Η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας - Έχει «Plan B» η Ρώμη;

italy_three

Ντι Μάιο, Κόντε και Σαλβίνι δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω, όμως οι Βρυξέλλες ζητούν βελτιωμένη πρόταση εντός τριών εβδομάδων - Ιταλικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ύπαρξη «Plan B», μολονότι η κυβέρνηση δεν τα επιβεβαιώνει

Οι διαβεβαιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα κάνει τα πάντα, για να συγκρατήσει το χρέος, δεν έπεισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως, λίγο-πολύ, αναμενόταν, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καλώντας τη Ρώμη να επανακαταθέσει βελτιωμένη πρόταση εντός τριών εβδομάδων, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε δηλώσει ότι η Ρώμη γνωρίζει πολύ καλά πως η απόρριψη του προϋπολογισμού της ερχόταν κι έτσι δεν χρειαζόταν να περιμένει την επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις πλευρές, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει. 

Τα περί ύπαρξης «Plan B» όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Δεν τίθεται θέμα Plan Β σχετικά με τον προϋπολογισμό» δήλωσε, εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν είναι αποδεκτές παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες διαβεβαιώσει ότι δεν θέλει τα πράγματα με την Ιταλία να οδηγηθούν στα άκρα και ότι θα επιδιώξει τη συνεννόηση. Σε δηλώσεις του, δε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και στην προοπτική της ανάπτυξης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην  ιστορία, που η Κομισιόν απορρίπτει τον προϋπολογισμό μίας χώρας-μέλους της ΕΕ. 

Σε αντίθεση, πάντως, με όσα υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, υπάρχει Plan B, υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero»., Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό,μ εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στα σχέδιά της και το spread εκτοξευθεί.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα εναλλακτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων για τις συντάξεις και το βασικό εισόδημα, τα οποία θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Κομισιόν.

Τέλος, η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει και στην παρέμβαση της ΕΚΤ, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της La Stampa, η Ρώμη ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει ιταλικά assets, εάν χρειαστεί.

Αμέσως μετά τα ιταλικά δημοσιεύματα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν, μετά το άλμα που έκαναν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Η διαφορά της απόδοσης (spread) του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα της ημέρας στις 303,7 μονάδες βάσης και οι τιμές των ιταλικών ομολόγων (που κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους) αντέστρεψαν τις αρχικές απώλειες.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων υποχώρησαν έξι μονάδες βάσης στο 1,399%, έχοντας αυξηθεί προηγουμένως κατά δέκα μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,75%.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Αναίτια καταστροφή

Τις μαγκιές του Σαλβίνι τις πληρώνουν οι Ιταλοί κα συγκεκριμένα οι πιο φτωχοί. Όσο αυτός αυνανίζεται, τόσο ανεβαίνουν τα σπρέντ, τόσο μειώνεται η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας, τόσο ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού. Αυτό σημαίνει λιγότερα κρατικά διαθέσιμα δηλαδή μικρότερους μισθούς και συντάξεις αλλά και μεγαλύτερη ανεργία. Οι φτωχότεροι θα πληρώσόυν τη νύφη. Ας πρόσεχαν.

Παναγιώτης

Η Γερμανοευρώπη έχει διπλό λόγο να πολεμήσει τον Σαλβίνι. Για την οικονομική ανυπακοή του και για τη θέση του έναντι της παράνομης μετανάστευσης. Το στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να φέρει ανάπτυξη. Αυτό περνά εν πολλοίς από τον Ντράγκι. Διαφορετικά, το ποίημα που έγραψες παραπάνω - θεωρώντας προφανώς ως μονόδρομο την οικονομική ασφυξία της Ιταλίας και κάθε διαφωνούσης κυβέρνησης θα σε δικαιώσει. Αν τα καταφέρει όμως , θα δώσει ένα δυνατό επιχείρημα στον ευρωσκεπτικισμό. Και τότε θα αρχίσει να αλλάζει πραγματικά η ΕΕ.

Σαλβίνι δόστα όλα (αύριο κλαίνε)

Από πότε θεωρείται δημοκρατικό δικαίωμα και πράξη ανεξαρτησίας μιας κυβέρνησης το μεγάλωμα του χρέους της, δηλαδή το φόρτωμα των σημερινών εξόδων στις επόμενες γενιές; Από πότε θεωρείται καλή πολιτική η σπατάλη; Ο Σαλβίνι θέλει να σπαταλήσει όσα λεφτά μάζεψαν οι οικονόμοι και σοβαροί προκάτοχοι του. Μπράβο στην ΕΕ που πάει να βάλει τις οικονομίες σε ορθή διαχείριση. Ο λαϊκισμός δεν θα περάσει

W

Ο light πληθωρισμός, όπως είχαν οι Ιταλοί με την λιρέτα, οδηγούσε τις εταιρείες τους τα χρόνια προ ευρώ. Έκανε τα προϊόντα τους ελκυστικά και με το design που διέθεταν εκ φύσεως (εξαιρουμένου του Fiat Multipla, το οποίο ήτανε σαν θερμοσυφονας με ρόδες), κινούσε τα νήματα της οικονομίας τους. Από την ημέρα που μπήκαν στο ευρώ, έπαψαν να έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Φυσιολογικά σαν νότια χώρα της Ευρώπης, ποτέ δεν σταμάτησε να υπάρχει μεγάλο δημόσιο, διαφθορά και σπατάλη. Όλοι πλέον οι Ιταλοί αναπολούν τις καλές μέρες της λιρέτας, που τους διατηρούσε στις πρώτες θέσεις της κατανάλωσης των προϊόντων που παρήγαγαν, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλού, σε αριθμούς και ποιότητας τουρισμού. Δεν θα υποχωρήσουν στον προϋπολογισμό που κατέθεσαν, ελπίζοντας ότι, είτε θα αλλάξουν πλέον οι αυστηροί κανονες της ΕΕ, είτε θα δούμε πιθανότατα άλλο ένα επεισόδιο αποχώρησης χώρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εναπομείναντες.

ioannis

Μην ξεχάσουν να επιστρέψουν τα εκατοντάδες δις του πακέτου Juncker

Ελένη

Ναι οι Ιταλοί αναπολούν τη λιρέτα. Μαφία, εγκληματικότητα, δολοφονίες δικαστικών, πολιτική διαφθορά, μίζες, σκουπίδια, γραφειοκρατία... Αξέχαστα χρόνια...

biri biri

είναι στην τελική ευθεία το γκρέμισμα του "ευρωπαϊκού" οικοδομήματος και θα γκρεμιστεί μάλιστα ολοκληρωτικά από εκεί όπου ξεκίνησε, τη Ρώμη, όταν το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης ξεκίνησε αυτό το νοσηρό έργο που απεργάζεται έως και σήμερα η ΝΤΠ για την πλήρη υποδούλωση των λαών! (σ.σ. οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί, μετά το περας και του β' παγκοσμίου πολέμου, δεν ήθελαν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό ο ένας τον άλλον, ξαφνικά 8 χρόνια μετά έκανα κολεγιά...στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί ποιά;;;;ναι ναι τη γερμανία!!) ανοίξτε τα μάτια και τα αυτιά σας..τσίου

Ρε ούστ!

Τί λες βρε χαμένε; Καταστροφή της Ευρώπης ονειρεύεσαι σκατοκατσαπλιά;

ΟΥΣΤ

Νε ρε ουστ, στα τσακίδια το δημιούργημα των νεοφασιστών της Ευρώπης που σε επιτρέπουν να σκέφτεσαι αρκεί να σκέφτεσαι όπως αυτοί, και σε διαβεβαιώ ότι ήμουνα και πρόεδρος Νομαρχιακής του αποκόμματός σου και δεν έχω σχέση με τους κατσαπλιάδες, τουλάχιστον τους τελευταίους τους ξέραμε, εσείς όμως είστε νεοευρωπαίοι σκατοκατσαπλίαδες και υποδύεστε οι δυστυχείς και τους δημοκράτες

@

Οι νεοφασίστες άσχετε, είναι ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την ιταλική κυβέρνηση

xristos

H Ιταλία δεν είναι Ελλάδα.

Αγορα

Τι να γινει - θα συναχισουν να υπαρχουν "πιεσεις" στα Ιταλικα ομολογα και στα spreads. Αν οι Ιταλοι ψαχνουν για μακακες, να συνεχισουν να ψαχνουν.

@

Η Ιταλία δεν χρειάζεται «Plan B», η «Ευρώπη» των Βρυξελλών το χρειάζεται και μάλιστα επείγοντος

Ουδεν σχολιο

θα φοβηθει η ιταλια την γερμανια;Τι μας λενε τωρα..Νουμερο ενα χωρα στο τουρισμο και στη μοδα,φτιαχνει απο αμαξια μεχρι αεροπλανα και θα φοβηθει με τις απειλες της γερμανιας;Τι την περασαν Ελλαδα που δεν εχει στον ηλιο μοιρα...Μπραβο ρε σαλβινι εχεις @@ αλλα και λαο που σε στηριζει..

Fix It Again Tony

Και ολα αυτα τα φοβερα και τρομερα δεν την εμποδισαν να εχει χρεος 132% του ΑΕΠ και διαφθορα ως το μεδουλι.

The Italian Job

Και "μόνο" 2,1 ΤΡΙΣ ευρώ χρέος... Τσάμπα πράμα! Γι'αυτό η μοσχαροκαφαλή ο Σαλβίνι λέει ότι δεν προβλέπει μείωση του χρέους! Έχουμε και μια παράδοση να κρατήσουμε...

κοκορικος

η Ιταλια εχει οικονομια μεγαλυτερη και απο της ....Ρωσιας

Κοκορικος κοκκινιστός!

Αυτό το είπες τώρα για να γελάσουμε ή για να κλάψουμε; Μια τριτοκοσμική χώρα είναι η Ρωσία, που ήταν τυχερή να έχει φυσικούς πόρους όπως οι Σαουδάραβες! Για ίδιο επίπεδο μιλάμε.

Κώστας Πάτρα

Ο ελληνικός πόλεμος κατά της Γερμανίας έχει και συνέχεια ... Βλέπω Έλληνες να παίρνουν το μέρος της Ιταλίας λες και είναι ποδόσφαιρο πραγματικά ποιος ηλίθιος λαός δεν υπάρχει... Λοιπόν η Ιταλία είναι μια μεγάλη δύναμη αλλά δεν λέει κάτι αυτό έχει μεγάλο χρέος έχει μαφία και οι Ιταλοί είναι χειρότερη πάστα από εμάς ψεύτες νκαι κλέφτες όπως και εμείς... Ποιος από εσάς μπορεί να εμπιστευτεί έναν Ιταλό?

.

Η Ιταλία δεν χρειάζεται να φοβηθεί τη Γερμανία διότι θα φοβηθεί, ή μάλλον θα τρομοκρατηθεί, από την πραγματικότητα, που είναι εκατό φορές πιο σκληρή από τη Γερμανία. Η οικονομία δεν αστειεύεται

Γιάνης

Με λίρα αμέσως καλύτερα.

Ωραία ιδέα

Να μπούμε κι εμείς μέσα και να κάνουμε τη λιροδραχμή με σήμα τη μπανάνα

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Να τα βλέπουν αυτά οι ΝΑΖΙΔΕΣ εδώ μέσα που κοιτάνε με καμάρι τον Ιταλό Μπου-μπου-λω-μάτη που λέει λαϊκίστικες κουβέντες και κάνει ψευτο-νταηλίκια αρεστά σε ΦΑΣΙΣΤΕΣ!..____________Αν νόμιζε ότι κυβερνάνε έτσι και ότι οι προηγούμενοι του Κυβερνήτες Σοσιαλιστές της Ιταλίας ήσαν ...μαλ***κες, είναι βαθιά νυχτωμένος.____Χωρίς ΝΑ ΑΚΟΥΣ το τι σου λέει η Διεθνής Κοινότητα, δεν πας ΠΟΥΘΕΝΑ σαν Κράτος, σήμερα!.._________Πιάσε ΠΙΣΩ τον προϋπολογισμό σου και βλέπουμε, του απάντησε η Ευρώπη και ο Μακρόν που από Ιταλία μέσω των ΜΜΕ του ..."παρέδιδε μαθήματα"!..

Αυτοδυναμη Αριστερά

Κολοκυθια με αυγά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio-768x512

«Καθήκον των μετόχων είναι η εκλογή διοικητικού συμβουλίου κατά τη λήξη της θητείας του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας» επισημαίνει το υπερταμείο για τις αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ

money2

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 916 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.447 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018 - Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα έσοδα