Ιταλία: Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον προϋπολογισμό αλλά δεσμεύεται για το χρέος

Ιταλία: Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον προϋπολογισμό αλλά δεσμεύεται για το χρέος

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σε επιστολή της προς τις Βρυξέλλες αρνείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό όμως δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τους στόχους για έλλειμμα και χρέος

conte__3_
Βαθαίνει η κόντρα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ιταλία, μετά την άρνηση της Ρώμης να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό, με βάση τα κοινοτικά πρότυπα.

Σήμερα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό. Όμως, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους οι οποίοι έχουν οριστεί, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος. Οι θέσεις της Ιταλίας αποτυπώνονται και σε επιστολή που απέστειλε προς τις Βρυξέλλες.

«Ο αριθμός 2,4% [το δημόσιο έλλειμμα για το 2019] είναι για εμάς μια οροφή την οποία δεσμευόμαστε να τηρήσουμε (...) Είναι πιθανόν να μην τη φθάσουμε, αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξη ανταποκριτών ξένου Τύπου.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα η Ιταλία να εγκαταλείψει ΕΕ και ευρωζώνη»

Πάντως, ο Κόντε επανέλαβε την προσήλωσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» η Ιταλία να τις εγκαταλείψει.« Ακούστε με καλά: για την Ιταλία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση Italexit, να βγούμε από την Ευρώπη ή από την ευρωζώνη», είπε ο Κόντε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,4% το 2019 έναντι 0,8% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση, 2,1% το 2020 (έναντι 0) και 1,8% το 2021.

Η Ρώμη δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει το δημόσιο χρέος, από περίπου 131% του ΑΕΠ τώρα, στο 126,5% το 2021.


«Ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση»

Κλείσιμο
Σε επιστολή της τεσσάρων σελίδων, η ιταλική κυβέρνηση αναφέρει ότι γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός «δεν συνάδει με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».


«Ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση υπό το φως της καθυστέρησης στην ανάκτηση του επιπέδου όπου βρισκόταν το ΑΕΠ πριν από την κρίση και των δραματικών οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται τα πιο φτωχά στρώματα της ιταλικής κοινωνίας», αναφέρει η κυβέρνηση στην επιστολή.

Όμως, «αν οι σχέσεις χρέους/ΑΕΠ και ελλείμματος/ΑΕΠ δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επέμβει υιοθετώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι στόχοι που έχουν δηλωθεί να τηρηθούν αυστηρά», προσθέτει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης