Περικοπή συντάξεων: Ανοίγουν και κλείνουν τα σενάρια

reglink_arthro

Στις 15 Οκτωβρίου κρίνεται το μέλλον των συντάξεων - «Στο ζύγι» του πλεονάσματος μπαίνουν οι αποφάσεις - «Κλείνει το μάτι» ο Σεντένο στην Αθήνα υπό τον φόβο και της Ιταλίας - «Δεν υπάρχει απόφαση» προειδοποιεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ - Ο «καλός μαθητής» (Ελλάδα) το παράδειγμα για την Ιταλία

«Παράθυρο» για συμβιβασμό ώστε να μην περικοπούν τελικά οι συντάξεις το 2019 -όπως ή όσο έχει ψηφιστεί τουλάχιστον- άνοιξαν από χθες με τις δηλώσεις τους οι Eυρωπαίοι δανειστές. Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο από το Λουξεμβούργο έλαβε επισήμως θέση ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό -παραβλέποντας όσα έχει πει ήδη για το θέμα αυτό το ΔΝΤ που επιμένει να κοπούν- βάζοντας όμως τις αποφάσεις στο «ζύγι» του πλεονάσματος. Και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επίσης, αλλά και ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισαν ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» και θα εξετάσουν το θέμα μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν η Αθήνα καταθέσει το Προσχέδιο στην Κομισιόν.

Η Αθήνα τότε θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο Προσχέδιο Προϋπολογισμού, χωρίς περικοπές των συντάξεων. Μπροστά στο ομόθυμο αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να μην κοπούν οι συντάξεις (όπως φάνηκε μετά την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού εχθές από την κυβέρνηση, αλλά και πριν με τις σχετικές προτάσεις νόμου που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης) το Eurogroup έδειξε πως, με δεδομένες τις δυσκολίες να διαχειριστεί το τεράστιο δημοσιονομικό και πολιτικό πρόβλημα της Ιταλίας, βρήκε την ευκαιρία να αποδείξει ότι η Ευρωζώνη θέλει και βρίσκει λύσεις για να κλείσει τα «ήσσονος σημασίας» ζητήματα, όπως το αν θα εφαρμοστεί ή όχι η περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα.

Ο συμβιβασμός όμως απαιτείται να γίνει «χέρι με χέρι», όπως έδειξαν εχθές οι εξής τρεις κινήσεις:

1. Για πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκαν οι περικοπές των συντάξεων (5 φορές ως τώρα και 50 ημέρες αφότου τέλειωσε το 3ο Μνημόνιο) η κυβέρνηση έθεσε εγγράφως εχθές σε κείμενο, θέμα ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις. Το έκανε στο Προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, όπου δηλώνει ότι «προτίθεται» να μην εφαρμόσει το μέτρο. Διαπραγματευτικά, αποδείχθηκε έτσι στους Ευρωπαίους –κάτι που δεν γινόταν επί Μνημονίων- ότι όλες οι πολιτικές πτέρυγες στην χώρα ομονοούν σε μια απόφαση, τόσο η αντιπολίτευση που ζητούσε με νόμο να ακυρωθούν οι περικοπές, όσο η κυβέρνηση που τις υπέγραψε και τα κόμματα που τις είχαν ψηφίσει. Έστω και αν δεν είναι βέβαιον πως θα συμφωνήσουν και για τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα καλύψουν την «τρύπα» των 2 δισ. που ανοίγει στον Προϋπολογισμό, αν δεν μειωθούν οι συντάξεις.

2. Με το Προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες αναγνωρίζει ότι, παρά τις κορώνες περί «καθαρής εξόδου», η μη περικοπή των συντάξεων δεν πρέπει να εφαρμοστεί μονομερώς, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Ουσιαστικά επικυρώνει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση, αντί να λέει πια πως «μας ελέγχουν μόνον για τους στόχους και όχι για τα μέσα επίτευξή τους». Και, εφόσον δείχνει ότι «σέβεται» τις δεσμεύσεις και τους δανειστές, αποκτούν και αυτοί την νομιμοποίηση να αποφασίσουν επ’ αυτών.

