ένας έλεγχος πόθεν έσχες σε βάθος 20ετίας θα σβύναμε τα μνημόνια. Ο τρόπος και μόνο που χειρίστηκαν οι έξω τους ελέγχους στις λίστες που έδωσαν και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ σημαίνει καταρχήν ότι είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα. Το ότι δανειστές,ΔΝΤ,Ευρωπαίοι και εγχώρια φιντάνια, τα οποία προφανώς δεν τα υπολογίζουμε τα κάνατε σκατά με το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας, μέλος της ΕΕ για να μην ξεχνιόμαστε, είτε λόγω ανυπέρβλητης ηλιθιότητας είτε λόγω εγκληματικής σκοπιμότητας λέγεται οικονομικός πόλεμος και οικονομική κατοχή. Η ατονία της ΕΕ στη φοροδιαφυγή/διαπλοκή/διαφθορά/παραοικονομία είναι εξοργιστική. Ακόμα και το ότι έλληνας εμπλέκεται σε σκάνδαλο ενώ βρίσκεται ως υπάλληλος εντός ΕΕ σημαίνει αποδοχή. Το ότι δεν έγινε τίποτα μα τίποτα απολύτως παρά όλες τις λίστες που δημοσιεύτηκαν με offshore και λογαριασμούς είναι εξοργιστικό παράλληλα με το ότι κουνάτε το δάκτυλο σε έναν λαό ο οποίος έχει σκύψει το κεφάλι. Και αυτό βέβαια θα επιφέρει πολλά προβλήματα στην οικονομία της ΕΕ, και εκεί εθελοτυφλούμε. Η ΕΕ και οι ηγέτες της έχουν αποδειχτεί αντάξιοι των καταστάσεων. Ο τρόπος και μόνο που έχουν "δουλέψει" στο θέμα φοροδιαφυγής/διαπλοκής/διαφθοράς/παραοικονομίας αλλά και στο μεταναστευτικό είναι σκέτη απογοήτευση. Πραγματικά θα ήθελα να μάθω πόσες ώρες συσκέψεων έχουν ξοδέψει για να "λύσουν" το μεταναστευτικό και πόσες χιλίαδες ευρώ έχουν ξοδευτεί για να σκεφτούν οι φωστήρες με μηδενικό αποτέλεσμα και καταστροφή κάποιων περιοχών. Είμαι σίγουρος ότι μαζί και με τις χρηματοδοτήσεις στις περιβόητες ΜΚΟ φτίαχναμε πολλές πόλεις που θα μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρέπως όλοι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Το μαγικότερο δε θα ήταν κάποιο φιντάνι να σκεφτόταν πως θα σταματήσει τον πόλεμο ... πολύ σύνθετη σκέψη. Ζούμε σε έναν κόσμο υποκρισίας με ελάχιστες αξίες και ελλειπή ηγεσία.

Νίκος Startanboy

Και πολύ καλά τα λέει ο Γέρουν! Αν δεν ήταν και αυτός, σήμερα θα πεινούσαμε. Πως είναι δυνατόν να υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μπορεί να βρίσκει χρήματα; Όλες οι χώρες του κόσμου τα βρίσκουν από κάπου αλλού. Παλία οι χώρες είχαν δικό τους νόμισμα και οικονομία και μια με την αγροτική τους παραγωγή την οποία αυτές έλεγχαν χωρίς πλαφόνια και ποσοστώσεις, μια με την όποια βιομηχανία τους και μια με τον τουρισμό τους, έβρισκαν τα χρήματα που τους χρειαζόταν. Σήμερα αυτό είναι πλέον ξεπερασμένο, ανόητο, παλιομοδίτικο. Αν δε σου δανείσουν θα πεθάνεις. Μπορεί βέβαια να πεθάνεις από τα εξοντωτικά μέτρα που συνήθως συνοδεύουν ένα τέτοιο δανεισμό, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Καλύτερα να πεθάνεις από δανεισμό παρά να προσπαθήσεις για κάτι δικό σου. Καλύτερα δεν είναι να αγοράσεις φαγητό από έξω παρά να μαγειρέψεις, έτσι δεν είναι; Ε, τώρα αν δεν έχεις πια να αγοράσεις, για ένα κομμάτι ψωμί στήνεις και πώλο άμα λάχει να ούμε! Γι' αυτό λοιπόν ας ακούσουν το σοφό Γέρουντα οι πολιτικοί μας και όχι μόνο να πάψουν να μιλάνε για παροχές, αλλά ας κόψουν και άλλο μισθούς και συντάξεις μπας και επιτέλους έρθει η ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο.

amerikanos

ειπε την πικρη αληθεια ... η αλλιως χαρδουβελη να λετε και να κλαιτε με μαυρο δακρυ γιατι αν δεν ειχε ριξει ο συριζα την τοτε κυβερνηση σημερα θα ειχαμε αναπτυξη και τουλαχιστον 120 ζωντανους συμπολιτες μας ... αλλα δυστηχως με την πρωτη φορα φασιστερα και τους νομους παρασκευοπουλου την οδηγια του αρχιτσογλανου να ανοιξουν τα συνορα στους λαθρομεταναστες την προσπαθεια να γινει η δηθεν αναπτυξη πανω στην δημιουργια στρατοπεδων λαθρομεταναστων που θα απασχολουσαν #ανεργους συριζαιους# τον αρχι τσογλαναρα βαρουφακη που τιναξε στον αερα τις τραπεζες τον κουνιστο τσακαλωτο που ειναι μαρξιστης του ΚΟΛΟΥ και εχει τις καταθεσεις του στην Σκωτια και απειρες μετοχες στην ποιο τοκογλυφικια τραπεζα του πλανητη .... η ριζοσπαστικη φασιστερα οπως και το 44 49 κατεστρψε κυριολεκτικα την χωρα ... οι μονοι που την βγαζουν φινα ειναι οι ρουβικωνες και τα περιτωματα της λαοτεκ για τους αλλους ??? τους περιμενουν στα σπιτια τους οι λαθρομεταναστες και οι δολοφονοι των φυλακων που αφησε εξω ο συριζα για να απαλοτριωσουν απο τους κακους καπιταλες καμια καλπικια λιρα

@@

Να σου θυμίσω Γερουν ότι τον περασμένο αιώνα, οι τότε πολιτικάντηδες έπαιρναν δάνεια από τους Άγγλους, και αφού τα καταβροχθίζανε τους έλεγαν να σας ξεπληρώσουμε με αίμα. και έτσι έστελναν 10.000 στρατιώτες να πολεμήσουν στην Κριμαία ή όπου αλλού είχαν μέτωπο οι δανειστές, και ξεχρεωναν Μ αυτό τον τρόπο.

Βλακοδεξιουλης

Και να υπάρχουν θα τα φάμε στις πόρνες και στα ξυδια.

Tzigger

ΚΚες μέχρι τα (βαμμένα) νύχια...

ΣΥΡΙΖΑ=ΔΥΝΑΜΗ (ΔΥ)

Σύντροφε Ντάισελμπλουμ, οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ θα τα βρουν από τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (μιλάμε για 1 τρις ευρώ) και από την φορολόγηση των φιλελέ πλουσίων! Κάτω οι φασίστες, κάτω οι ναζί! Όποιος δεν είναι Αριστερός είναι "σίστας" και ναζίδιο! Ζήτω η Αριστερά, η εξ ορισμού Αριστεία, ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σωτήρας της περιοχής και του λαού της!

Θα τα βρουν

Αν φύγουν από το ευρώ σας. Και τότε θα χτυπιέσαι κάτω .

Tzigger

Αν θα μας βγάλουν οι κατσαπλιάδες απο το ευρώ σε τί θα σε πληρώνουν ; Σε τραχανά ;

Χα χα χα

Με την υποτιμημένη και πληθωριστική δραχμή αυτός που θα χτυπιέται κάτω θα είσαι εσύ και όχι ο Ντάϊσελμπλουμ

25% Χρέος το 1981 που μπήκαμε στην ΕΟΚ

Απο τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ οι Γερμανική ΕΕ φρόντισε να ανεβαίνει συνέχεια το Χρέος διαλύοντας ταυτόχρονα την Ελληνική Βιομηχανία ώστε να καταστεί η μεγαλοαστική τάξη αποκλειστικά αποτελούμενη απο εφοπλιστές και διακινητες του μαύρου χρυσού αδιάφορη για την πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν θα τελειώσουν αν δεν κατασχέσουν τα σπίτια και τις επειχηρησεις του Κόσμου που χρωστάει αλλά και τον διαμελισμό της Ελλάδας σε μικρότερα κομμάτια ώστε να καθιστει οποιαδήποτε απόπειρα αντίδρασης ουσιαστικά Ανίσχυρη !

@

Η ΕΟΚ έφταιξε για τα χάλια της Ελλάδας ή εσύ που ψήφισες τον κλεφτΑντρέα για να φάει το καταπέτασμα;;; Έ; Λες να έχουμε αμνησία ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης