Σεντένο: Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις έως το 2020 και … «με όποια κυβέρνηση»

senteno_arthroo

Βιώσιμο το χρέος για άλλα 20 χρόνια και χωρίς την ελάφρυνση με τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση - Θέμα μείωσης των δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2022 εγείρει ο Τσακαλώτος πριν στεγνώσει καν η μελάνη της συμφωνίας στο Eurogroup

«Δεμένη» θα κρατάνε οι δανειστές την χώρα ως το 2020 τουλάχιστον για να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δίνοντάς της με δόσεις την ελάφρυνση που υποσχέθηκαν.

Παρουσιάζοντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο την συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και «στους επόμενους εκλογικούς κύκλους».

Με βάση τα τόσο υψηλά πλεονάσματα πάντως που έχει δεσμευτεί να παράγει στα επόμενα χρόνια η χώρα, ειδική έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εμφανίζει το ελληνικό χρέος «βιώσιμο» για τα επόμενα 20 χρόνια (κάτω από 20% του ΑΕΠ έως και το 2037) ακόμα και αν δεν είχε δοθεί την περασμένη Πέμπτη καμία απολύτως ελάφρυνση στην χώρα μας!

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών άνοιγε θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά μετά το 2022 (καθώς και ο ίδιος θεωρεί υπερβολικά τα πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά μέχρι το 2060).

Σεντένο: Συνέχεια μεταρρυθμίσεων «με όποια κυβέρνηση»

Στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος Σεντένο τόνισε ότι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (σσ: υπολογίζονται σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ) θα επιστραφουν τμηματικά στην Ελλάδα ως το 2020, ανά εξάμηνο κάθε Ιούλιο και Δεκέμβριο.

«Αυτό είναι ένα κίνητρο για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» τόνισε μάλιστα ο κύριος Σεντένο, «πρέπει να συνεχιστούν και στους επόμενους πολιτικούς κύκλους», εννοώντας δηλαδή να τις εφαρμόσουν και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά στην τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ, είπε ότι αναμένεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Από τα λεφτά αυτά, τα 9,5 δισ.ευρώ για να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) και «τελευταία καταφυγή» για να πληρώνει χρέη η Ελλάδα. Από την διατύπωση αυτή και μόνον, φαίνεται πως οι δανειστές θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει με άλλους τρόπους τις υποχρεώσεις της (πχ με πλεονάσματα, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ή νέα ομόλογα) ενώ σαν λύση ανάγκης μέχρι να βγει στις αγορές ομολόγων μπορεί να χρησιμοποιεί και το «μαξιλάρι» που θα φτάσει συνολικά –μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα- στα 24,1 δισ. ως τα μέσα του 2020.

«Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ» από τα 15 δισ. συνολικά, «θα εκταμιευθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό για να καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους» είπε ο κύριος Σεντένο. «Γλώττα λανθάνουσα» πάντως, διαβάζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Σεντένο είπε ότι τα λεφτά θα δοθούν «το 2020» ("in 2020") αλλά αργά το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση και ανασκεύασε την δήλωσή του αυτή.

Ο συνδυασμός πάντως όλων όσων περιέγραψε στην επίσημη ενημέρωση ο κύριος Σεντένο δείχνουν ότι ενώ το Μνημόνιο θα έχει τελειώσει το 2018, η Ελλάδα θα πάρει την τελευταία δόση της σε … δόσεις το 2020, πέραν των άλλων μέτρων ελάφρυνσης (αναβολή πληρωμών του EFSF κατά 10 χρόνια) που θα ενεργοποιηθούν από το 2023 και μετά. Και θα έχει πάρει μεν όλα τα μέτρα του 3ου Μνημονίου, αλλά έχοντας αφήσει και 26 από τα 86 δισ. ευρώ που προορίζονταν για αυτήν και θα μπορούσε να τα έχει λάβει όλα, με εξαιρετικά «φθηνά» επιτόκια.
oddhxΤο χρέος ήταν ήδη βιώσιμο!

Με δεδομένη την συμφωνία για τα θηριώδη πλεονάσματα στο Eurogroup πάντως, ο ΟΔΔΗΧ δημοσίευσε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα του ειδική μελέτη, η οποία δείχνει ότι με τόσο υψηλά πλεονάσματα, ακόμα και χωρίς καμία νέα ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί τις πληρωμές του χρέους της (κάτω από 20% του ΑΕΠ) έως … το 2037 (πορτοκαλί γραμμή στο σχετικό διάγραμμα)! Και αυτό ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρωζώνη κινούνται ήδη γύρω ή πάνω από το 20% -και με μέσο χρόνο πληρωμής των κρατικών ομολόγων περί τα 7-10 χρόνια αντί 19-20 όπως η Ελλάδα.

Το στοιχείο αυτό πάντως δείχνει ότι η ελάφρυνση που είχε δοθεί στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ήδη η καλύτερη δυνατή και ικανή για να θεωρείται μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος της στα επόμενα 20-25 χρόνια.

Μετά όμως και την νέα ελάφρυνση (μπλε γραμμή) ποτέ ως το 2060 οι πληρωμές δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να θεωρείται το χρέος «βιώσιμο» και να μην χρειάζεται άλλη ελάφρυνση μετά το 2032, ακόμα και αν η χώρα δανείζεται μεσοσταθμικά από το 2023 μέχρι και το 2060 με επιτόκιο 5,2% (με επιτόκιο δηλαδή με το οποίο η Ελλάδα "χρεωκόπησε" το 2010)!

Πριν όμως καλά – καλά αποτυπωθεί «στο χαρτί» η επίπτωση της Συμφωνίας αυτής, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών άνοιξε χθες ξαφνικά θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Reuters παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πολύ υψηλό επίπεδο λιτότητας, αλλά υποστήριξε πως το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό» είπε. «Η ελληνική κυβέρνηση θα το κοιτάξει αυτό και το ίδιο θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών, να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα. Εννοώ ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori», επεσήμανε.

Παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολόγηση αποτελεί πρόβλημα, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει η σκέψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που εξετάζεται από ειδικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Vagelis

Δηλαδη αν γινει κυβερνηση η ΧΑ θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις έως το 2020 κ.Σεντένο ? Δαγκωτο ΧΑ η ΚΚΕ για να φυγουμε απο τον οικ. στραγγαλισμό.

Μεταρρυθμισμένος Συνταξιούχος

Μεταρρυθμισμένη θα είναι είναι και η ψήφος μας μέχρι να ψοφήσουμε. Δοκιμάστε μας. Εκτός και εάν μας εξολοθρεύσετε "κατά λάθος" στα Νοσοκομεία του Πολάκη και ΣΙΑ ΜΑΦΙΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Κάποτε ένα χιλιάρικο, η περίφημη «χήνα» όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν οι πολίτες, ήταν αρκετό για να περάσει κάποιος τη μέρα του, κάνοντας βασικά καθημερινά έξοδα. Το χιλιάρικο που κάποτε γέμιζε την τσέπη, σήμερα αντιστοιχεί σε 2,93 ευρώ, ένα ποσό που δεν φτάνει ούτε για τα μισά πράγματα που έπαιρνε κάποιος παλιά. Το ευρώ εισήχθη επίσημα το 2002 και η ελληνική δραχμή έπαψε να είναι το νόμιμο νόμισμα στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα μικρό διάστημα η αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής των πολιτών άλλαξε ριζικά και έμεναν να νοσταλγούν την εποχή της δραχμής. Το 1999 ο βασικός μισθός ήταν 170.000 δρχ., δηλαδή 498 ευρώ και 90 λεπτά. Σήμερα, ο κατώτατος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 495,25 ευρώ για για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών που σε δραχμές είναι περίπου 168 χιλιάδες. Παρόλο που η διαφορά φαίνεται μικρή το κόστος ζωής έχει αυξηθεί, σχεδόν τριπλασιάστηκε και πολλοί δεν παίρνουν ούτε τον βασικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 1999 με ένα χιλιάρικο κάποιος μπορούσε να πάρει αμερικανικά τσιγάρα αξίας 400 δραχμές (1,17 ευρώ), μια τυρόπιτα αξίας 100 δραχμές (0,29 ευρώ) και έναν φραπέ 500 δραχμές (1,47 ευρώ). Συνολικά, σε ευρώ θα χρειαζόταν 2,93. Σήμερα, για τα ίδια πράγματα θα χρειαστεί σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα, καθώς στα περισσότερα μαγαζιά ένας καφέ τύπου φραπέ κοστίζει 1,40 ευρώ, μια τυρόπιτα 1,20 και ένα κουτί τσιγάρα γνωστής αμερικανικής εταιρίας 4,60. Σε γράφημα που είχε βγει στη δημοσιότητα, το 1999 το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 62 δρχ το λίτρο (0.18 ευρώ), ενώ σήμερα περίπου 1,005 το λίτρο. Η βενζίνη κόστιζε 180 δρχ το λίτρο (0,52 ευρώ), ενώ σήμερα στον νομό Αττικής η super κυμαίνεται στο 1,65. Ένα μπουκαλάκι νερό κάποτε κόστιζε 50 δραχμές που σημαίνει 0,15 λεπτά, ενώ σήμερα κοστίζει 50 λεπτά. Και για την ιστορία, εκείνη την εποχή το σουβλάκι με πίτα είχε περίπου 250 δραχμές, δηλαδή σχεδόν 0,70 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι με ένα χιλιάρικο, δηλαδή περίπου 3 ευρώ μπορούσες να φας τέσσερα. Φυσικά οι συγκρίσεις τιμών δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά είναι σίγουρο ότι ένας νέος με το βασικό μισθό το 1999 είχε μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από ένα νέο που λαμβάνει σήμερα το βασικό μισθό.........ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.......

Batman

Άρα το έχεις ήδη χωνέψει ότι θα περάσετε στο μόνιμο 3%. Και όταν αρχίσει πραγματικά η ιδιωτικοποίηση και το δημόσιο γίνει το 1/4 από ότι είναι και σε 10 χρόνια απο τώρα θα υπάρχει μια καλή οικονομία, τότε θα χάσετε και το 3% και θα εξαφανιστεί και το ΚΚΕ. Και μην νομίζεις ότι δεν θα γίνει. Η αριστερά στην Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην προϊστορία!

Καλό θα ήταν

να μην εξαφανιστούν ώστε να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Και αυτοί αλλά και τα στελέχη-Σύμβουλοί τους. Δις ισόβια

Ποιος το περίμενε

Ουφ, θα πληρώσουν τους φόρους τους οι νεοδημοκράτες.

dim

Είναι δεδομένη η στοχοποίηση, η εμμονή, η αποτυχία και η δρομολόγηση σε ταπείνωση, εξαθλίωση και φτωχοποίηση. Οι έξω παραμένουν εμμονικοί και εμείς απροστάτευτοι λόγω έλλειψης πολιτικής σκηνής στη χώρα. Σε ότι αφορά περικοπές μισθών/συντάξεων ή περαιτέρω υπερφορολόγηση, το παραμύθι έπρεπε να είχε σταματήσει προ πολλού διότι ορθολογικά και μόνο δεν βγαίνει, έχουν φορτώσει στον "άσπρο" φορολογούμενο και τον συνταξιούχο δυσβάσταχτα χρέη υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στο έπακρο. Αντί λοιπόν στα "προαπαιτούμενα" να ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ελέγχων, η ολοκλήρωση των ελέγχων στις περιβόητες λίστες, η συγκέντρωση μαύρου χρήματος, η πάταξη της παραοικονομίας, η άμεση διαλύκανση των σκανδάλων (μην νομίζεις και από εκεί αν ήθελαν θα μάζευαν παραδάκι) βλέπεις ότι μετά από τόσα χρόνια αποτυχίας εμμένουν στα ίδια και τα ίδια. Κάποιος πρέπει να πρστατεύσει αυτή τη κοινωνία από τη φορολαίλαπα και την εξαθλίωση και φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο το ΣτΕ. Τώρα καταλαβαίνει η μεσαία τάξη που την τοποθετήσανε, τώρα ξεβράζεται η οικονομική εξαθλίωση που τόσα άλλα που δεν μετρώνται συνεπάγεται. Είναι ντροπή αυτό που ζούμε και πρέπει να σταματήσει. Δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα, όλοι τον ίδιο χορό σέρνουν χωρίς να υπολογίζουν τον λαό, όλοι οι πολιτικοί συνέβαλαν στον οικονομικό πόλεμο που κηρύξανε οι ξένοι στη χώρα χωρίς βέβαια να προσφέρουν τίποτα απολύτως. Έστω ότι έγιναν όλα αυτά, τώρα πια πρέπει αυτή η κωμωδία να σταματήσει, να εισπράξουν χρήματα από εκεί που υπάρχουν (και επί τω πλείστω υπάρουν με ανορθόδοξο τρόπο) και να αφήσουν ήσυχους μισθούς/συντάξεις και να μειώσουν αύριο κίολας αυτήν την εγκληματική, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική ακραία υπερφορολόγηση. Τρόποι υπήρχαν για να έχουμε βγει πολύ νωρίτερα από τα μνημόνια και τα ακραία μέτρα, θέληση και βούληση δεν υπήρχε. Τρόπος υπάρχει ακόμα και σήμερα και βλέπεις ότι οι έξω δεν θέλουν ενώ οι μέσα απλά δεν καταλαβαίνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)