3. Απέναντι στην Ιταλία που αναδεικνύεται σε νέο «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να αποτινάξει την σκληρή λιτότητα με το νέο Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε, η Αθήνα εξελίσσεται σε «καλό μαθητή» και «παράδειγμα προς μίμηση», προτείνοντας μεν στο δικό της Προσχέδιο να μην περικοπούν οι συντάξεις, αποδεχόμενη όμως τις δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά το Eurogroup και τα ελληνικά κόμματα (καθώς ούτε η αντιπολίτευση φαίνεται να αμφισβητεί την δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα το 2019) έδειξαν στην Ιταλία ότι πρέπει και εκείνη να λάβει «ισοδύναμα» μέτρα λιτότητας, για να διασφαλίζει πλεονάσματα αντί να επιζητά να δημιουργήσει ελλείμματα.

«Αν βγαίνουν οι αριθμοί»

Υπό τις συνθήκες αυτές και τον τρόμο που προκαλεί η κατάσταση στην Ιταλία, αντί η Ευρωζώνη να «πυροβολεί τα πόδια της» για το μέτρο των συντάξεων, το Eurogroup επέλεξε να μπει σε συζήτηση για μια συμφωνία με την Ελλάδα όπου θα έχει τον πρώτο λόγο, αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις και τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο με «μονομερείς ενέργειες», εξέλιξη που θα προκαλούσε μεγαλύτερη οικονομική και πολιτικής αβεβαιότητα στη χώρα ή και στην Ευρώπη ακόμα.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, για το τι και πώς θα εφαρμοστεί για τις συντάξεις, πρώτα θα πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί:

1. Ακόμα και αν δεν κοπούν οι συντάξεις, πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να μην πέσει κάτω από 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Η κυβέρνηση υπολογίζει να φτάσει στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,56% του ΑΕΠ.

2. Αν δεν κοπούν καθόλου οι συντάξεις, το κόστος για τον Προϋπολογισμό θα είναι 2,065 δισ. ευρώ. Ωστόσο το Προσχέδιο λέει ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων (…) θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Συνεπώς όλα θα μπουν «στο ζύγι» για να φανεί αν βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ ή όχι, οπότε και μπορεί τότε να χρειαστεί να περικοπούν «ελαφρώς» οι συντάξεις, ή να ληφθεί κάποιο άλλο «ισοδύναμο» μέτρο λιτότητας που θα καλύψει την διαφορά.

3. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι αυτός ο υπολογισμός θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα σταλεί από την κυβέρνηση το Προσχέδιο στην Κομισιόν.

Ξεκαθάρισε όμως ότι τότε το Προσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει ένα και μόνον δημοσιονομικό σενάριο (και όχι δύο ή περισσότερα εναλλακτικά) για τις συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές ή περικοπές. Συνεπώς η Αθήνα πρέπει να σιγουρέψει πώς θα λύσει αυτήν την «εξίσωση» πριν τις 15 Οκτωβρίου. Στον λογαριασμό πρέπει να βάλει έτσι και άλλες παραδοχές ή κινδύνους, η υπέρβαση του ορίου 3,5% που επικαλείται είναι πολύ οριακή (μόλις 0,06% ή 112 εκατ. ευρώ) πάνω από τον στόχο.

Έτσι, έστω και αν τα υπολόγιζε όλα τα μέτρα με κάθε ακρίβεια, θα αρκούσε ακόμα και μια μικρή άνοδος στις τιμές του πετρελαίου ή μια κάμψη του Τουρισμού (μικρότερη Ανάπτυξη κλπ) για να πέσει αυτομάτως το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Χαρά

Μεγάλε πολιτικέ αλήτη Αλέξη Τσίπρα, όσο τα Τρολ της Κουμουνδούρου γράφουν αυτά για τις συντάξεις και τους συνταξιούχους, τόσο περισσοτερο εμείς θυμώνουμε. Μας βγάζουν ο,τι τάχα όλοι μας είμαστε μεγάλο συνταξιούχοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ξεχνούν όμως ο,τι ο συντριπτικός αριθμός των συνταξιούχων προερχόμαστε απο τον ιδιωτικό τομέα, πληρώσαμε τα ένσημα με αίμα και τώρα βλέπουμε τους κομισάριους του Τσίπρα να μας κοροϊδεύουν. Θα εξοφλήσουμε το χρέος μας στις εκλογές, ούτε μια ψήφος συνταξιούχου στον πολιτικό αλήτη, διώκτη μας.

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΦΕΡΤΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ !!!

ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Τα βλεπω πολυ δυσκολα τα πραγματα....Ο πεθερος μου (συνταξιουχος απο τα 49 στην Ολυμπιακη) μου ειπε οτι πολυ δυσκολα θα συνεχισει να πηγαινει στη Γευγευλη για ψωνια και μασαζακι....Τα ιδια και ο πατερας μου (συνταξιουχος απο τα 50 του στον ΟΣΕ)...Και το προβλημα ειναι οτι δεν εχουν δουλεψει ποτε και οι γυναικες τους....Ευτυχως που η μητερα μου παιρνει ενα μικρο επιδοματακι ως συνταξη αντιστασιακου απο τον πατερα της που ηταν 3 χρονων στην Κατοχη...Οσο για εμας ? Ακομα χειροτερα....Εγω συνταξιουχος απο τα 43 μου στο Λιμενικο και η γυναικα μου απο τα 33 της (15ετια μητερα με ανηλικο) στη ΔΕΗ, που να τα βγαλουμε περα ? Παει και το στοιχηματακι που επαιζα καθε δυο ημερες πανε και τα κομμωτηρια της γυναικας μου....Ευτυχως εχω την αδερφη μου που συνεχιζει και παιρνει (εδω και 20 χρονια) το επιδομα αγαμης θυγατερας που ειχε επεκταθει σε ολο το Δημοσιο τομεα... Ο μονος που δουλευει ειναι ο αδερφος της γυναικας μου που ειναι στρατιωτικος αλλα και αυτος σε κανα δυο χρονια που θα γινει 50 θα συνταξιοδοτηθει... Ειναι κριμα γιατι ολοι εμεις ψηφισαμε Αλεξη και στις δυο εκλογες, ψηφισαμε "ΟΧΙ" στο δημοψηφισμα και χορεψαμε και στο Συνταγμα.... Κριμα διαψευστηκαν τα ονειρα μας....

ΑΜΧ 30.

Καλά τό ξέσκισες ! ! ! ! Ξέχασες νά γράψης στά παραπάνω γιά τήν γιαγιά καί τόν παππού σου πού είναι καμιά 100στή χρονών,μέ τό ένα μάτι ανοιχτό καί σέ μηχανική υποστήριξη καί είναι υψηλοσυνταξιούχοι !

Ρίτα

Να φανταστώ! Είσαι απροκάλυπτο κοπρόσκυλο του εθνομηδενιστή Αλέξη Τσίπρα. Κομισάριε, θα αναγκαστείς να δουλέψεις, το αφεντικό σου κατάρρευσε πολιτικά. Δεν είναι Βενεζουέλα η Ελλάδα, δεν σηκώνει εδω κόκκινος φασισμός.

Φαυλος Κυκλος

Οι ΔΕΚΟτζηδες και τα εκατομμύρια ΔΥ που κουνούσαν σημαιάκια στις συγκεντρώσεις του Λαλιώτη και του Εβερτ , θέλουν τώρα και σύνταξη . Εν τω μεταξύ αύξησαν τους φόρους και το χρέος, έκαναν τα παιδιά ...τεκμήριο (!) , άνοιξαν τα σύνορα και μας έκαναν μειονότητα . Και απορούν μετά που όλοι οι εργαζόμενοι γονείς φεύγουν τρέχοντας για Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία. Συνεχίστε να ασχολείστε μόνο με την σύνταξη σας , μέχρι να μην μείνει κανένας εργαζόμενος γονιός στην χώρα . Καληνύχτα Ελλάδα .

Φαυλος κυκλος

Οι ΔΕΚΟτζηδες και τα εκατομμύρια ΔΥ που κουνούσαν σημαιάκια στις συγκεντρώσεις του Λαλιώτη και του Εβερτ , θέλουν τώρα και σύνταξη . Εν τω μεταξύ αύξησαν τους φόρους και το χρέος, έκαναν τα παιδιά ...τεκμήριο (!) , άνοιξαν τα σύνορα και μας έκαναν μειονότητα . Και απορούν μετά που όλοι οι εργαζόμενοι γονείς φεύγουν τρέχοντας για Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία. Συνεχίστε να ασχολείστε μόνο με την σύνταξη σας , μέχρι να μην μείνει κανένας εργαζόμενος γονιός στην χώρα . Καληνύχτα Ελλάδα .

Χώρα ΚΑΠΗ

Έλεος πια. Επι 20 χρόνια ακούμε μόνο για συνταξούλα, επιδοματακι, διορισμούλι . Τα 2/3 του προϋπολογισμου είναι συντάξεις, ενώ η δημογραφία είναι αντεστραμμένη πυραμίδα, τα παιδιά είναι κλάσμα των συνταξιούχων, ενώ πρπει να συμβαίνει το αντίστροφο ... ΔΕΝ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ . . . Οι συνταξιούχοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ , για μια σύνταξη . Μας έκαναν Αφγανιστάν για την σύνταξη . Ε, τώρα θα λάβουν συντάξεις Αφγανιστάν .

Kυρίμης Μενέλαος - Εισοδηματίας

πριν από λίγο αφού τελείωσα το καθιερωμένο τρέξιμο και γύρισα σπίτι , αποφάσισα να ξυριστώ και να απολαύσω το πρωινό μου που αποτελείτο από γάλα αμυγδάλου , βρώμη και λιναρόσπορο διαβάζοντας την επικαιρότητα στο διαδίκτυο ...με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα στα σχόλια ότι υπάρχει ένα τσουνάμι ημιμάθειας από αργόσχολους , αγράμματους , τεμπέληδες οι οποίοι συναγωνίζονται σε ένα διαγωνισμό ανοησίας , προσβάλλοντας την αισθητική μας ...τραγικές φιγούρες στο όλο περιστατικό κάποιοι κακόμοιροι πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να τους εξηγήσουν τα αυτονόητα αλλά αυτοί αρνούνται πεισματικά να καταλάβουν ακόμη και την απλή στοιχειώδη λογική ...αίσχος

Γιώργος 45

Φίλε μου την πρώτη φορά που το έγραψες ήταν χαριτωμένο, την 2-3η φορά βαρετό και από κει και πέρα εκνευριστικό, για να μην πω κάτι πολύ χειρότερο.

Αγαπητε

Μην διαβάζετε τα σχόλια αφού σας χαλάει . Θα ξεπεράσετε και την δυσκοιλιότητα που σας βασανίζει, μπας και φάτε και ένα κανονικό πρωινό .

ΑΜΧ 30.

Ο.Κ ! Ξύπνησες,έτρεξες,ξυρίσθηκες,έφαγες τό πρωινό σου,διάβασες τήν εφημερίδα σου καί έκανες τίς διαπιστώσεις σου !Καμιά πρόταση υπάρχει ?

Λέγκα: «Η Ιταλία θα είναι καλύτερα αν επιστρέψει στην λιρέτα»

- Μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών

Άρις Τερός Τρόμος

Οι συντάξεις από αυτούς που μια ζωή πλήρωναν εισφορές θα πρέπει να κοπούν εντελώς και να δωθούν στους ψηφοφόρους της αριστεράς, δηλαδή τους άεργους, του λοάτκι, τα πρεζόνια, τους ρομά και τα λάθρο.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΑΜΕ Κ.Κ.Ε. εσωτ. ΚΑΙ Κ.Κ.Ε. εξωτ. , ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ εσωτερικού ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ εξωτερικού.. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

4