Δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης οφειλών σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις δίνει η Εφορία

Δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης οφειλών σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις δίνει η Εφορία

Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να ξαναενταχθούν στην πάγια ρύθμιση εάν τη χάσουν

Δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης οφειλών σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις δίνει η Εφορία
Δεύτερη ευκαιρία έχουν πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντάς τις εκ νέου σε «πάγια ρύθμιση» τμηματικής καταβολής. Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι έχασαν αυτή τη δυνατότητα, καθώς απώλεσαν την πρώτη «πάγια ρύθμιση» στην οποία είχαν εντάξει τις οφειλές τους, κυρίως επειδή δεν κατέστη δυνατό να πληρώσουν εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο συνεχόμενες δόσεις της ρύθμισης αυτής ή για άλλους λόγους που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Τη δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης έως και σε 12 ή 24 δόσεις, για τις ίδιες οφειλές, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μέσα από μια ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας στην οποία προέβη πρόσφατα και η οποία αποτυπώνεται σε έγγραφο που κοινοποίησε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στο έγγραφο αυτό:

1) Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αυτή τη στιγμή δύο δυνατότητες ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση:

α) την «πάγια ρύθμιση» της υποπαραγράφου Α2 της παρ. Α΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, με την οποία μπορούν να ρυθμιστούν οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία οφειλές οι οποίες είτε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους είτε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά ένα μέρος τους (τουλάχιστον κατά το ποσό της πρώτης δόσης αυτών) είτε δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν προέρχονται από έκτακτη αιτία. Η ένταξη οφειλών στη συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%.

β) την «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 (του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας). Η μόνη ουσιαστική διαφορά της με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ότι για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., να συμπληρώσει χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης